Την ικανοποίηση του για την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική Εθνοσυνέλευση εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπεν Κάρντιν (Δημοκρατικός). Ωστόσο, στη μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την έγκριση πώλησης F-16 στην Τουρκία, εξηγεί ότι αυτή δεν ήταν μια απόφαση που πήρε ελαφρά τη καρδία.
«Η έγκρισή μου στο αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά F-16 εξαρτάται από την τουρκική έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά μην κάνετε λάθος: αυτή δεν ήταν μια απόφαση που πήρα ελαφρά τη καρδία. Ενώ η Τουρκία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην περιοχή ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για βελτίωση του ιστορικού της στα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της άδικης φυλάκισης δημοσιογράφων και ηγετών της κοινωνίας των πολιτών, καλύτερη συνεργασία στη προσπάθεια να πληρώσει η Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, καθώς και για τη μείωση της έντασης στη ρητορική της για τη Μέση Ανατολή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ανάφερε ότι οι εν λόγω ανησυχίες έχουν μεταφερθεί με πολύ ξεκάθαρο τρόπο στη κυβέρνηση Μπάιντεν μέσω της συνεχής επικοινωνίας που οι δύο πλευρές είχαν το διάστημα των τελευταίων μηνών. Επιπλέον, δήλωσε ενθαρρυμένος από «την παραγωγική κατεύθυνση» των συζητήσεών που είχε με Τούρκους αξιωματούχους για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη πρόσφατη απόφαση για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όπως επισήμανε, «επαινώ την τουρκική Εθνοσυνέλευση για τη σημαντική υπερψήφιση της έγκρισης του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τον πρόεδρο Ερντογάν για την υπογραφή του. Η Σουηδία έχει εδώ και καιρό εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη στη συμμαχία και αυτή η κίνηση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ενίσχυση της ευρωατλαντικής μας κοινότητας και της διαλειτουργικότητας απέναντι στην απρόκλητη και παράνομη εισβολή του καθεστώτος Πούτιν στην Ανατολική Ευρώπη».
Παρόλα αυτά, δεν παρέλειψε να ρίξει τα πυρά του στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, στην κριτική που άσκησε είπε ότι «ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ως το λιγότερο αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ, ένα γεγονός που έρχεται να προστεθεί στην υπονόμευση της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή μιας τόσο αναγκαίας οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία».
Η ανακοίνωση του Μπεν Κάρντιν καταλήγει με την ελπίδα ότι η συγκεκριμένη θετική εξέλιξη με τη Σουηδία θα αποτελέσει την αφορμή για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα. «Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε αυτό το νέο κεφάλαιο στη σχέση μας με την Τουρκία, να επεκτείνουμε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας ανά τον κόσμο για να αντισταθούμε στη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα εναντίον των ειρηνικών γειτόνων της».
Την ικανοποίηση του για την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γκρέγκορι Μικς. Ο βουλευτής της Νέας Υόρκης για το κόμμα των Δημοκρατικών, ήταν ένας από τους τέσσερις νομοθέτες που έπρεπε να ανάψουν το πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσει η πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.
«Χαιρετίζω την υπογραφή των πρωτοκόλλων από τον πρόεδρο Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτά είναι ευπρόσδεκτα, αν και καθυστερημένα, νέα για τη Συμμαχία και τη διμερή σχέση. Η Σουηδία, με τον προηγμένο στρατό και τις τεχνολογίες της, θα είναι πάροχος ασφάλειας από την πρώτη μέρα της ένταξής της. Παρά την παράνομη, βάναυση επίθεση της Ρωσίας, η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερη από ποτέ. Ελπίζω η Ουγγαρία να εγκρίνει επιτέλους την ένταξη της Σουηδίας.
Επίσης, με ενθαρρύνουν τα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία για να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στο Αιγαίο και αλλού με τους γείτονές της και να ενισχύσει τον έλεγχο κατά των παράνομων ροών ρωσικών κεφαλαίων. Αυτά τα βήματα που έγιναν, οδήγησαν στην απόφασή μου να εγκρίνω τη σημαντική εκκρεμή πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Προσδοκώ περαιτέρω βήματα για την αποκλιμάκωση στη βορειοανατολική Συρία, και ενέργειες ως εποικοδομητικού εταίρου σε όλη τη Μέση Ανατολή. Δεσμεύομαι για μια ισχυρή διμερή σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας και συντονισμό με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και άλλους σημαντικούς περιφερειακούς εταίρους».