Το ζήτημα των ρωσικών αποθεμάτων πυρομαχικών και κυρίως εκείνων των όπλων μεγάλης ακριβείας και εμβελείας (π.χ. πύραυλοι cruise, εξελιγμένοι αντιαρματικοί, κατευθυνόμενες βόμβες) είναι συνεχώς στο προσκήνιο μιας και η Μόσχα εδώ και 10 μήνες έχει ξοδέψει τεράστιες ποσότητες. Και σε πιο συμβατικά πυρομαχικά, π.χ. σε βλήματα πυροβολικού έχουν αναφερθεί ρυθμοί δεκάδων χιλιάδων βολών τη μέρα, ικανοί δηλαδή να εξαντλήσουν και την πιο ισχυρή χώρα.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους του Πενταγώνου, τα ρωσικά στοκ πρέπει να έχουν μειωθεί σοβαρά, τουλάχιστον στα υλικά «πρώτης γραμμής», οπότε σε λίγους μήνες θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν αποθέματα που έχουν παραχθεί πολλές δεκαετίες πριν. Στο Ουκρανικό μέτωπο πάντως ήδη έχουν εμφανιστεί ρωσικά πυρομαχικά και 40 ετών (παραγωγής του ’80).
Η χρήση «ληγμένων» πυρομαχικών δεν είναι απαγορευτική σε καιρό πολέμου, αλλά αυξάνει και το ποσοστό δυσλειτουργίας τους (με προβλήματα να εμφανίζονται στην πυροδότηση, στο βεληνεκές, στην ακρίβεια βολής) όπως και την επικινδυνότητα τους για το προσωπικό που τα χειρίζεται.
Εναλλακτικές για τη Ρωσία υπάρχουν αν αναζητήσει προμήθεια από το εξωτερικό και ήδη έχουν κυκλοφορήσει φήμες για αγορά βλημάτων πυροβολικού από Βόρεια Κορέα και Ιράν, όπου χρησιμοποιούνται τα ίδια διαμετρήματα, αν και οι δύο χώρες το έχουν διαψεύσει. Υπάρχει επίσης η Κινεζική «διέξοδος» αλλά και η Κίνα έχει δηλώσει πως δεν θέλει να μετέχει με κανένα τρόπο -από πλευράς παροχής στρατιωτικής βοήθειας- στο Ουκρανικό.
Βόρεια Κορεα: Διαψεύδει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς για συναλλαγές όπλων με τη Ρωσία