Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Guardian, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκερν, όπως και ο Βρετανός, Ντέιβιντ Λάμι, οι οποίοι επισκέφθηκαν χθες το Κίεβο για συζητήσεις με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, είναι υπέρ της αδειοδότησης χρήσης δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς, κατά στόχων εντός Ρωσίας. Μάλιστα το ρεπορτάζ λέει πως η απόφαση έχει ήδη ληφθεί και αναμένεται η τυπική επικύρωση.
Η αλλαγή αυτή πολιτικής -που αργούσε παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις του Ζελένσκι- εξηγείται από την εισαγωγή ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων που έκανε η Μόσχα για να χρησιμοποιήσει κατά της Ουκρανίας. Αυτό ερμηνεύεται από τις δυτικές χώρες ως “σοβαρή κλιμάκωση”, καθώς εμπλέκει υποστρατηγικά όπλα του Ιράν -τελικά την ίδια την Τεχεράνη- σε πόλεμο εντός Ευρώπης, κάτι δηλαδή με πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από την προμήθεια της Ρωσίας με σχετικά απλής κατασκευής μη επανδρωμένα, όπως τα Shahed 136 (τα οποία πλέον κατασκευάζονται και εντός Ρωσίας ως Geran).
Τα όπλα που είναι στο επίκεντρο αυτής της απόφασης είναι οι πύραυλοι cruise, Storm Shadow (η βρετανική εκδοχή των SCALP), όπως και οι ρουκέτες και οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που αξιοποιούν οι αμερικανικοί εκτοξευτές MLRS/HIMARS, κυρίως όμως ο πύραυλος ΑΤΑCMS με βεληνεκές έως 300 χιλιόμετρα. Συν βέβαια ότι άλλο έχει ήδη προμηθευθεί η Ουκρανία, όπως πύραυλοι αντιραντάρ HARM, κατευθυνόμενες βόμβες JDAM που θα αξιοποιηθούν από τα F-16 που έχουν παραληφθεί, πιθανότατα οι πύραυλοι SCALP που έχει παραχωρήσει η Γαλλία κ.ο.κ.
Η Ουκρανία θέλει έντονα αυτή την άδεια, ώστε να μπορεί να χτυπήσει με μεγάλη ισχύ ρωσικές εγκαταστάσεις σε βάθος, είτε αεροπορικές βάσεις (όσες είναι εντός βεληνεκούς), αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων, σιδηροδρομικούς κόμβους, συγκεντρώσεις στρατευμάτων και στρατόπεδα εκπαίδευσης κ.ο.κ. Παρόλα αυτά ο Guardian γράφει πως στην επιλογή στόχων είναι πιθανό να παραμείνει ένας δυτικός έλεγχος, ώστε να αποφευχθούν “απερίσκεπτες και μη απαραίτητες επιθέσεις”.
Μέχρι σήμερα τα παραπάνω όπλα είχαν χρησιμοποιηθεί από την Ουκρανία κατά ρωσικών στόχων εντός Κριμαίας και Ντονμπάς, αλλά αυτά θεωρούνται “κατεχόμενα”, οπότε δεν υπήρχε δυτική αντίρρηση.
Η Ρωσία από την πλευρά της έχει δηλώσει πως κάτι τέτοιο θα επιφέρει νέα κλιμάκωση στην αντιπαράθεση, ενώ ήδη διαμαρτύρεται για την χρήση ουκρανικών μη επανδρωμένων κάτω στόχων στο εσωτερικό της.