Σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται “ιστορική” από επίσημα χείλη Αμερικανών, εκατοντάδες στρατιώτες της Συμμαχίας, η οποία τελεί υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, “αναδιατάσσονται” από βάσεις στο Ιράκ σε νέες θέσεις ακόμα και εκτός χώρας.
Η κίνηση ανακοινώθηκε μόλις 24 ώρες μετά από ακόμα μια πυραυλική επίθεση εναντίον μιας ακόμα ιρακινής βάσης όπου σταθμεύουν ξένα στρατεύματα, την 24η εντός έξι μηνών.
“Η Συμμαχία αναδιανέμει τις δυνάμεις της”, είναι η επίσημη ανακοίνωση, με τη διαδικασία να ξεκινά από τη βάση Qaim, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Περί τους 300 άνδρες της Συμμαχίας θα μετακινηθούν, ενώ ήδη άλλοι έχουν ήδη μεταφερθεί σε τοποθεσίες στη γειτονική Συρία αλλά και στο Κουβέιτ ή σε άλλες βάσεις εντός του Ιράκ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου αρνήθηκε να βεβαιώσει πως η “αναδιοργάνωση” γίνεται βεβιασμένα λόγω των τελευταίων πυραυλικών επιθέσεων. Την Τρίτη το πρωί, δύο πύραυλοι Katyusha χτύπησαν βάση νότια της ιρακινής πρωτεύουσας όπου σταθμεύουν Ισπανοί στρατιώτες και στρατεύματα του ΝΑΤΟ ενώ στις 11 Μαρτίου ομοβροντία πυραύλων σκότωσε δυο Αμερικανούς κι έναν Βρετανό στρατιώτες στο αεροδρόμιο Taji το οποίο χτυπήθηκε ξανά τρεις μέρες μετά.
Ιράκ: Τρεις νεκροί από επίθεση σε στρατιωτική βάση που στεγάζει Αμερικανούς στρατιώτες
Σε απάντηση αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους της οργάνωσης Kataeb Hezbollah. Η τελευταία έχει προσχωρήσει επίσημα στο δίκτυο δυνάμεων ασφαλείας Hashd al-Shaabi (Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης) που ελέγχεται από τη Βαγδάτη αλλά πολλές αυτόνομες ομάδες σκληροπυρηνικών εξακολουθούν να δρουν ανεξέλεγκτες.
Αυτή τη στιγμή, κάπου 5,200 προσωπικό της Συμμαχίας είναι σκορπισμένοι σε 12 βάσεις σε όλο το Ιράκ, υποστηρίζοντάς το κατά των ομάδων εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους. Με βάση τον προγραμματισμό τρεις από αυτές θα εκκενωθούν (η Quaim που προαναφέρθηκε, η Qayyarah και το Kirkuk) ως τα τέλη Απριλίου με τις δυνάμεις να μετακινούνται εντός και εκτός χώρας.
Ο στρατός των ΗΠΑ ξανάρχισε κοινές επιχειρήσεις με το Ιράκ κατά του ΙΚ
Τον Ιανουάριο το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε να εκδιωχθούν όλες οι ξένες δυνάμεις στρατού από τη χώρα, μετά το αμερικανικό χτύπημα με οπλισμένο μη-επανδρωμένο αεροσκάφος που εξόντωσε τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί και τον υπαρχηγό του, Αμπού Μαχντί αλ-Μουχαντίς.