Ο Στρατός των ΗΠΑ μπορεί να εγκαταλείψει τη δομή της Ομάδας Ταξιαρχίας Ελιγμών (Brigade Combat Team, BCT), ως βασικό σχηματισμό, ο οποίος που κυριάρχησε στις επεμβάσεις του τα τελευταία χρόνια. Καθώς οι επιτελείς του πιστεύουν πως στις συγκρούσεις στο άμεσο μέλλον θα κυριαρχήσουν σχηματισμοί επιπέδου Μεραρχίας ή ακόμα και Σώματος Στρατού.
“Σε πολεμικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας εναντίον ενός ισοδύναμου αντιπάλου, ο βαθμός περιπλοκότητας, η ταχύτητα των εξελίξεων, το χάος και η βία που θα επικρατήσουν θα καταβάλουν τα επιτελεία των σημερινών Ταξιαρχιών Ελιγμών στον αγώνα που θα διεξαγάγουν”, δήλωσε ο στρατηγός James Rainey, νέος αρχηγός της Διοίκησης Μελλοντικών Συγκρούσεων του Στρατού των ΗΠΑ, σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα.
Οι επιχειρήσεις που διεξήθησαν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν τις προηγούμενες δεκαετίες κυριαρχήθηκαν από τις μονάδες BCT, σχηματισμούς που διέθεταν περίπου 4.000 προσωπικό υπό τη διοίκηση συνταγματάρχη. Ο στρατηγός Rainey είπεπως οι BCT οργανώθηκαν με τρόπο ώστε να έχουν υπό την επιτήρησή τους μια περιοχή και να επιχειρούν σε αυτή για ένα περίπου έτος αλλά δεν ήταν πραγματικά “σχηματισμοί ελιγμών”.
Στο όριο της τεχνολογίας των μέσων του φτάνει ο Αμερικανικός Στρατός
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πως ο Στρατός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια σύγκρουση υψηλής έντασης ευρείας κλίμακας στο άμεσο μέλλον, είπε ένας καθηγητής στη Σχολή Ανωτέρων Στρατιωτικών Σπουδών του Στρατού των ΗΠΑ μιλώντας για το είδος των μελλοντικών συγκρούσεων στο ίδιο συνέδριο. Η Ουκρανία έχει εμπλέξει το ισοδύναμο δύο Σωμάτων Στρατού πλήρους σύνθεσης στις επιχειρήσεις και μάχεται σε μια περιοχή έκτασης 150 φορές μεγαλύτερη από το Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης του Αμερικανικού Στρατού που βρίσκεται στην Καλιφόρνια. Για να δοθεί ένα μέτρο σύγκρισης, ένα Σώμα Στρατού των ΗΠΑ μπορεί να αποτελείται από δύο ως πέντε Μεραρχίες με πάνω από 45.000 προσωπικό υπό τη διοίκηση αντιστρατήγου.
“Το μέλλον, λοιπόν, είναι πολύ μεγάλοι σχηματισμοί, πολύ μεγάλα πεδία επιχειρήσεων και, φυσικά, όπως όλοι κατανοούν, απίστευτης κλίμακας επίπεδα φονικότητας, καταστρεπτικότητας, κατανάλωσης πυρομαχικών και υλικού όπως δεν τα έχουμε δει εδώ και πάρα πολλά χρόνια”, πρόσθεσε.
Η General Dynamics ανέπτυξε ελαφρύ άρμα μάχης. Τί αλλάζει στον Αμερικανικό Στρατό;
Ο επαναπροσδιορισμός του Στρατού σε τέτοιους μεγάλους σχηματισμούς σημαίνει πως θα είναι ικανοί να συνεργαστούν με άλλες υπηρεσίες, κλάδους και συμμαχικούς στρατούς ή εταίρους, ήταν η οπτική της αμερικανίδας υπουργού Στρατού Ξηράς, Christine Wormuth.
“Ερευνώντας και αναλύοντας πρόσφατες συγκρούσεις, ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καταλήγουμε πως οι διοικητές των ταξιαρχιών πρέπει να αφοσιώνονται απόλυτα στο να κερδίζουν τις άμεσες εμπλοκές μάχης. Αφήνοντας τους τακτικούς διοικητές να επικεντρώνονται στην άμεση επαφή με τον εχθρό, αυτό θα επιτρέψει στους διοικητές μεραρχιών και σωμάτων να έχουν καλύτερη εποπτεία του ευρύτερου πεδίου μάχης. Για να το κάνουν αυτό, διοικητές θεάτρων επιχειρήσεων επιπέδου Στρατιάς, Σώματος Στρατού και Μεραρχιών θα εφοδιαστούν με ικανό αριθμό προσωπικού, οργανικών τμημάτων και εξοπλισμού που χρειάζονται για να κατανικήσουν αντιπάλους ίσης ισχύος στο μελλοντικό πεδίο μάχης”.
Αυτό σημαίνει πως μονάδες πυροβολικού, μηχανικού μάχης και συλλογής πληροφοριών πρέπει να συγκεντρωθούν σε επίπεδο μεραρχίας, κατέληξε η υπουργός. Η ίδια είπε πως η μετάπτωση σε μεγαλύτερους σχηματισμούς μάχης θα είναι στο επίκεντρο του νέου δόγματος του Στρατού, ενόψει της αναδιοργάνωσή τους για επιχειρήσεις σε πολλαπλά επίπεδα.
“Για να κάνουμε πραγματικότητα αυτό το όραμα και να αναδιαρθρώσουμε το Στρατό του 2030, πρέπει να μετατρέψουμε τη δομή των δυνάμεών μας και να εξελίξουμε τον τρόπο μάχεσθαι. Αυτό είναι απαραίτητο για να είμαστε έτοιμοι για την πρόκληση που προσφέρουν οι επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, για να ενισχύσουμε την αποτροπή μας στον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό, και να είμαστε έτοιμοι αν η αποτρεπτική μας ικανότητα αποτύχει”.
O στρατηγός Rainey από την πλευρά του απέρριψε τις επικρίσεις ότι ο Στρατός πηγαίνει “προς τα πίσω”. “Πρόκειται για πλάνη. Όλα όσα αναφέρουμε και κάνουμε κινούνται προς την αντιμετώπιση της μελλοντικής απειλής”.
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν για δεκαετίες το τρίδυμο Σύνταγμα-Μεραρχία-Σώμα Στρατού ως βασική δομή τους, το οποίο εγκατέλειψαν στα τέλη της δεκαετίας του 2000 προς όφελος της Ταξιαρχίας Ελιγμού. Ο μετασχηματισμός πραγματοποιήθηκε από τον στρατηγό Peter Schoomaker μεταξύ 2006 και 2016.
Ο Αμερικανικός Στρατός και πάλι στον αγώνα για να αντικαταστήσει το όχημα Bradley
Στο νέο σχέδιο, πλέον, οι ταξιαρχίες δεν θα εξαφανιστούν αλλά θα μεταπέσουν σε μικρότερα σχήματα για να επιβιώσουν και να κινούνται με ευκολία, δήλωσε ο στρατηγός Rainey, αλλά δεν διευκρίνισε πόσο μικρές θα γίνουν και τί είδους εξοπλισμό θα φέρουν. Οι μεγαλύτεροι σχηματισμοί θα διατηρήσουν τις ταξιαρχίες για σκοπούς μάχης σε εμπλοκές που θα διαρκούν από εβδομάδες ή μήνες, παρέχοντάς τους όμως τα μέσα για μεγαλύτερη “αντοχή”, και για μεγαλύτερα διαστήματα, μια πρόβλεψη που κρίνεται απαραίτητη κατ’ ακολουθία των εξελίξεων των επιχειρήσεων στην Ουκρανία.