18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία μόνο 31 άρματα M1A1/2 Abrams;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία μόνο 31 άρματα M1A1/2 Abrams;

- Advertisement -

H σημαντικότερη είδηση του Ιανουαρίου, σε σχέση με την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είναι αναμφίβολα η απόφαση της Δύσης να προσφέρει προηγμένα άρματα μάχης στους αγωνιζόμενους Ουκρανούς. Έτσι, η Βρετανία θα δώσει Challenger 2, η Ευρώπη (με τη γερμανική άδεια και παροχή) θα προσφέρει Leopard 2, αλλά η έκπληξη προέχεται κατά την άποψή μας, από τις ΗΠΑ, όπου θα έρθουν άρματα μάχης M1A1/A2 Abrams.

31 άρματα Abrams στην Ουκρανία στέλνει ο Μπάιντεν, “δεν απειλούν τη ρωσική επικράτεια”

Το Abrams αναπτύχθηκε για τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Πήρε το όνομά του από τον στρατηγό Creighton Abrams, πρώην Αρχηγό του Επιτελείου Στρατού και διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1980 και από τότε βρίσκεται σε υπηρεσία με τον Αμερικανικό Στρατό, ενώ το Σώμα Πεζοναυτών αποσύρει τα δικά του λόγω αλλαγής δόγματος μάχης.

M1 Abrams με σύστημα αυτοπροστασίας έφτασαν στην Ευρώπη

Οι ΗΠΑ όμως δεν παραδίδουν μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ενώ την ίδια στιγμή πιέζουν τη Γερμανία και τους νατοϊκούς συμμάχους να προσφέρουν Leopard 2. Γιατί συμβαίνει αυτό; Καθώς είναι σαφές πως αν οι Ουκρανοί πάρουν π.χ. 300 M1A2 Abrams από το μεγάλο αμερικανικό απόθεμα, θα συνθλίψουν τις ρωσικές δυνάμεις στο σημείο επαφής, καθώς η Μόσχα δεν διαθέτει άρμα που να μπορεί να τα αντιμετωπίσει.

Νέα άρματα Abrams SEPv3 παρήγγειλε ο Στρατός των ΗΠΑ

Πολλοί θεωρούν πως ο βασικός λόγος είναι η υψηλή κατανάλωση του Μ1. Αυτό ίσχυσε τα πρώτα χρόνια εισόδου του σε υπηρεσία, πλέον όμως το άρμα έχει αποδεκτά επίπεδα κατανάλωσης, αν και παραμένει κατά 20% περισσότερο «λαίμαργο» σε σχέση με τα Challenger 2 & Leopard 2A6. Κάποιοι προβάλλουν την πολυπλοκότητα του κινητήρα που υποτίθεται δεν μπορούν να συντηρήσουν οι Ουκρανοί. Εδώ οι Ουκρανοί έχουν δείξει μεγάλη ευελιξία στην ενσωμάτωση δυτικών όπλων, και μάλλον μπορούν να συντηρήσουν και τους αμερικανικούς στροβιλοκινητήρες. Επίσης, το κιβώτιο μετάδοσης του Μ1 όπως έχει αποδειχθεί απλά… δεν χαλάει! Κοινώς, η αξιοπιστία του είναι δεδομένη για πολλά χρόνια, και απλή συντήρηση ή μικρές επισκευές μπορούν να γίνουν εύκολα. Που είναι λοιπόν το πρόβλημα να αποσταλούν μαζικά Μ1 στην Ουκρανία; Γιατί θα φτάσουν εκεί μόνο 31 κι όχι πχ 310;

Χαιρετίσματα σε Άγκυρα και Μόσχα με τα αμερικανικά M1A2 Abrams στην Αλεξανδρούπολη

Ίσως η απάντηση να κρύβεται σε ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του M1 Abrams, δηλαδή τη χρήση θωράκισης απεμπλουτισμένου ουρανίου (Depleted Uranium, DU). Το συγκεκριμένο είναι υποπροϊόν της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου και αποτελείται κυρίως από το ισότοπο U-238. Χρησιμοποιείται σε θωράκιση επειδή είναι εξαιρετικά πυκνό και σκληρό, άρα πολύ υψηλής αντοχής σε βολές, αντιμετωπίζοντας σε μεγάλο βαθμό αντιαρματικά βλήματα.

Το M1 Abrams σε αμερικανική υπηρεσία είναι εξοπλισμένο με DU στο μπροστινό μέρος, τα πλαϊνά και το πάνω μέρος του. Αυτή έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική σε συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του Πολέμου του Κόλπου και του Πολέμου του Ιράκ, και μπόρεσε να αντέξει εχθρικά πυρά με ελάχιστη ζημιά, ή τουλάχιστον κατάφερε να προστατεύσει το πλήρωμα του άρματος από θανατηφόρο τραυματισμό.

Hellenic Tank Challenge 2021: Leopard 2 A4/HEL εναντίον M1A2 Abrams

Παρά την αποτελεσματικότητά της, η χρήση DU στο Abrams έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης στις ΗΠΑ. Υπάρχουν πολλές ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία από το υλικό ,όπως και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του. Ως βαρύ μέταλλο μπορεί να προκαλέσει από καρκίνο έως οξεία νεφρική βλάβη, αλλά και γενετικές δυσμορφίες σε έμβρυα, κάτι που αναφέρεται από τη χρήση σχετικών πυρομαχικών στο Ιράκ (το DU χρησιμοποιείται λόγω σκληρότητας και βάρους και ως διατρητικός πυρήνας βλημάτων).

ΗΠΑ: προς έγκριση στο Κογκρέσο η πώληση 116 Μ1Α1 Abrams στην Πολωνία

Συνολικά η θωράκιση αυτή είναι το πλέον καλά προστατευμένο μυστικό του άρματος, και δεν έχει εξαχθεί πουθενά, σε κανέναν σύμμαχο των ΗΠΑ. Τα Μ1 εξαγωγής, έχουν θωράκιση τύπου Chobham και τουνγκστενίου, αλλά όχι DU. Έτσι, οι Αμερικανοί μπορεί να έχουν εκατοντάδες Μ1 έτοιμα προς διάθεση, αλλά δεν είναι τελικά προς… διάθεση! Πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί η προηγμένη θωράκιση, και μετά να αποσταλούν στην Ουκρανία. Η διαδικασία όμως μπορεί να γίνει μόνο από τα εργοστάσια βάσης του Στρατού των ΗΠΑ και δεν είναι απλή, λόγω της ιδιαιτερότητας του υλικού. Συνεπώς, είναι δεδομένα το πόσα άρματα μπορούν να μετατραπούν για αποστολή στην Ουκρανία. Κι αυτή τη στιγμή, μάλλον είναι μόνο 31!

Bίντεο: η General Dynamics ανακοινώνει την έλευση του νέου AbramsX

Abrams, η αμερικανική προσέγγιση στην αρματομαχία

Γενικότερα μιλώντας το άρμα μάχης Abrams είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο οπλικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να εμπλέκεται και να καταστρέφει εχθρικά τεθωρακισμένα και να νικά, ακόμη κι αν αυτά είναι περισσότερα. Κάτι που αναμενόταν σε μια σύγκρουση με την ΕΣΣΔ και τις δικές της χιλιάδες αρμάτων Τ-62, T-72, T-80, σε εποχές Ψυχρού Πολέμου. Είναι εξοπλισμένο με λειόκαννο πυροβόλο 120 mm, ικανό να βάλλει μια μεγάλη ποικιλία τύπων πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των σταθεροποιούμενων με πτερύγια διατρητικών από τουνγκστένιο ή ουράνιο (APFSDS), των επίσης αντιαρματικών High Explosive Anti-Tank (HEAT) αλλά και εκρηκτικών γενικής χρήσης (HE). Το άρμα διαθέτει επίσης ομοαξονικό πολυβόλο των 7,62 mm και βαρύ πολυβόλο 12,7 mm για αντιαεροπορική άμυνα.

Αντιαρματικό βλήμα των Χούθι εναντίον σαουδαραβικού M1A2 Abrams – Ποιος βγήκε νικητής;

Γνώρισε για πρώτη φορά το βάπτισμα του πυρός στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991 με πάνω από 1.800 να επελαύνουν στις ερήμους του Ιράκ. Το προηγμένο σύστημα ελέγχου πυρός με σύστημα σταθεροποίησης ελεγχόμενο από υπολογιστή και προηγμένο σύστημα παρατήρησης, του επέτρεψε να εμπλέκεται από περίπου 2,5 χιλιόμετρα μακριά, δηλαδή σαφώς σε μεγαλύτερες αποστάσεις -και βέβαια και τη νύχτα- από ότι μπορούσαν να βάλουν τα αντίπαλα ιρακινά άρματα. Μάλιστα αν και υπήρξαν συνολικά 9 απώλειες Μ1, οι 7 προήλθαν από φίλια πυρά και τα άλλα δύο καταστράφηκαν επίτηδες για να μην τα καταλάβει ο εχθρός, ενώ υπήρξαν μόνο τραυματισμοί των πληρωμάτων.

75 άρματα μάχης Abrams παραγγέλνει η Αυστραλία και άλλα 52 υποστήριξης

Το ίδιο έγινε και στην εισβολή στο Ιράκ το 2003, γνωστή ως Επιχείρηση Iraqi Freedom. Το άρμα μάχης εκεί χρησιμοποιήθηκε τόσο σε αστικά περιβάλλοντα, όσο και σε ερημικό περιβάλλον και επικράτησε, πάλι με ελάχιστες απώλειες. Στη συνέχεια υπηρέτησε πολλά χρόνια στην περίοδο της κατοχής του Ιράκ από τις αμερικανικές δυνάμεις, αλλά εκεί υπήρξαν αρκετά συμβάντα καθώς το ιρακινό αντάρτικο χρησιμοποίησε μεγάλες αυτοσχέδιες νάρκες, επιθέσεις στο πίσω μέρος του άρματος μέσα στον αστικό ιστό κ.λπ. Παρόλα αυτά οι ανθρώπινες απώλειες ήταν ελάχιστες, δείχνοντας πάλι την αντοχή της κατασκευής και της ιδιαίτερης θωράκισης του, αν και στο Ιράκ είχε γίνει «μαγνήτης επιθέσεων» για λόγους εντυπώσεων.

Φυσικά χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, σε διάφορους ρόλους, συμπεριλαμβανομένης της παροχής υποστήριξης για τα χερσαία στρατεύματα και της διασφάλισης στρατηγικών στόχων καθώς οι Ταλιμπάν δεν διέθεταν άρματα μάχης.

Όταν τα αμερικανικά Μ1 “πετσόκοψαν” δεκάδες ιρακινά Τ-72

Οι μάχες του Νόρφολκ/του 73 Easting, ήταν μια σημαντική σύγκρουση κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991. Διεξήχθησαν σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση, μεταξύ τεθωρακισμένων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας από τη μια μεριά, και του Ιράκ από την άλλη, στο διάστημα 26-28 Φεβρουαρίου 1991, ενώ συνδυαστικά ήταν η μεγαλύτερη αρματομαχία της τότε σύρραξης. Το πεδίο ήταν στην έρημο του νότιου Ιράκ, κοντά στα σύνορα με το Κουβέιτ, και κατέληξε σε μια αποφασιστική νίκη για τις δυνάμεις των ΗΠΑ/Βρετανίας.

Φυσικά το Μ1 ήταν πρωταγωνιστής, με τις αμερικανικές δυνάμεις, με υποστήριξη επιθετικών αεροσκαφών Α-10 ΙΙ, ελικοπτέρων Apache και εκτοξευτών MLRS, να εμπλέκουν την επίλεκτη ιρακινή Μεραρχία Tawakalna όπως και σειρά άλλων μεγάλων ιρακινών μονάδων (10η, 12η, 52η τεθωρακισμένες μεραρχίες, 48η, 9η Πεζικού κ.α.). Στο τέλος των μαχών είχαν καταστραφεί πάνω από 1.000 ιρακινά άρματα, κάπου 1.200 τεθωρακισμένα και εκατοντάδες άλλα οχήματα, πυροβόλα, αντιαεροπορικές συστοιχίες κ.λπ. Η υψηλή κινητικότητα των M1 Abrams, το ακριβές πυρ τους και η καλή αναγνώριση του πεδίου, σε συνδυασμό με την υποστήριξη των τεθωρακισμένων οχήματα μάχης Bradley M2/M3 με αντιαρματικούς πυραύλους TOW II, σάρωσαν τα ιρακινά T-72 και τα πολλά TOMA τους BMP-1. Στο τέλος της μάχης μόλις 4 Μ1 A1 είχαν καταστραφεί πλήρως.

Εκτός από τη χρήση του από τον αμερικανικό στρατό, το M1 Abrams έχει επίσης υιοθετηθεί από πολλές άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία και η Αυστραλία, ενώ έχουν κατασκευαστεί πάνω από 10.000, με μεγάλο μέρος τους να παραμένει σε αποθήκευση στις ΗΠΑ. Το άρμα μάχης έχει περάσει από συνεχείς αναβαθμίσεις και εκσυγχρονισμούς όλα αυτά τα χρόνια, για να βελτιώσει τις δυνατότητές του και να διατηρήσει το πλεονέκτημά του στο πεδίο της μάχης.

Αποστολή AUSA 2022: AbramsX, το “απόλυτο” άρμα μάχης του Αμερικανικού Στρατού

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

88 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
88 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΑΒ: Μπορεί να αναγεννηθεί μέσω ιδιωτικοποίησης και συμμετοχής στην παραγωγή των F-35;

Του Γιώργου Αντωναρά, Αεροναυπηγού Μηχανικού, πρώην διευθυντή Εκτιμήσεων, Συμβάσεων & Διοίκησης Προγραμμάτων της ΕΑΒ (1978-1997)Σήμερα, μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου 1980: Επιχείρηση “Eagle Claw”, η αποτυχημένη...

1
Πιεζόμενη από την κοινή γνώμη να αναλάβει δράση, η κυβέρνηση Κάρτερ εξαπολύει την επιχείρηση “Eagle Claw” για να απελευθερώσει τους 52 διπλωμάτες και στρατιωτικούς,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Raytheon breaks ground on $115 million expansion of Alabama facility

Raytheon recently broke ground on a $115 million, 26,000-square-foot expansion of its Redstone Raytheon Missile Integration Facility, which will increase the factory's space for...

General Atomics Mojave succeful test with Gun Pods!

General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) confirms that its Mojave Unmanned Aircraft System (UAS) destroyed static targets in live-fire tests on April 13, 2024,...

ΗΠΑ: Επιβεβαιώνει την παράδοση πυραύλων ATACMS στην Ουκρανία

Τις προηγούμενες εβδομάδες οι ΗΠΑ έστειλαν υπό άκρα μυστικότητα πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία και χρησιμοποιήθηκαν ήδη πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε σήμερα...