Λίγα χρόνια μετά από την ενδιάμεση πρόταση για το αειθαλές άρμα Τ-84AS1 του Σερβικού Στρατού και μόλις λίγους μήνες μετά την παρουσίαση του αναβαθμισμένου ΤΟΜΑ (BVP) Μ-80, η σερβική βιομηχανία παρουσίασε μια εξελιγμένη έκδοση του εκσυγχρονισμένου άρματος μάχης για λογαριασμό του Σερβικού Υπουργείου Αμύνης.
Το άρμα μάχης αποτελεί εξέλιξη του προσχεδίου T-84AS1 που είχε παρουσιαστεί το 2017 και φέρει εμφανείς βελτιώσεις στην παθητική θωράκιση νέας γενιάς αντί των προηγούμενων κυτίων ενεργητικής προστασίας και των συστημάτων παρατήρησης. Η παρουσίαση έγινε από το Τεχνικό Ινστιτούτο Επισκευών “Čačak”, ενός οργανισμού αντίστοιχου με τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Εργοστασίων του Ελληνικού Στρατού.
O υπουργός Αμύνης της Σερβίας, στον οποίο παρουσιάστηκε το αναβαθμισμένο άρμα, τόνισε μετά την αναβάθμιση της αεροπορίας και της αεράμυνας της χώρας, ζωτικοί τομείς στους οποίους η Σερβία είχε ρίξει το βάρος της τα τελευταία χρόνια, τώρα έρχεται η ώρα του Στρατού με το άρμα αυτό να είναι το πρώτο βήμα. Το Τ-84 είναι η γιουγκοσλαβική έκδοση του σοβιετικού Τ-72 που παρήχθη κατόπιν αδείας πριν 36 χρόνια και ο εκσυγχρονισμός του, προγραμματισμένος για το 1991, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ εξαιτίας της Γιουγκοσλαβικής διάσπασης.
H αναβάθμιση των νέων αρμάτων θα ξεκινήσει σε δύο φάσεις, με την αναβάθμιση 9 αρμάτων στην πρώτη και 12 στη δεύτερη. H αναβάθμιση επικεντρώνεται στους τομείς της προστασίας και την αντίληψης του πεδίου της μάχης. Το νέο άρμα διαθέτει ενισχυμένη μη-εκρηκτική, μη-ενεργητική θωράκιση αντίδρασης ERO-19 προστατεύοντας από κάθε μορφής σύγχρονη απειλή, από αντιαρματικά βλήματα, σύγχρονους αντιαρματικούς πυραύλους με κεφαλές tantem και βλήματα “Top attack” που χτυπούν την οροφή των οχημάτων.
Επιπλέον, τα νέα σκοπευτικά και οπτικές διόπτρες του πληρώματος επιτρέπουν καλύτερη παρατήρηση από το εσωτερικό του άρματος ενώ στη διάθεση του αρχηγού πληρώματος είναι διόπτρες παρατήρησης ημέρας ή θερμικές, νέο σύστημα ελέγχου πυρός και τηλεχειριζόμενος πύργος πολυβόλου στην οροφή με ικανότητα περιμετρικής στρέψης και παρατήρησης.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου “Čačak”, συνταγματάρχης Vojkan Radonjić, τόνισε τη σημασία του εργοστασίου για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Στρατού της Σερβίας. Ο τελευταίος μεταφέρει τις εμπειρίες του από τη χρήση και τις προτιμήσεις και το ινστιτούτο διαθέτει και αναπτύσσει τις ικανότητές του στην πραγματοποίηση των αναγκών των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Σερβικός Στρατός διαθέτει 212 άρματα Μ-84 και άλλα 61 Τ-72 ενώ αναμένει την παραλαβή άλλων 30 από τη Ρωσία.