Αφού το πρόγραμμα προμήθειας ΝΜΑ εξακολουθεί να μαστίζεται από παλινωδίες, η Βουλγαρία συμφώνησε στις 28 Νοεμβρίου 2018 τον εκσυγχρονισμό οκτώ αεροσκαφών ΕΑΥ Su-25 στη Λευκορωσία.
Το πρόγραμμα κόστους 82,5 εκατ. Λέβα περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού έξι Su-25K και δύο Su-25UBK στο 558ARP. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν σε 41 εκατ. Λέβα. Μετά την ολοκλήρωσή του τα βουλγαρικά Frogfoot θα είναι ικανά να πετούν έως το 2028/29, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω επέκταση του ωφέλιμου βίου τους ακόμη μία δεκαετία, με πρόσθετες εργασίες γενικής υποστήριξης.
Σύμφωνα με το “Aeropress-BG”, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την επισκευή των αεροσκαφών και των κινητήρων, την επισκευή υποσυστημάτων, δομικό εκσυγχρονισμό, τροποποιήσεις υποσυστημάτων, εγκατάσταση νέου συστήματος επικοινωνιών και παροχή ανταλλακτικών και εξοπλισμού υποστήριξης. Επιπλέον, θα υπάρξει πρόγραμμα κατάρτισης του προσωπικού και θα δοθεί υλικό βιβλιογραφίας.
Η Βουλγαρική Αεροπορία διατηρεί σε υπηρεσία 14 αεροσκάφη του τύπου, τα οποία παραλήφθηκαν μεταξύ 1987 και 1988 και αξιοποιούν επί τω πλείστω μη κατευθυνόμενες ρουκέτες διαφόρων μεγεθών και μη κατευθυνόμενες βόμβες. Τα Su-25 μπορούν να μεταφέρουν πυραύλους Kh-23/Kh-25/Kh-29, αλλά ο φωτογραφικός φακός τα έχει σπάνια αποτυπώσει με τέτοιους. Εξαίρεση αποτελούν οι πύραυλοι αέρος-αέρος AA-8, που χρησιμοποιούνται για την αυτοάμυνα του αεροσκάφους.
Με την αύξηση του προϋπολογισμού, ωστόσο, θα γίνουν παρεμβάσεις για την αύξηση της μαχητικής ισχύος των αεροσκαφών. Στα οκτώ αεροσκάφη θα αναβαθμιστεί το σύστημα αξιοποίησης μη κατευθυνόμενων όπλων και θα βελτιωθεί η διάταξη του cockpit. Θα πιστοποιηθεί ακόμη ο AA-11 και θα αποκτηθεί η ικανότητα μεταφοράς του ατρακτιδίου παρεμβολέα “Satellite”. Ο τελευταίος στοχεύει στην αντιμετώπιση εχθρικών πυραύλων αέρος-αέρος και επιφανείας-αέρος καθοδήγησης ραντάρ. Οι Λευκορώσοι προτείνουν την πώληση οκτώ ατρακτιδίων, που θα εγκατασταθούν στα ισάριθμα αεροσκάφη.
Εφόσον η πώληση του ατρακτιδίου υλοποιηθεί, θα είναι μία από τις ελάχιστες φορές που σχετικά σύγχρονος εξοπλισμός Ηλεκτρονικού Πολέμου Ανατολικής προέλευσης θα αποκτηθεί από νατοϊκή χώρα μετά το 2014, κάτι που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη “συχνότερη” επίσκεψη ξένων αεροποριών στη Βουλγαρία για συνεκπαίδευση με τα εκσυγχρονισμένα Su-25.