Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε σήμερα ότι το Κιέβο ασκεί μια πολιτική, η οποία περιορίζει με συγκεκριμένο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της χώρας.
Στην περιοχή της Ουκρανίας που ελέγχεται από την κυβέρνηση «ανησυχούμε για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην ελευθερία της έκφρασης επικριτικών ή μη δημοφιλών απόψεων και στη συμμετοχή σε ειρηνικές συγκεντρώσεις με αφορμή ευαίσθητα θέματα, όπως η ασφάλεια των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάντα αλ Νασίφ παρουσιάζοντας στο Συμβούλιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου την έκθεση για την Ουκρανία.
Η έκθεση αυτή αφορά την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου 2019 έως τις 31 Οκτωβρίου 2021.
Οι υπηρεσίες της Ύπατης Αρμοστείας έχουν αποδείξεις για 29 περιστατικά που είχαν στόχο δημοσιογράφους, επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης και επικριτές της κυβέρνησης.
Επίσης ανέφεραν 14 περιστατικά (επιθέσεις, απειλές και εκφοβισμό) εναντίον υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών, της ισότητας των φύλων ή μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.
Αυτοί οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων ήταν βασικοί στόχοι ομάδων που προωθούν τη βία και δρουν «γενικά σε καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας».
Στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες έχουν αυτοανακηρύξει την κυριαρχία τους, η Ύπατη Αρμοστεία καταγγέλλει «τους περιορισμούς» που επιβάλλονται στο πολιτικό πλαίσιο και στις θεμελιώδεις ελευθερίες, οι οποίοι έχουν στόχο κυρίως τους ανθρώπους που εκφράζουν απόψεις υπέρ του Κιέβου.
Ο ΟΗΕ επικαλείται το παράδειγμα ενός διερμηνέα που καταδικάστηκε σε δεκατριάμισι χρόνια κάθειρξη επειδή εξέφρασε τις απόψεις του. Επισημαίνει επίσης τα αντίποινα στα οποία εκτίθενται οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ανατολική Ουκρανία και υπογραμμίζει ότι «η ελευθερία του συνέρχεσθαι έχει περιοριστεί σημαντικά».
Σε ό,τι αφορά την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία, η Ύπατη Αρμοστεία «εξακολουθεί να καταγράφει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Η έκθεση υπογραμμίζει κυρίως την καταστολή εναντίον οποιουδήποτε εκφράζει απόψεις επικριτικές προς τη Ρωσία.
Οι δημοσιογράφοι που εκφράζουν επικριτικές απόψεις «παρακολουθούνται, διώκονται, συλλαμβάνονται, εμποδίζονται να εισέλθουν στην Κριμαία ή απελαύνονται» από την περιοχή, επεσήμανε η αλ Νάσιφ.
Η ίδια υπογράμμισε ότι η υποχρέωση να ζητείται άδεια «από τις ρωσικές αρχές κατοχής» για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων, επί ποινή διώξεων, περιορίζει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.
Η Ύπατη Αρμοστεία εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την παρενόχληση που υφίστανται οι δικηγόροι, όπως και ομάδες που θεωρούνται από τις αρχές ότι αντιτίθενται στη ρωσική κατοχή ή ακόμη για τις διώξεις εναντίον ηγετών της μειονότητας των Τατάρων.