Έπειτα από αναβολές από τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενδέχεται να ψηφίσει σήμερα επί νέου προσχεδίου απόφασης το οποίο ζητεί να βελτιωθεί η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, με το αποτέλεσμα να παραμένει αβέβαιο έπειτα από περίπλοκες διαπραγματεύσεις.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας, που δέχεται επικρίσεις για την αδράνειά του μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, διαπραγματεύεται επί πολλές ημέρες το προσχέδιο αυτό των τεσσάρων σελίδων, το οποίο έχουν καταρτίσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ελπίζοντας ότι τελικά τα 15 μέλη του θα μπορέσουν «να μιλήσουν με μία φωνή».
Μετά την πρωτοφανή, αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη των βομβαρδισμών και ακολούθως της χερσαίας επιχείρησης των ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα, το Συμβούλιο έχει καταφέρει να σπάσει τη σιωπή του μόνο μία φορά.
Υιοθέτησε στις 15 Νοεμβρίου απόφαση με την οποία ζητούσε «ανθρωπιστικές παύσεις», αλλά απέρριψε πέντε άλλα κείμενα σε διάστημα δύο μηνών. Το τελευταίο από τα οποία, που ζητούσε να κηρυχθεί «αμέσως ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», προσέκρουσε στις 8 Δεκεμβρίου στο βέτο των ΗΠΑ.
Τώρα τα Εμιράτα, ενισχυμένα μετά την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με μεγάλη πλειοψηφία κειμένου που ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ξεκίνησαν νέα μάχη στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να «πάμε πιο μακριά» από την απόφαση του Νοεμβρίου, εξήγησε η πρεσβεύτριά τους στον ΟΗΕ Λάνα Ζάκι Νουσεϊμπέχ.
Η πιο πρόσφατη εκδοχή του προσχεδίου, που είδε το AFP αλλά το οποίο ενδέχεται να τροποποιηθεί, ζητεί την «άμεση αναστολή των εχθροπραξιών ώστε να επιτραπεί η ασφαλής και χωρίς εμπόδια πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και έκτακτα μέτρα προς τη διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών».
Την ώρα που το Ισραήλ και οι Αμερικανοί σύμμαχοί του είναι αντίθετοι στην ιδέα της «εκεχειρίας», η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί για να παρουσιαστεί μια πιθανή ανάπαυλα στον πόλεμο –«παύση», «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», «εκεχειρία»– βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και των διαφωνιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας εδώ και περισσότερους από δύο μήνες.
Όλα τα βλέμματα στους Αμερικάνους
«Θα τασσόμασταν υπέρ μιας απόφασης που στηρίζει πλήρως την απάντηση στις ανθρωπιστικές ανάγκες των κατοίκων της Γάζας, αλλά (…) οι λεπτομέρειες είναι το πιο σημαντικό», επεσήμανε χθες, Τρίτη, ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Όλος ο κόσμος περιμένει να δει τι θα αποφασίσουν να κάνουν οι ΗΠΑ. Φαίνεται ότι ακόμη και οι Αμερικανοί διπλωμάτες δεν γνωρίζουν πώς θα τελειώσει αυτή η ιστορία», σχολίασε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν αναλυτής του International Crisis Group, διαβεβαιώνοντας ότι οι Ισραηλινοί πιέζουν «τον Λευκό Οίκο να ασκήσει βέτο».
«Τελικά ο (Αμερικανός πρόεδρος Τζο) Μπάιντεν και το περιβάλλον του θα πρέπει να λάβουν μια δύσκολη απόφαση: να υποστούν ένα επιπλέον διπλωματικό πλήγμα χρησιμοποιώντας ξανά το βέτο τους ή να διακινδυνεύσουν μια δημόσια αντιπαράθεση με το Ισραήλ επιτρέποντας την υιοθέτηση της απόφασης», πρόσθεσε.
Πρόσφατα ο Μπάιντεν είχε εκτιμήσει ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας λόγω των «τυφλών» βομβαρδισμών της Γάζας.
Όπως και στα προηγούμενα προσχέδια αποφάσεων, τα οποία επέκριναν έντονα ΗΠΑ και Ισραήλ, ούτε σε αυτό αναφέρεται η Χαμάς. Ωστόσο καταδικάζει «κάθε τυφλή επίθεση εναντίον αμάχων» και «κάθε πράξη τρομοκρατίας», ενώ ζητεί την απελευθέρωση των ομήρων.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ