Σε μείωση της επισιτιστικής βοήθειας που παρέχει στην Υεμένη προχωράει ο ΟΗΕ εξαιτίας της έλλειψης των απαραίτητων πόρων, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η πείνα στην εμπόλεμη χώρα αναμένεται να αυξηθεί.
Η πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου σπαράσσεται από πόλεμο εδώ και επτά χρόνια μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούθι και ενός συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία που στηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις.
“Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) είναι αναγκασμένο να μειώσει την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει στην Υεμένη”, ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό “την ώρα που η πείνα αυξάνεται” στη χώρα.
“Από τον Ιανουάριο οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι θα λαμβάνουν μειωμένη μερίδα φαγητού”, διευκρίνισε το WFP. Με τις περικοπές αυτές “οι οικογένιες θα λαμβάνουν μετά βίας τη μισή ελάχιστη, κανονική, ημερήσια μερίδα”, επεσήμανε.
Ωστόσο “πέντε εκατομμύρια άνθρωποι που κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν σε συνθήκες λιμού θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν πλήρεις μερίδες”, πρόσθεσε το WFP.
“Λείπουν οι απαραίτητοι πόροι ώστε το WFP να μπορέσει να συνεχίσει να παρέχει επισιτιστική βοήθεια σε 13 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη”, εξήγησε στην ανακοίνωσή του.
Παράλληλα εξέφρασε φόβους ότι “ακόμη πιο σοβαρές μειώσεις θα είναι σύντομα αναπόφευκτες”. Αν συμβεί αυτό, η υπηρεσία του ΟΗΕ κατήγγειλε ότι “άνθρωποι ενδέχεται να αποκλειστούν εντελώς από τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας”.
Περίπου το 80% των 30 εκατομμυρίων κατοίκων της Υεμένης εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκτίμησε ότι “περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της Υεμένης, δηλαδή 16,2 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι αντιμέτωπος με οξύ λιμό και τα μισά παιδιά κάτω των 5 ετών (2,3 εκατομμύρια) κινδυνεύουν να υποφέρουν από υποσιτισμό”.
Το WFP ανακοίνωσε ότι χρειάζεται περίπου 721 εκατομμύρια ευρώ “για να συνεχίσει να βοηθά τους πιο ευάλωτους στην Υεμένη ως τον Μάιο”.
Και το 2022, 1,74 δισεκ. ευρώ θα είναι απαραίτητα “για να συνεχίσουμε να παρέχουμε ζωτικής σημασίας επισιτιστική βοήθεια στις οικογένειες που βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού”.
Τον Μάρτιο ο ΟΗΕ, η Σουηδία και η Ελβετία είχαν οργανώσει μια διάσκεψη δωρητών με τη συμμετοχή περίπου 100 χωρών, στην οποία συγκεντρώθηκαν λιγότερα από τα μισά χρήματα που ήταν απαραίτητα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.
Στόχος του ΟΗΕ ήταν να συγκεντρώσει 3,4 δισεκ. ευρώ, αλλά κατάφερε να συγκεντρώσει δεσμεύσεις για 1,5 δισεκ. ευρώ από περίπου 100 κυβερνήσεις και δωρητές.