Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στο βόρειο Μάλι έπληξε οχηματοπομπή των κυανόκρανων του ΟΗΕ με αποτέλεσμα ένα μέλος της αποστολής να σκοτωθεί και άλλα τέσσερα να τραυματιστούν σοβαρά χθες Σάββατο, ανακοίνωσε η διοίκηση της διεθνούς δύναμης. Η αποστολή δεν διευκρίνισε την εθνικότητα του πεσόντα στρατιωτικού, ωστόσο ώρες αργότερα ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού διευκρίνισε πως ήταν μέλος των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων.
Το επεισόδιο, κοντά στην πόλη Τεσαλίτ, στην περιφέρεια Κιντάλ, όχι μακριά από τα σύνορα με την Αλγερία, ακολουθεί ενέδρα στην οποία σκοτώθηκαν πέντε μέλη της χωροφυλακής του Μάλι στον νότο, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με την ευθύνη να αναλαμβάνει οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.
Οι επιθέσεις τζιχαντιστών και άλλων ένοπλων ομάδων συνεχίζουν να είναι συχνές σε αχανείς εκτάσεις του Μάλι και γειτονικών κρατών, της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα, παρά την παρουσία χιλιάδων ξένων στρατιωτικών εδώ και χρόνια. Χιλιάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί, εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί.
Το επεισόδιο χαρακτηρίστηκε «τραγική υπενθύμιση του μόνιμου κινδύνου για τους κυανοκράνους μας», συνόψισε σε ανακοίνωσή του ο Ελ Γάσιμ Ουάνε, ο επικεφαλής της MINUSMA, της αποστολής του ΟΗΕ, η οποία μετρά κάπου 13.000 μέλη. Με ανακοίνωσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδίκασε σθεναρά» τη βομβιστική ενέργεια, εξέφρασε «τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντα, στην κυβέρνηση και στον λαό της Αιγύπτου» και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες. Θύμισε ότι οι επιθέσεις εναντίον κυανόκρανων «μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου δυνάμει του διεθνούς δικαίου» και κάλεσε τις αρχές στο Μάλι να «μη φεισθούν καμιάς προσπάθειας» για να εντοπίσουν τους δράστες ώστε «να μπορέσουν να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης άμεσα».
Η MINUSMA έχει υποστεί 255 απώλειες από το 2013, τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη από τις δέκα και πλέον ειρηνευτικές αποστολές του οργανισμού σε όλο τον κόσμο. Γάλλος στρατιωτικός της αποστολής Μπαρχάν στο Μάλι σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Τον Απρίλιο, τέσσερις κυανόκρανοι, μέλη των ένοπλων δυνάμεων του Τσαντ, σκοτώθηκαν σε επίθεση τζιχαντιστών εναντίον της βάσης τους στην Αγκελόκ, στο βορειοανατολικό τμήμα του Μάλι.
Από το 2012, όταν ξέσπασε σύρραξη ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις από τη μια, αυτονομιστές αντάρτες και τζιχαντιστές στον βορρά από την άλλη, το Μάλι μπήκε και παραμένει ακόμη σε ατελείωτη αναταραχή με χιλιάδες νεκρούς, πολίτες και αντιμαχόμενους, παρά την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και τις επεμβάσεις δυνάμεων του ΟΗΕ, άλλων χωρών της Αφρικής, καθώς και της Γαλλίας. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επικίνδυνη στη χώρα, όπου την εξουσία ασκεί μεταβατική κυβέρνηση έπειτα από δυο αλλεπάλληλα πραξικοπήματα.