Οι αντάρτες Χούθι ανακοίνωσαν σήμερα την «προσωρινή» επανέναρξη των ανθρωπιστικών πτήσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προς το αεροδρόμιο της Σανάα, έπειτα από μια εβδομάδα διακοπής τους μετά τα πλήγματα της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία στην πρωτεύουσα της χώρας.
Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι απολύτως κρίσιμη για την Υεμένη, φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου που έχει βυθιστεί σε καταστροφική ένοπλη σύρραξη αφότου ο πόλεμος κλιμακώθηκε και οι αντάρτες κυρίευσαν την πρωτεύουσα το 2014. Την ταχεία προέλαση των ανταρτών, που κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας, ακολούθησε τον Μάρτιο του 2015 η επέμβαση της συμμαχίας υπό το Ριάντ στο πλευρό των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.
«Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοινώνει την προσωρινή επανέναρξη των πτήσεων του ΟΗΕ και άλλων οργανώσεων προς το αεροδρόμιο της Σανάα», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους Χούθι.
Οι αντάρτες «ενημέρωσαν τους διεθνείς οργανισμούς ότι το αεροδρόμιο της Σανάα είναι έτοιμο να υποδεχθεί πτήσεις», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Σαουδική Αραβία –που ελέγχει de facto τον υεμενίτικο εναέριο χώρο– απαγορεύει στα πολιτικά αεροσκάφη να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, επιτρέπει όμως τις πτήσεις ανθρωπιστικής φύσης.
Σύμφωνα με τους αντάρτες, οι ανθρωπιστικές πτήσεις του ΟΗΕ προς τη Σανάα διακόπηκαν την 22η Δεκεμβρίου, μετά τα αεροπορικά πλήγματα της συμμαχίας. Η τελευταία κατηγόρησε από την δική της πλευρά τους αντάρτες πως είχαν κλείσει το αεροδρόμιο ήδη δύο ημέρες πριν από τα πλήγματά της.
Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες, μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων επτά στο σαουδαραβικό έδαφος, σε επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή.
Το Ριάντ αντέδρασε εξαπολύοντας επιχείρηση «μεγάλης κλίμακας» στην Υεμένη, με τουλάχιστον τρεις νεκρούς και έξι τραυματίες.
Προχθές Κυριακή, ο εκπρόσωπος της συμμαχίας, ο Τούρκι αλ Μάλικι, κατηγόρησε τους Χούθι πως έχουν «στρατιωτικοποιήσει» το αεροδρόμιο στη Σανάα, ότι το χρησιμοποιούν για την «εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και την απογείωση τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών» για να πλήττουν στόχους στη σαουδαραβική επικράτεια.
Η συμμαχία κατηγόρησε επίσης τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου ότι βοηθά τους Χούθι να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του σουνιτικού βασιλείου από το αεροδρόμιο. Η ισχυρή σιιτική παράταξη του Λιβάνου διέψευσε τον ισχυρισμό αυτό του Ριάντ χθες Δευτέρα.
Οι Χούθι ανέφεραν σήμερα ότι η συμμαχία εμπόδισε «την άφιξη νέου εξοπλισμού επικοινωνιών και υποβοήθησης της πλοήγησης προς το αεροδρόμιο της Σανάα», είδη απαραίτητα για «την αντικατάσταση των παλιών».
«Ο ΟΗΕ και οι διεθνείς οργανισμοί είναι ενήμεροι πως δεν είναι εγγυημένη η καλή λειτουργία του εξοπλισμού, δεδομένης της παλαιότητάς τους», τόνισαν οι αντάρτες.
Τους τελευταίους μήνες οι Χούθι έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του πλούσιου σουνιτικού βασιλείου.
Τον Οκτώβριο, δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν στο αεροδρόμιο της Τζάζαν, στο νότιο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ μερικές ημέρες νωρίτερα απετράπη επίθεση εναντίον του αεροδρομίου στην Άμπχα, 200 και πλέον χιλιόμετρα βόρεια από την Τζάζαν, σύμφωνα με σαουδαραβικά κρατικά ΜΜΕ.
Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ καταβάλλουν διπλωματικές προσπάθειες για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη. Ωστόσο οι Χούθι αξιώνουν να αρθεί ο ναυτικός και ο αεροπορικός αποκλεισμός των περιοχών που ελέγχουν, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου στη Σανάα, προτού δεχθούν καν να εξετάσουν οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός ή την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 377.000 ανθρώπους, εκ των οποίων 227.000 πέθαναν εξαιτίας των έμμεσων συνεπειών του πολέμου, ιδίως την έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων και τις ασθένειες.