Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε χθες Τετάρτη στον επικεφαλής των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν τη «βαθιά ανησυχία» του όσον αφορά την «κλιμάκωση» του πολέμου στο Σουδάν, ενώ ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι και άλλοι κατήγγειλαν την επίγεια «κόλαση» που υπομένουν οι άμαχοι.
Ο κ. Γκουτέρες, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον στρατηγό Μπουρχάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, και του «εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την κλιμάκωση της σύρραξης στο Σουδάν, που συνεχίζει να έχει καταστροφικό αντίκτυπο για τους Σουδανούς αμάχους και απειλεί να εξαπλωθεί στην περιοχή», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.
Οι δυο άνδρες συζήτησαν «την ανάγκη να κηρυχθεί άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός» και να υπάρξει «ανεμπόδιστη» ανθρωπιστική πρόσβαση.
Στο πεδίο, οι συνθήκες παραπέμπουν στην «Αποκάλυψη», σχολίασε από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής Γκράντι.
«Όταν ο κόσμος δεν σκοτώνεται από τις σφαίρες, πεθαίνει από πείνα. Αν επιζήσει, είναι αντιμέτωπος με τις ασθένειες ή τις πλημμύρες, απειλείται από τη σεξουαλική βία και άλλες φρικαλεότητες που, αν συνέβαιναν αλλού, θα βρίσκονταν στα πρωτοσέλιδα. Αλλά όχι σε αυτή την περίπτωση», επέκρινε.
Στο Σουδάν μαίνεται από τη 15η Απριλίου πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις, υπό τον στρατηγό αλ Μπουρχάν, και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), υπό το μέχρι τότε δεξί του χέρι, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, πάνω από 10 εκατομμύρια έχουν μετατραπεί σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες και σχεδόν 26 εκατομμύρια -ο μισός πληθυσμός- υφίσταται ακραία διατροφική ανασφάλεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή προκλήθηκε από ανθρώπους, από τον παράλογο πόλεμο» που εκτός από τη βία οδήγησε σε «απάνθρωπα εμπόδια στις παραδόσεις τροφής, νερού και φαρμάκων» στους αμάχους που μετατρέπονται σε «θύματα», δήλωσε χθες σε σύνοδο για το Σουδάν η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.
Η κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ ανακοίνωσε πως η Ουάσιγκτον θα διαθέσει ανθρωπιστική
βοήθεια αξίας 424 εκατ. δολαρίων στους Σουδανούς, τόσο στη χώρα τους όσο και σε γειτονικά κράτη όπου πήγαν πρόσφυγες.
«Οι βιασμοί και τα βασανιστήρια, οι εθνικές εκκαθαρίσεις, το να χρησιμοποιείται η πείνα ως όπλο είναι απαράδεκτα» φαινόμενα, δήλωσε καλώντας τη διεθνή κοινότητα να μην «αποστρέφει το βλέμμα».
Στην ίδια εκδήλωση, υπηρεσίες και κράτη μέλη του ΟΗΕ κάλεσαν να ληφθούν «χειροπιαστά μέτρα» για την προστασία των αμάχων και για να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, που γενικά κάθε άλλο παρά αρκεί.
«Ο πληθυσμός του Σουδάν ζει 17 μήνες κόλαση και τα δεινά συνεχίζονται», τόνισε η Τζόις Μισούγια, μεταβατική επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, που ανήγγειλε την εκταμίευση 25 εκατ. δολαρίων από ειδικό ταμείο του Οργανισμού για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, ώστε υπάρξει ανάσχεση της εξάπλωσης του λιμού στη χώρα.
Οι σουδανικές αρχές επέτρεψαν πρόσφατα να ανοίξει σημείο διέλευσης στα σύνορα με το Τσαντ, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί βοήθεια στο Νταρφούρ, περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα από τον πόλεμο.
Όμως η βοήθεια δεν φτάνει για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ανάγκες.
Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία και η Γερμανία από την πλευρά τους κάλεσαν να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός και εξέφρασαν ανησυχία για την ανάμιξη ξένων παραγόντων στον πόλεμο.
Οι «ξένοι παράγοντες» πρέπει να σταματήσουν να παρέχουν «στρατιωτική υποστήριξη στις εμπόλεμες πλευρές», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ειδικά έχουν κατηγορηθεί πως εφοδιάζουν με όπλα τις ΔΤΥ.