Η Ρωσία πουλάει το κάρβουνο της ανατολικής Ουκρανίας για να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.
Ενώ ο πρόεδρος Τραμπ αντιμετωπίζει τη διαδικασία της παραπομπής του σε δίκη λόγω του ουκρανικού, στην Ουκρανία μαίνεται ακόμα ένας πόλεμος με τη Ρωσία και τους υποστηρικτές της. Η Μόσχα εμπορεύεται το λεγόμενο “ματωμένο κάρβουνο” της ανατολικής Ουκρανίας, που εξορύσσει από τις “λαϊκές δημοκρατίες” του Λουκάνσκ και Ντονέτσκ για να χρηματοδοτήσει την κατοχή και τη συνεχιζόμενη διαμάχη. Το Κίεβο ζητά πλέον από τις δυτικές κυβερνήσεις να δώσουν ένα τέρμα σε αυτό, στοχεύοντας εκείνους που διευκολύνουν αυτό το λαθρεμπόριο.
Υπενθυμίζουμε πως από το 2014 οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς, η Αυστραλία κι άλλες χώρες επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την παράνομη κατοχή και δράση της στην Κριμαία και στην ανατολική Ουκρανία. Οι ΗΠΑ κι η Ε.Ε. δήλωσαν κατ’επανάληψη πως οι κυρώσεις θα παρέμεναν μέχρι η Ρωσία να σεβαστεί τις συμφωνίες του Μινσκ, βοηθήσουν στην ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στο Ντονμπάς και επιστρέψουν την χερσόνησσο της Κριμαίας στην Ουκρανία.
Η παράνομη δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία ενέχει χαρακτήρα διεθνούς εγκληματία, με την διαδικτυακή κλοπή, τον υβριδικό πόλεμο, τη διάδοση από διαδικτύου ψευδών ειδήσεων, την εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές. Πολλοί υποστηρίζουν πως το Κρεμλίνο πρέπει να αντιμετωπίσει σκληρότερες ποινές διαφορετικά θα κλιμακώσει τη δράση του παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο.
Μέχρι τώρα, οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα, μεγαλύτερο από αυτό που ο Πούτιν θέλει να παραδεχτεί πως έχουν, απόδειξη πως προσπαθεί με κάθε μέσο να τις ανατρέψει. Η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας έχει συγκρατηθεί και οι δείκτες της πέφτουν διαρκώς ενώ οι ξένες επενδύσεις στη χώρα σταδιακά παύουν. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα προβλήματα συντονισμού μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. ενώ κενά στις λίστες απαγορεύσεων επιτρέπουν στους Ρώσους να ελίσσονται μεταξύ των λεπτομερειών και να αποφεύγουν να δεχτούν το πλήρες των ποινών.
Αφιέρωμα: Πώς η Ρωσία παρακάμπτει τις κυρώσεις της ΕΕ και αγοράζει υλικά για στρατιωτική χρήση
Μεταξύ των ατόμων που παρακάμπτουν τις κυρώσεις και παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην λαθρεμπορία του ουκρανικού κάρβουνου είναι κι ο Ruslan Rostovtsev. Με τις εταιρίες που έχει στο όνομά του, ο Rostovtsev μεταφέρει το κάρβουνο από το Ντονμπάς στη Ρωσία κι από εκεί το εξάγει στην Ευρώπη τυπώνοντάς το ως ρωσικής προέλευσης. Τα έσοδα από την λαθρεμπορία του παρέχουν χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις των ενόπλων ρωσοφώνων και καλύπτουν τα έξοδα των ψευδο-πρεσβειών του Ντονέτσκ και Λουκάνσκ στη Μασσαλία και στο Τορίνο. Ο Rostovstev έχει λάβει από τους αυτονομιστές σωρεία παρασήμων αλλά, παρόλα αυτά, ΗΠΑ και Ευρώπη αγνοούν τη δράση του, παρά το γεγονός πως κατέχει κεντρική θέση στο πρόβλημα της ανατολικής Ουκρανίας.
Η ρωσική Rostec εξακολουθεί να πουλάει (πολλά) όπλα παρά τις κυρώσεις
Υπάρχουν ακόμα πολλά κενά στη νομοθεσία των κυρώσεων που Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πρέπει να συνεργαστούν για να κλείσουν σταματώντας τον φαύλο κύκλο της παράκαμψής τους από επιτήδειους όπως ο Rostovtsev. Ένας τρόπος θα ήταν η επανασύσταση της θέσης του συντονιστή πολιτικής κυρώσεων από το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών, θέση που καταργήθηκε ή η σύσταση εξαρχής ενός αξιωματούχου με παρόμοια καθήκοντα. Μια άλλη ιδέα θα ήταν η δημιουργία μιας πλατφόρμας αναφοράς όπου θα αναγράφονται οι επίμαχες εταιρίες που παραβιάζουν τις κυρώσεις, όπως για παράδειγμα η ετήσια αναφορά του Διεθνούς Κέντρου για Σπουδές Πολιτικής με το Ουκρανικό Ινστιτούτο για το Μέλλον και η Πολωνική Πρωτοβουλία Κυρώσεων 2020.
Ζελένσκι: Η ειρήνη στο Ντονμπάς και η επιστροφή της Κριμαίας παραμένουν βασικοί μας στόχοι
Η αξία μιας ανανεωμένης δέσμης κυρώσεων θα έχει ισχύ ανάλογη πολλών πυραύλων Javelin, σαν αυτούς που παρέδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανική κυβέρνηση. Αντί για όπλα που να κλιμακώνουν την κατάσταση, οι κυρώσεις θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση απαντώντας με το ίδιο ασύμετρο νόμισμα με το οποίο η Μόσχα πολεμά στην ανατολική Ουκρανία, βελτιώνοντας την διαπραγματευτική θέση του Κιέβου. Θα βοηθήσουν επίσης με το να κάνουν τον Πούτιν να σέβεται στο εξής περισσότερο το Διεθνές Δίκαιο. Η Ουκρανία, λοιπόν, χρειάζεται περισσότερους διπλωματικούς “πυραύλους” για να περικόψει την ισχύ του Πούτιν κι αυτό μόνο με τη βοήθεια της Δύσης μπορεί να το πετύχει.
Πηγή: https://www.defenseone.com/ideas/2020/01/stop-blood-coal-funds-russias-occupation-ukraine/162809/?oref=d-river&fbclid=IwAR2GgQ-ciMaJiZi-6nLlCIQfg8GXlnAmDr8Pto9b4q4fbcuwSF5GIyZI7s4