Μια ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Αμύνης χθες Σάββατο, παρουσίασε ένα μάλλον απίστευτο γεγονός. Ότι ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος Tochka U καταρρίφθηκε από φορητό αντιαεροπορικό πύραυλο Stinger. Μάλιστα η ανακοίνωση έκλεινε ως εξής: «Οι πολεμιστές μας, δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν, εμπρός άνδρες, για τη νίκη».
Από τεχνικής απόψεως όμως ο ουκρανικός αυτός ισχυρισμός μάλλον δεν ευσταθεί. Ο ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος Tochka (νατοϊκός κωδικός SS-21 Scarab) είναι ένα παλαιάς τεχνολογίας σύστημα μικρού-μέσου βεληνεκούς, με σχεδίαση από τα τέλη του 1960 (εντάχθηκε στο σοβιετικό οπλοστάσιο στα μέσα του ’70) και έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα σε πολεμικές συγκρούσεις, στην Υεμένη, στη Συρία, στην Ουκρανία, στην Τσετσενία κ.λπ.
Το ζήτημα είναι πως ο πύραυλος των 2 τόνων, στην τερματική του φάση -όπως όλα τα ανάλογα βαλλιστικά βλήματα- έχει ταχύτητα 2-3 Mach, δηλαδή κάπου 700 με 900 μέτρα το δευτερόλεπτο.
O πύραυλος Stinger όμως έχει μέγιστο βεληνεκές τα 5 χιλιόμετρα και πρακτικά λιγότερο. Άρα στην καλύτερη περίπτωση για να χτυπήσει ένα εισερχόμενο βαλλιστικό πύραυλο τέτοιας ταχύτητας, αυτός θα είναι μόλις 5 με 7 δευτερόλεπτα μακριά του. Ακόμη και να χειρίζεται τον Stinger ένας πολύ έμπειρος στρατιώτης, θέλει 3+ δευτερόλεπτα για να εγκλωβίσει τον στόχο, μετά να πατήσει τη σκανδάλη για τουλάχιστον 3 δευτερόλεπτα για να εκτοξευτεί το βλήμα, να επιταχύνει και να χτυπήσει τον στόχο.
Μια ακόμη δυσκολία είναι πως ο Tochka ακολουθεί στην δική του τερματική φάση σχεδόν κάθετη πορεία προς το έδαφος. Άρα η παρακολούθηση και ο εγκλωβισμός του από τον χειριστή του Stinger είναι πολύ δύσκολη (αν τον δει ποτέ).
Μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να έχει συμβεί κάτι τέτοιο; Όχι γιατί στον πόλεμο έχουν συμβεί τα πάντα (ή θα συμβούν κάποια στιγμή). Αλλά η πιθανότητα να χτυπηθεί βαλλιστικός πύραυλος από ένα αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς και μάλιστα ελεγχόμενα (και όχι από μια τυχαία πανικόβλητη βολή στο πουθενά) είναι σχεδόν μηδενική. Πως αναχαιτίζεται ένας Tochka; Με αντιαεροπορικά συστήματα μεσαίου-μεγάλου βεληνεκούς όπως οι Patriot, κάτι που έχει καταγραφεί στη Σαουδική Αραβία, με τέτοια βλήματα από την Υεμένη να καταρρίπτονται.
Επιστρέφοντας στην Ουκρανία, στις 14 Μαρτίου, η ρωσική πλευρά αυτή τη φορά, ισχυρίστηκε ότι επίσης κατέρριψε έναν Tochka που βλήθηκε από τους Ουκρανούς (εδώ δηλαδή έχουμε την αντίστροφη εκδοχή). Η κατάρριψη, σύμφωνα με τη ρωσική αφήγηση έγινε πάνω από το Ντονετσκ, αλλά θραύσματα του πυραύλου έπεσαν στην πόλη και σκότωσαν τουλάχιστον 20 ανθρώπους. Οι Ρώσοι δεν ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν τον Tochka, αλλά και πάλι η πρόκληση τέτοιων απωλειών ίσως δείχνει πως τελικά ο πύραυλος χτύπησε το στόχο του..
Το όλο συμβάν βέβαια στην Ουκρανία είναι ένα απειροελάχιστο από όσα καθημερινά -και τραγικά- συμβαίνουν. Αλλά είναι και ενδεικτικό των φημολογιών που κυκλοφορούν και από ρωσικής και από ουκρανικής πλευράς, ως προσπάθειες εντυπωσιασμού, δημιουργίας ενθουσιασμού ή τρόμου (για τον αντίπαλο), συσπείρωσης του πληθυσμού κ.ο.κ. Ένας «πόλεμος» δηλαδή εντυπώσεων πάνω στον πραγματικό πόλεμο των πυρών.