Οι ανέλπιστες – για πολλούς – τελευταίες νίκες των Ουκρανών στο βορειοανατολικό μέτωπο έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη δυναμική ως είδηση στα δυτικά ΜΜΕ τις τελευταίες 24 ώρες, ταράζοντας τα λιμνάζοντα ύδατα ενός πολέμου που είχε φανεί ότι είχε αρχίσει να “κουράζει” τους πολίτες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και να προβληματίζει τους ηγέτες τους. Τώρα, τα πράγματα αλλάζουν και οι Ουκρανοί σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία. Γιατί όμως η Δύση διστάζει;
“Αντιστρέφουμε την κατάσταση στο πεδίο και χρειαζόμαστε περισσότερα βαριά όπλα και πυρομαχικά από τους συμμάχους μας για να χτίσουμε πάνω στο momentum που υπάρχει τώρα, να σώσουμε περισσότερους ανθρώπους και να απελευθερώσουμε περισσότερα εδάφη της Ουκρανίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.
Ουκρανικές εφημερίδες μάλιστα τονίζουν σήμερα σε πρωτοσέλιδά τους ότι είναι το “ΝATO αυτό που πήρε τη νίκη στο Ιζούμ”, προφανώς υπονοώντας τα δυτικά όπλα που εστάλησαν στο Κίεβο. Αρκετοί δε ουκρανοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών στις μάχες με το ρωσικό στρατό, λέγοντας σε ξένους συνομιλητές τους ότι θα είχαν επιτύχει αυτά τα αποτελέσματα νωρίτερα, αν είχαν εισακουστεί οι εκκλήσεις τους από την αρχή…
Σε κάθε περίπτωση – ακόμη κι αν αγνοήσουμε τις υπερβολές που μπορεί να ακούγονται από την πλευρά του Κιέβου τούτες τις ώρες – είναι ξεκάθαρο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν ένα αποφασιστικό χτύπημα στη Μόσχα. Το αν αυτό είναι όμως αρκετό για να “ξυπνήσει” τη Δύση και να φανεί ακόμη πιο γαλαντόμα στην αποστολή στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία, μένει να αποδειχθεί.
Απελευθερώθηκε και το Vovchansk, οι Ουκρανοί προωθούνται ταχύτατα, οι Ρώσοι υποχωρούν
Επιφυλακτικοί οι Αμερικανοί – διστακτικοί οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας
Οι Αμερικανοί τις τελευταίες ώρες αφήνουν να διαρρεύσει ότι αντιμετωπίζουν θετικά προφανώς τις νίκες του ουκρανικού στρατού, αλλά δεν είναι καθόλου πεπεισμένοι ότι οι Ρώσοι έχουν “τελειώσει”. Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες θεωρούν ότι ο Πούτιν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για να αντιδράσει, ενώ θυμίζουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν υπό την κατοχή τους σημαντικές εκτάσεις ουκρανικών εδαφών στα νότια και τα ανατολικά.
Ο Φίλιπ Μπρίντλοβ, απόστρατος αμερικανός πτέραρχος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ και πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ (2013-2016) δήλωσε σχετικά στο Associaded Press: (…) H Ρωσία έχει ακόμα χαρτιά που μπορεί να παίξει. Η Ουκρανία είναι ξεκάθαρο ότι έχει καταφέρει να αλλάξει σημαντικά τα πράγματα στα ανατολικά και στα βόρεια της χώρας και πιστεύω ότι εάν η Δύση την εξοπλίσει κατάλληλα, θα μπορέσει να διατηρήσει τα κεκτημένα της».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται προβληματισμένοι από την πλευρά τους. Οι Γερμανοί φέρονται να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην ουκρανική πίεση για περισσότερα όπλα, γιατί όπως αφήνουν να διαρρεύσει δεν έχουν τη δυνατότητα να αποστείλουν τις ποσότητες που θέλει το Κίεβο.
Σε αυτό το κλίμα, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, σημείωσε σε δηλώσεις της ότι τα αποθέματα στρατιωτικού υλικού της Γερμανίας έχουν εξαντληθεί, κάτι το οποίο είναι αποτέλεσμα ετών υποεπένδυσης στην άμυνα της χώρας.
Σύμφωνα με την κ. Λίμπρεχτ, το Βερολίνο πρέπει να διατηρήσει ένα ικανό απόθεμα όπλων και πυρομαχικών για τις δικές του αμυντικές ανάγκες μέχρι να αποφέρει καρπούς το πρόσφατα εξαγγελθέν πρόγραμμα εξοπλισμών των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
100 δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς ανακοίνωσε η Γερμανία
«Θα ήθελα πολύ να μπορώ να δώσω πολύ περισσότερα στην Ουκρανία», είπε η Λάμπρεχτ. «Αν οι πόροι της Μπούντεσβερ δεν είχαν περιοριστεί τόσο τα προηγούμενα χρόνια, αυτό θα ήταν δυνατό. Αλλά αυτή είναι τώρα η συνέπεια μιας ανεύθυνης αποταμίευσης», σημείωσε με νόημα η κ.Λάμπρεχτ, σχολιάζοντας την πολιτικής της περικοπής των αμυντικών δαπανών των κυβερνήσεων Μέρκελ.
Το Παρίσι από την άλλη πλευρά, αν και δείχνει ξεκάθαρα ότι βρίσκεται στο πλευρό των Ουκρανών, είναι φανερό ότι θα προτιμούσε οι δύο χώρες να οδηγηθούν το ταχύτερο στο τραπέζι των συνομιλιών, καθώς ο πόλεμος θεωρούν ότι κοστίζει στην Ευρώπη πλέον πολύ ακριβά, σε πολιτικό αλλά και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.
Μιλώντας γενικότερα για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, κυριαρχεί η αίσθηση ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν ήδη στείλει εκτεταμένη στρατιωτική βοήθεια και δεν μπορούν να στείλουν περισσότερη, δίχως να αποδυναμωθούν οι δικές τους ένοπλες δυνάμεις.
Υπάρχουν ωστόσο και φωνές, όπως αυτή της ολλανδού υπουργού Άμυνας, Κάισα Ολόργκρεν, η οποία σε δηλώσεις της επεσήμανε ότι «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια αξιοσημείωτη ταχεία προέλαση το Σαββατοκύριακο. Με τη σταθερή στρατιωτική μας υποστήριξη, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι τελευταίες εξελίξεις ενθαρρύνουν την ολλανδική κυβέρνηση να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο το Κίεβο.
Η δυναμική πάντως που αναπτύσσεται στο πεδίο της μάχης φαίνεται ότι θα καθορίσει και τις τελικές αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών αλλά και του Λευκού Οίκου. Οι επόμενες ημέρες ίσως κρίνουν πολλά. Ακόμη και την έκβαση του πολέμου.