Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι σε περίπτωση που εισβάλλει η Ρωσία στην Ουκρανία το αποτέλεσμα θα είναι μια “πραγματικά αιματηρή σφαγή”…
Μιλώντας στο CNN προειδοποίησε μάλιστα ότι “πολλοί Ρώσοι επίσης θα γυρίσουν πίσω σε φέρετρα”, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του είναι αποφασισμένες να κάνουν τους ρώσους στρατιώτες να πληρώσουν ένα βαρύ φόρο αίματος.
Παράλληλα ο Ρέζνικοφ κάλεσε τον πρόεδρο Μπάιντεν ο, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, να σταθεί αποφασιστικά απέναντι στη Μόσχα.
“Αν θα μπορούσα να δώσω μία συμβουλή στον πρόεδρο Μπάιντεν αυτή θα ήταν να μη δεχτεί καμία κόκκινη γαρμμή από το Κρεμλίνο. Η μόνη κόκκινη γραμμή είναι εδώ, στην Ουκρανία και ο πολιτισμένος κόσμος θα αντιδράσει (απέναντι στη Ρωσία) χωρίς δισταγμό”.
Τεράστιες οι συνέπειες για την ΕΕ μιας σύγκρουσης Ουκρανίας – Ρωσίας
Σε άρθρο του τον περασμένο μήνα, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και σε μία άλλη πτυχή τυχόν σύγκρουσης με τα ρωσικά στρατεύματα. Πιο συγκεκριμένα, έγραψε για τις καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρει μια τέτοια σύγκρουση, λέγοντας ότι υπολογίζει πώς 5 εκατομμύρια Ουκρανοί που αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη για να γλιτώσουν από τους Ρώσους.
Μπορεί το νούμερο να ακούγεται υπερβολικό. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει ότι πιθανές γενικευμένες εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία θα αναγκάσουν χιλιάδες Ουκρανούς να αφήσουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν τις οικογένειες τους. Και η φυγή προς τις κοντινότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι μια ιδιαίτερα πιθανή.
Αυτή η παράμετρος ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους, οι οποίοι βλέπουν τη Γηραιά Ήπειρο να δέχεται έντονες μεταναστευτικές ροές, γεγονός που με τη σειρά του έχει πυροδοτήσει κοινωνικές αναταραχές, την άνοδο της ακροδεξιάς και σημαντικές κρίσεις στις χώρες “πρώτης υποδοχής”.
Τέλος, ο κ. Ρέζνικοφ υπογράμμισε με νόημα κάτι που πολλοί τείνουν να ξεχνούν: ότι ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα αποσυντόνιζε τελείως την οικονομία αλλά και τον παραγωγικό ιστό της χώρας σε μεγάλο βαθμό.
Μιας χώρας, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τροφίμων στον κόσμο και μοιραία θα προχωρούσε σε δραματική μείωση ή ακόμη και θα διέκοπτε τελείως, την εξαγωγή προϊόντων, κάτι που θα δημιουργούσε αλυσιδωτές αυξήσεις τιμών και μεγάλες ελλείψεις σε βασικά προίόν στην Ευρώπη αλλά και την Αφρική.