Πριν λίγες μέρες ουκρανικά μη επανδρωμένα κατάφεραν πλήγματα σε εργοστάσια (ανάμεσα τους και ένα που παράγει τα… επίσης μη επανδρωμένα Shahed 136/Geran 2), στην πόλη Alabuga, στο Ταταρστάν (μια από τις αυτόνομες δημοκρατίας της Ρωσίας). Αυτό που σχολιάστηκε ήταν τι τύπος μη επανδρωμένου αυτοκτονίας χρησιμοποιήθηκε, καθώς η απόσταση ήταν τουλάχιστον 1.200 χιλιόμετρα από την Ουκρανία.
Βίντεο: Ουκρανικά μη επανδρωμένα χτυπούν εργοστάσια 1.200 χιλιόμετρα εντός Ρωσίας
Το αεροσκάφος που φαινόταν στα ερασιτεχνικά βίντεο που κυκλοφόρησαν έμοιαζε με ένα τυπικό μονοκινητήριο Cessna, με την κλασική μορφή του, υψηλοπτέρυγο, με καμπίνα και δοκούς στήριξης της πτέρυγας. Κυκλοφόρησε μάλιστα η άποψη πως ο τύπος ήταν το UJ-22 της Ukrjet, ένα άλλο μη επανδρωμένο του Κιέβου, το οποίο όμως δεν έχει τέτοια εμβέλεια.
Πιο πιθανό όμως είναι να έχουμε αυτή τη φορά την πρώτη δράση μεγάλης ακτίνας, ενός διαφορετικού UCAV, του E-300 Enterprise της AeroDrone, το οποίο μοιάζει πολύ με κλασικό Cessna, και έχει τις “αναμενόμενες” επιδόσεις.
Να πούμε εδώ πως στην Ουκρανία λόγω πολέμου έχουν εμφανιστεί -ή αναπτυχθεί ταχύτατα- πολλές μικρές εταιρείες που κατασκευάζουν σε βιοτεχνικό επίπεδο δεκάδες τύπους μη επανδρωμένων, από απλά τετρακόπτερα σε πιο εξελιγμένα, τα οποία συνεχώς αλλάζουν, παίρνουν καινούργια συστήματα, ενσωματώνοντας και την πολεμική εμπειρία. Και αν μη τι άλλο η χώρα μας, έχοντας βοηθήσει την Ουκρανία, θα πρέπει να ζητήσει πρόσβαση σε αυτό τον πλούτο αμυντικής καινοτομίας…
Το E-300 τώρα αναφέρεται ως “drone μεταφορών” με ικανότητα να σηκώσει 300 κιλά ωφέλιμο φορτίο, το οποίο βέβαια μπορεί να είναι και εκρηκτικά. Η ένταξη του στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρεται από το τέλος Δεκεμβρίου του 2022, μαζί με το μικρότερο μοντέλο D-80 Discovery, της ίδιας εταιρείας. Η μαζική παραγωγή του καταγράφεται εντός του 2023, ενώ ως μεγίστη εμβέλεια (με εξτρά δεξαμενή καυσίμων) αναφέρονται τα… 3.100 χιλιόμετρα (μάλλον υπερβολικό). Για μεγάλες αποστάσεις βέβαια το ωφέλιμο φορτίο θα έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά θα παραμένει περιθώριο για μερικές δεκάδες κιλά εκρηκτικών.
Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι υποθέσεις γιατί οι Ουκρανοί δεν ανακοινώνουν τι μέσα χρησιμοποιούν σε αυτές τις επιθέσεις.
Το ρωσικό αντίγραφο;
Η τεχνογνωσία ανάπτυξης μη επανδρωμένων δεν περιορίζεται βέβαια στη μια πλευρά του μετώπου. Έτσι στη Ρωσία έχουμε ένα πολύ όμοιο με το ουκρανικό Ε-300, μη επανδρωμένο, το TrAΜP, το οποίο παρουσιάστηκε το 2023. Το οποίο όπως κατέγραφε το πρακτορείο Ria Novosti, μπορεί να μεταφέρει 250 κιλά σε απόστασεις άνω των 600 χιλιομέτρων. Το ποιος αντέγραψε ποιόν δεν έχει και πολύ σημασία βέβαια, αλλά σαφώς οι Ρώσοι έχουν χιούμορ με το όνομα του δικού τους. Το οποίο θυμίζει τον Αμερικανό τέως Πρόεδρο, αλλά είναι αρκτικόλεξο, που σημαίνει… Πολύχρηστική Πλατφόρμα Αεροπορικών Μεταφορών!