30.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΟυκρανία: Επιστροφή στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου ή το μεγάλο μάθημα;

Ουκρανία: Επιστροφή στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου ή το μεγάλο μάθημα;

- Advertisement -

Διαβάζοντας την ειδησεογραφία με τις εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας, νιώθεις ένα παράξενο συναίσθημα καθώς εικόνες από το «μέλλον» των πολεμικών επιχειρήσεων, εναλλάσσονται με σκηνικά από το βαθύ παρελθόν. Έτσι από τη μια βλέπουμε την επικράτηση των μη επανδρωμένων σε κάθε τύπου επιχειρήσεις, εναέριες και ναυτικές και υποστήριξης πεζικού, τη χρήση πυρομαχικών ακριβείας, τη δορυφορική στοχοποίηση, τις εξελιγμένες διαδικτυακές επικοινωνίες. Και από την άλλη χαρακώματα, αμπριά, πολυβολεία, αντιαρματικές οχυρώσεις, «δόντια δράκου», αρχαικές σχεδόν δομές επιμελητείας, διανυκτέρευση στο παγωμένο ύπαιθρο γύρω από φωτιά, ύπνο των στρατιωτών σε λάκκους στην αχανή στέπα. Μια επιστροφή στον Α’ Παγκόσμιο, στον πόλεμο της Κριμαίας του 1850, στην εισβολή του Ναπολέοντα στη  Ρωσία στην αρχή του 19ου αιώνα.

Παράξενα όλα αυτά αλλά όχι και τόσο. Καθώς ο πόλεμος είναι μια διαρκής ανάγκη όπου οι όποιες «επιλύσεις» μπορεί να συμπίπτουν με εκείνες του παρελθόντος, καθώς δεν υπάρχουν και εναλλακτικές. Έτσι στον τομέα της οχύρωσης, όπου βλέπουμε τώρα τους Ρώσους να σκάβουν αμυντικές γραμμές με χαρακώματα στο Ντομπάς, στα βόρεια της Μαριούπολης, στην ανατολική όχθη του Δνείπερου.

Αλλά και από την ουκρανική πλευρά, να αμύνεται και αυτή από χαρακώματα, και πολλά από αυτά σχεδόν μόνιμα με μεγάλο βάθος και ενίοτε με κάλυψη, καθώς υπήρξε σχετική προετοιμασία λίγο πριν την Ρωσική εισβολή.

Τι άλλο όμως μπορεί να κάνει κανείς στις ουκρανικές πεδιάδες; Πως να καλυφθεί κανείς σε μια χώρα όπου το μέσο ύψος της είναι μόλις 175 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας; Έτσι η επιλογή των χαρακωμάτων, όσο και αν αυτά είναι εύκολα εντοπίσιμα από αέρος και άρα η στοχοποίηση τους απλή, είναι η μοναδική λύση για την κάλυψη των στρατιωτών, που γνωρίζουν βέβαια το ρίσκο της εκεί παραμονής.

Ακόμη, στην Ουκρανία δεν υπάρχει καν η επιλογή του καμουφλάζ. Καθώς η συνεχής χρήση των μη επανδρωμένων, επισημαίνει τη συγκέντρωση στρατευμάτων -δείτε τα άπειρα βίντεο όπου τα ίχνη αρμάτων και φορτηγών πάνω στο λασπωμένο έδαφος φανερώνουν προς τα που αυτά κινήθηκαν- αλλά και οι θερμικές κάμερες θα βρουν ακόμη και μέσα στα δάση, τις όποιες εκπομπές θερμότητας κινητήρων και περιστασιακής φωτιάς για θέρμανση των στρατιωτών.

Η “αποκαλυπτική” δράση των επανδρωμένων, δεν περιορίζεται στα χτυπήματα υψηλής αξίας. Η χρήση φθηνών drone, ακόμη και επίπεδο ομάδας μάχης, επιτρέπει το χτύπημα ανά στρατιώτη, σχεδόν ως βολή τυφεκίου. Όπου βλέπουμε και παραληρηματικές εικόνες, όπως στο παρακάτω βίντεο, με Ρώσο στρατιώτη κουλουριασμένο σε αβαθές χαράκωμα, προσπαθώντας να κοιμηθεί και να τον βομβαρδίζει ένα drone ακριβώς από πάνω του και αυτός ψύχραιμα να πετά μακριά τις βομβίδες.

Τι άλλο παρατηρούμε; Νάρκες παντού, κατά προσωπικού, κατά αρμάτων, σε πλήρη επανεμφάνιση τους, μετά από δεκαετίες παγκόσμιας προσπάθειας για την απόσυρση και τον περιορισμό τους. Κάποιες φορές πρόχειρα σπαρμένες πάνω σε δρόμους, χωρίς καν πρόθεση για κάλυψη τους, απλώς για καθυστέρηση του εχθρού.

Φυσικά έχουμε και «τυφλά» μπαράζ πυροβολικού, πέρα από εκείνα με πυρομαχικά ακριβείας. Με τις δύο πλευρές να αναπαριστούν εποχές μεγάλων μαχών του Α’ Παγκοσμίου, στο Σομ, στο Βερντέν, με τις πυροβολαρχίες στα ανοιχτά, να βάλουν ακατάπαυστα μέχρι να λιώσουν οι κάνες τους.

Τα «δόντια δράκου» που ετοιμάζουν οι Ρώσοι για να ανακόψουν ουκρανικές επιθέσεις, αυτά είναι μια ανάμνηση των ναζιστικών οχυρώσεων της «γραμμής Ζίγκφριντ» που τόσο ταλαιπώρησαν τους δυτικούς συμμάχους στην πορεία τους προς το εσωτερικό της Γερμανίας στα τέλη του 1944 και τις αρχές του 1945. Και όχι, δεν είναι άχρηστα σήμερα, καθώς τα σοβιετικής σχεδίασης άρματα που χρησιμοποιούν αμφότεροι οι αντίπαλοι, δεν έχουν ιδιαίτερη αντιναρκική προστασία (τα «δόντια» είναι σπαρμένα ενδιάμεσα με νάρκες), ενώ το φρενάρισμα που φέρνουν στην κίνηση είναι ότι χρειάζεται για να εξαπολυθεί και ένας αντιαρματικός πύραυλος με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Η διανυκτέρευση στο ύπαιθρο τώρα, στον ουκρανικό-ρωσικό χειμώνα, είναι εξοντωτική και γίνεται στις ίδιες πεδιάδες που έχουν μαρτυρήσει δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες χρόνια πριν άπειροι μαχητές. Γερμανοί, Γάλλοι, Πολωνοί, Λιθουανοί, Οθωμανοί, Μογγόλοι και κάθε φυλή της Κεντρικής Ασίας.

Το ότι από τις αρχές του καλοκαιριού πολλές ευρωπαϊκές χώρες έστελναν στην Ουκρανία χειμερινές στολές και σχετικά υλικά όπως και χιλιάδες τόνους μερίδων MRE (προσυσκευασμένης τροφής) δείχνει, τουλάχιστον από τη δική τους πλευρά πόσο είχε εκτιμηθεί ότι ο πόλεμος θα έχει μεγάλη διάρκεια. Η διαβίωση στο ύπαιθρο βέβαια απαιτεί και ειδική γνώση και εκπαίδευση και θα δούμε στις επόμενες εβδομάδες ποιος την κατέχει. Καθώς τα κρυοπαγήματα στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο αχρήστευσαν μεραρχίες χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα.

Ακόμα, το λασπώδες του εδάφους και η αγωνία της μάχης σε αυτό, θα θυμίσει σε πολλούς εικόνες και περιγραφές από τα πεδία της Φλάνδρας στον Α’ Παγκόσμιο, με το βούρκο να καταπίνει χιλιάδες στρατιώτες σε μερικές από τις φρικτότερες εμπειρίες διαβίωσης στην ιστορία: υπό συνεχή βροχή, πυρά, σε ασφυκτικά αμπριά, με συνοδεία αρουραίους, ψείρες, ψύλλους και την οσμή των πτωμάτων που έλιωναν στο πεδίο της μάχης χωρίς περισυλλογή.

Που θέλουμε να καταλήξουμε; Ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται όσο περνά ο καιρός ένα μεγάλο δοκιμαστήριο της αρχαίας τέχνης του πολέμου αλλά και της σύγχρονης τεχνικής της εξέλιξης. Όλα δοκιμάζονται ή εκ νέου τεστάρονται, όπλα, τεχνικές, τακτικές, δομές διοίκησης, τηλεπικοινωνίες, ο πόλεμος σε αστικές ζώνες, σε πολιορκίες πόλεων τύπου Στάλινγκραντ, στο ύπαιθρο, σε έδαφος σαθρό, σε ποτάμια και κανάλια, σε ανοιχτούς δρόμους, αλλά και μέσα στο πυκνό του δάσους, νύχτα και μέρα.

Καταδρομικές επιχειρήσεις, βολές από μακρυά, μάχες εκ του συστάδην, κινήσεις μεγάλων σχηματισμών, αλλά και μικρών ομάδων, χρήση επαγγελματικών στρατευμάτων, μα και εφέδρων, επιστράτων, μισθοφόρων, πολιτοφυλάκων, φανατικών ιδεοληπτικών. Χρήση αρμάτων της δεκαετίας του 60, δίπλα σε αυτοματοποίημενα αυτοκινούμενα πυροβόλα «νέας εισοδείας». Ψηφιακές τηλεπικοινωνίες μέσω δορυφορικής σύνδεσης Starlink παράλληλα με μαζική χρήση κινεζικών γουόκι-τόκι που έχουν αγοραστεί από σούπερ μάρκετ στα μετόπισθεν.

Ρακένδυτοι στρατιώτες, πεινασμένοι, ανεκπαίδευτοι, χαμένοι σε ένα πεδίο μάχης που δεν ξέρουν καν που είναι ο εχθρός, αλλά και καλοεκπαιδευμένες μονάδες ειδικών δυνάμεων με την τελευταία «μόδα» στολών και κιτ ατομικής προστασίας.

Έτσι τα διδάγματα είναι πολλαπλά, αστείρευτα, ένας ποταμός εμπειριών, εκτιμήσεων, αναλύσεων, με σύγκρουση για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες «μεγάλων δυνάμεων» (έστω και έμμεσα), με high tech πόλεμο που δεν είχαμε δει ποτέ πως γίνεται αμφίπλευρα. Και με τον υπόλοιπο κόσμο να παρατηρεί και θεωρητικά τουλάχιστον, να σχεδιάζει εκ νέου τη δική του άμυνα, τους δικούς νέους εξοπλισμούς με όλο αυτό τον όγκο πληροφορίας να περιμένει να αναλυθεί. Παρεκτός ίσως από κάποιες χώρες που ακολουθούν την πεπατημένη, με δρομολογημένη αυτοπεποίθηση πως τα «ξέρουν όλα». Αν το τελευταίο συμβαίνει, το δράμα των όσων κείτονται στην Ουκρανία, σίγουρα θα επαναληφθεί.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

39 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
39 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ολλανδός διοικήτης της επιχείρησης Aspides: Ύμνοι για τη δράση της ΨΑΡΑ στην κατάρριψη drones

Το έγκυρο site για θέματα ναυτικού και άμυνας, Μarineschepen.nl έχει δηλώσεις του Ολλανδού Αρχιπλοιάρχου George Pastoor, ο οποίος έχει αυτή την περίοδο την διοίκηση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΨΕΙΣ: Ο εκσυγχρονισμός φρεγατών «S» του ΠΝ – του Υποστρατήγου ε.α....

118
Του Κωνσταντίνου Φράγκου, Υποστρατήγου ε.α. - αναλυτή αμυντικών θεμάτων-συγγραφέα - DEA Σορβόννης στην Πολιτική ΆμυναςΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Π&Δ Τεύχος 385, του Ιουνίου...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Ιουλίου 1203: Οι σταυροφόροι χτυπούν τις πύλες...

6
Οι σταυροφορίες ήταν πολυεθνικές εκστρατείες που οργανώνονταν από τα τέλη του 11ου αιώνα, με κεφαλή την εκκλησία της Ρώμης, ορμώμενες από το πανχριστιανικό κίνητρο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

MEP Beleris meets EPP Metsola in Strasbourg

ND MEP Fredi Beleris met with European Parliament President Roberta Metsola in Strasbourg, on Wednesday. "Her support during this time has been unwavering. I thank...

Leonardo obtains Gender Equality Certification

Obtaining the UNI/PdR125:2022 Certification for Gender Equality, conferred by RINA, confirms the validity of Leonardo's strategy for the promotion and protection of diversity and...

ΑΠΟΨΕΙΣ: Ο εκσυγχρονισμός φρεγατών «S» του ΠΝ – του Υποστρατήγου ε.α. Κ. Φράγκου

Του Κωνσταντίνου Φράγκου, Υποστρατήγου ε.α. - αναλυτή αμυντικών θεμάτων-συγγραφέα - DEA Σορβόννης στην Πολιτική ΆμυναςΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Π&Δ Τεύχος 385, του Ιουνίου...