Το ουκρανικό Κρατικό Ινστιτούτο Ερευνών για Δοκιμές και Αξιολόγηση Όπλων και Στρατιωτικού Εξοπλισμού εκτελεί δοκιμές αναβάθμιση του στόλου των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 με τον ουκρανικής ανάπτυξης τηλεχειριζόμενο μη επανδρωμένο πύργο BM-7 Parus.
Ο τελευταίος αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια για να εξοπλίσει τα τροχοφόρα τεθωρακισμένα BTR-4 και BTR-3 Η σχεδίασή του ανήκει στο σχεδιαστικό γραφείο Kharkiv Morozov και η κατασκευή του γίνεται από το εργοστάσιο τεθωρακισμένων οχημάτων Zhytomyr.
Μαζί με τον πύργο ΒΜ-7 δοκιμάζονται επίσης ο 105A ‘Shkval’ της ΚΒΑ και η εξελιγμένη έκδοση ‘Stillet’ του ιδίου σχεδίου καθώς και ο πύργος ‘Spys’ της ιδιωτικής εταιρείας TechImpex.
Όλες οι προτάσεις φέρουν παρόμοιο εξοπλισμό που αποτελείται από ένα πυροβόλο αυτόματης βολής τύπου ZTM-1/ZTM-2 των 30 mm, ομοαξονικό πολυβόλο PKT των 7.62 mm, αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 30mm και αντιαρματικούς πυραύλους της Luch. Διαθέτουν κάμερα θερμικής απεικόνισης απεικόνισης και συστήματα υπέρυθρης σκόπευσης.
Τα συστήματα δοκιμάζονται πάνω σε σκάφη από επυστριοφόρα οχήματα BMP-1UMD και τροχοφόρα της σειράς BTR 8×8. Σύμφωνα με πληροφορίες του Janes, η πρόταση του πύργου ‘Stilet’ έχει το πλεονέκτημα του μικροτερου βάρους κατά 460 κιλά έναντι του ‘Shkval’ ενώ η πρόταση του ‘Spys’ έχει δοκιμαστεί σε τροχοφόρα οχήματα με επιτυχία από το 2018.
Ωστόσο, ο ουκρανικός στρατός δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την επιλογή κάποιας πρότασης για να αναβαθμίσει τα οχήματα μάχης του. Σήμερα το Ουκρανικό πεζικό παρατάσσει περίπου 1,000 ερπυστριοφόρα και άλλα τόσα τροχοφόρα τεθωρακισμένα διαφόρων τύπων που στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε εκδόσεις της σειράς BMP και BTR της σοβιετικής εποχής.
Άλλες ουκρανικές εταιρείες έχουν παρουσιάσει κατά καιρούς αναβαθμισμένα πρωτότυπα των παλιών BMP-1 με βελτιωμένη θωράκιση, ισχυρότερο κινητήρα και επέκταση της οροφής του οχήματος και επανασχεδιασμού του διαμερίσματος οπλιτών.


Μόνο εμένα πήγε το μυαλό μου στα δικά μας οχήματα και στην EODH;
Και ποτε θα δοκιμασουν συνδυασμο και των δυο μετατροπων?
Oι ουκρανοι το χουν πιασει το νοημα. Παλιο ξεπαλιο υλικο, αφου αυτο εχουν, φροντιζουν να αυξησουν την αποτελεσματικοτητα του κ με εγχωριες λυσεις μαλιστα… Δηλαδη ειναι τοσο δυσκολο για τις ελληνικες βιομηχανιες να φτιαξουν εναν τετοιο πυργο; Μας ειναι τοσο δυσκολο να αναβαθμισουμε στοιχειωδως το ομολογουμενως αρχαιο μας υλικο με οικονομικες κ στοχευμενες κινησεις; Πρεπει αιωνιως να παρακαλαμε για μεταχειρισμενα κ να καθομαστε απραγοι μεχρι να μας θα δωσουν;
Ας εξελιξουμε εναν τετοιον πυργο κ χαμενος δεν θα παει, μπορω να σκεφτω ενα σκασμο οχηματα στον ΕΣ που θα τον ειχαν αναγκη
Οι Ουκρανοι, αλλα και ολοι οι αλλοι κανουν φτηνες αναβαθμισεις υλικου. Εμεις στην Ελλαδα το ξεχναμε αυτο το κομματι. Εχουν παρουσιαστει τετοιες προτασεις αναβαθμισης για τα Λεωνιδας 2, Μ113, Leopard 1 απο την EODH με χαμηλο κοστος, αλλα ο Ε.Σ. φαινεται πως δεν ενδιαφερεται.
http://www.eodh-protection.com/index.php?act=viewCat&catId=35
Εμείς οι “πλούσιοι” τα δωρήσαμε στο ΙΡΑΚ και την ΑΙΓΥΠΤΟ γιατι θελαμε την FERRARI CV90 και τώρα πάμε με τα πόδια. Για όλα φταίνε οι επιτελείς που δεν καταλαβαίνουν ότι δεν υπαρχουν χρήματα και συνεχιζουν να σκεφτονται λες και είναι στον αμερικάνικο στρατοί.
Και μόνο το γεγονός πως τα έστειλαν άμεσα στα νησιά τα λέει όλα. Θα μπορούσαν άνετα να είχαν προωθηθεί στον Έβρο τουλάχιστον για να αναπτυχθεί δόγμα και τακτικές.
Το θέμα ήταν η ομαλή συντήρηση του οχήματος καθώς η Σοβιετική προσέγγιση ήταν διαφορετική από των Αμερικανών. Φυσικά το ερώτημα ήταν αν ο ΕΣ μπορούσε και αν ήθελε να προσαρμοστεί/προσαρμόσει το σύστημα υποστήριξης του και για ΒΜΡ-1. Εξυπακούεται ότι ανταλλακτικά βρίσκεις απ’ όλη την υφήλιο, στην κυριολεξία και σε χαμηλές τιμές.
Υπήρχαν και υπάρχουν αμέτρητα πακέτα αναβάθμισης απ’ όλο τον κόσμο – κι από Ισραήλ με τον κινητήρα του Μ113. Τώρα βέβαια είναι αργά…
Εγώ θα προτιμούσα να έβλεπα, επί Καραμανλή του «κοντού», μια μεγάλη αγορά μεταχειρισμένων ΒΜΡ-2 για αντικατάσταση όλων των Μ113 από τα μηχανοκίνητα τάγματα πεζικού. Θα είχαμε έτσι ένα ΤΟΜΑ που τουλάχιστον από ισχύ πυρός θα ήταν ανώτερο των Τουρκικών ενώ η κατασκευή του από χάλυβα θα διευκόλυνε την όποια πιθανή αναβάθμιση.