Σε μια αρκετά γλαφυρή ανακοίνωση στο Facebook, το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, εκθειάζει τις επιδόσεις των αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών πυροβόλων Gepard.
Συγκεκριμένα αναφέρεται πως ”…οι Γερμανοί δεν κατέρριψαν ποτέ πύραυλο με Gepard. Καταλάβαμε όμως ότι ήταν δυνατό. Πριν από την εισβολή της Μόσχας, ο Alexander ζούσε μια ειρηνική ζωή, έχοντας το παρατσούκλι «Ο Μπάρμαν». Πριν τον πόλεμο σπούδαζε, έκανε ποδήλατο και πήγε στη θάλασσα στο Berdyansk με τη γυναίκα του, πλέον είναι χειριστής στα Gepard.
Το Gepard είναι ένα γερμανικό αυτοκινούμενο, αντιαεροπορικό σύστημα πυροβόλων, εφοδιασμένο με ραντάρ. Με τη βοήθειά του, εγκλωβίζουμε τον στόχο. Οι Γερμανοί το χρησιμοποιούσαν κυρίως κατά drones και ελικοπτέρων. Καταλάβαμε όμως ότι μπορεί να καταρρίψει και πυραύλους. Σύμφωνα με τις αναφορές του Alexander και των συντρόφων του, έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής τέσσερα Shahed, (drone ιρανικής κατασκευής) και δύο πυραύλους”.
”Μπορεί να περιμένουμε μία με τρεις ώρες μέχρι εντοπιστεί ένας πύραυλος ή ένα drone Shahed. Τρέχουμε στο Gepard και αρχίζουμε να κινούμαστε, ενώ ταυτόχρονα, ενεργοποιούμε τον οπλισμό, ώστε να είναι έτοιμος για χρήση ακόμα και πριν φτάσουμε στο σημείο. Όταν εγκλωβίσω ένα στόχο στο ραντάρ, ο υπολογιστής μου δίνει την άδεια να τον καταστρέψω. Ο διοικητής του πληρώματος κοιτάζει στο περισκόπιο, πατάει το πεντάλ και βλέπουμε τη λάμψη από την έκρηξη του στόχου. Αν δεν τον χτυπήσουμε, τα βλήματα των 35 χιλ. θα εκραγούν στον αέρα μετά από 5 δευτερόλεπτα, ώστε να μην χτυπήσουν το σπίτι κάποιου.”
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες 49 Gepard έχουν ήδη παραδοθεί στον Ουκρανικό Στρατό, ενώ αναμένονται ακόμη τριάντα τουλάχιστον, που θα προκύψουν μέσω συμφωνιών μεταξύ των Η.Π.Α. και χωρών που είναι ήδη χρήστες του, όπως η Ιορδανία και το Κατάρ.
ΗΠΑ: Αγοράζουν αντιαεροπορικά Gepard με τελικό αποδέκτη την Ουκρανία
Εδώ να θυμίσουμε πως στα τέλη της δεκαετίας του 90, η χώρα μας είχε απορρίψει την παραχώρηση 36 συστημάτων που αποδέσμευε τότε ο Γερμανικός Στρατός ως πλεονασματικά. Επίσης κατά την περίοδο διαπραγματεύσεων για την παραχώρηση Ελληνικών BMP-1 στην Ουκρανία, δεν διερευνήθηκε καθόλου η πιθανότητα προμήθειας μερικών εκ των επισκευασμένων και έτοιμων για χρήση συστημάτων. Το αποτέλεσμα ήταν, το σύνολο τους να καταλήξει σε Ουκρανικά χέρια και ο Ε.Σ. να μένει με μερικά μετασκευασμένα BMP-1 που φέρουν δίδυμα πυροβόλα ZU-23 σε αυτοσχέδια κατασκευή, προοριζόμενα για ”Αντιαβακικό ρόλο”.
Έτσι αντί σήμερα να διαθέτει ο Ε.Σ. ένα αποδεδειγμένα ικανό σύστημα αντιμετώπισης χαμηλά ιπτάμενων στόχων και μάλιστα με χαμηλό κόστος, συνεχίζει να βασίζεται είτε σε λύσεις Β’ Π.Π. με ρυμουλκούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα χωρίς καν να διαθέτουν ένα ικανό σκοπευτικό (για διασύνδεση μεταξύ τους ούτε καν λόγος), είτε σε πυραυλικά συστήματα, με σημαντικά υψηλό κόστος χρήσης.
ThinkOutOfTheBox: H KMW έδινε 50 αυτοκινούμενα Α/Α Gepard στην Ουκρανία, μήπως να έρθουν Ελλάδα;