Η Ουκρανία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την ενίσχυση της Α/Α άμυνάς της με την απόκτηση αμερικανικών συστημάτων Patriot και ένας τρόπος μείωσης του κόστους τους θα μπορούσε να είναι η μεταβίβαση στις ΗΠΑ δικών της προηγμένων οπλικών συστημάτων.
Για την περίπτωση προμήθειας του Α/Α συστήματος Patriot είχαμε αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν, εστιάζοντας στις δηλώσεις του Ουκρανού πρεσβευτή στις ΗΠΑ Valeriy Chaly. Στις δηλώσεις του ο Chaly δεν φανέρωσε ποιο είναι το Α/Α σύστημα που ενδιαφέρει την Ουκρανία, αλλά το κόστος ύψους $750 εκατ. ανά μονάδα που ανέφερε, «φωτογραφίζει» το Patriot.
Σύμφωνα με το «The Drive», η Ουκρανία θα μπορούσε να εξετάσει επίσης το Α/Α σύστημα MEADS. Το τελευταίο μπορεί να βάλλει τον αντιπυραυλικό πύραυλο PAC-3 MSE, ενώ στο μέλλον θα πιστοποιηθούν σε αυτό πιθανόν νέα όπλα. Το MEADS δεν έχει ωστόσο πετύχει ακόμη κάποια εξαγωγική επιτυχία. Αντίθετα, το Patriot πωλήθηκε το προηγούμενο διάστημα σε ακόμη δύο ευρωπαϊκές χώρες, τη Σουηδία και τη Ρουμανία.
Σε κάθε περίπτωση, η προμήθεια Α/Α συστήματος μεγάλης ακτίνας θα προσφέρει στην Ουκρανία αναβαθμισμένες δυνατότητες Α/Α άμυνας και θα επιτρέψει την απόσυρση παρωχημένων συστημάτων, όπως οι αρχικές εκδόσεις του S-300. Για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της χώρας, απαιτούνται τρία συστήματα σαν το Patriot. Εναλλακτικά, υπάρχει η επιλογή προμήθειας Α/Α συστημάτων μικρότερης ακτίνας, αλλά θα απαιτηθεί η αγορά περισσότερων συστημάτων.
Σήμερα η Ουκρανία έχει στην κατοχή της Α/Α συστήματα της οικογενείας του S-300, που βρίσκονται σε άγνωστη επιχειρησιακή κατάσταση, ενώ νωρίτερα το 2018 η χώρα αποκατέστησε αντιβαλλιστικά συστήματα S-300V. Πιθανότερη αποστολή για τα ουκρανικά Patriot φαντάζει η αντιμετώπιση των ρωσικών τακτικών βαλλιστικών πυραύλων Iskander ή των αεροεκτοξευόμενων βαλλιστικών πυραύλων Kh-47M2 Kinzhal.
Η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ουκρανίας ξεκίνησε ουσιαστικά μετά τη ρωσική κατάληψη της Κριμαίας το 2014, με την αμερικανική πλευρά να μεταβιβάζει στο Κίεβο οπλικά συστήματα χωρίς ισχύ πυρός. Ακολούθησε φέτος η πώληση 40 εκτοξευτών και 210 Κ/Β Javelin αντί $47 εκατομμυρίων.
Μπορεί όμως η οικονομικά κατεστραμμένη Ουκρανία να χρηματοδοτήσει την αγορά του Patriot; Μια επιλογή θα μπορούσε να είναι η ανταλλαγή οπλικών συστημάτων, όπως η μεταβίβαση ενός ουκρανικού ραντάρ 36D6M1-1 νωρίτερα το Σεπτέμβριο.
Πρόκειται για μία εκσυγχρονισμένη έκδοση του σοβιετικού ραντάρ «Tin Shield», που παραμένει σε χρήση στη Ρωσία και άλλες χώρες σαν το Ιράν, για την υποστήριξη των συστημάτων S-300. Το ραντάρ εκπέμπει στην S-Band και μπορεί να εντοπίσει στόχους σε χαμηλά και ψηλά ύψη. Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες πληροφορίες, το ραντάρ προορίζεται για το «National Ground Intelligence Center», που κατέχει εκτεταμένη συλλογή ξένων οπλικών συστημάτων. Το 36D6M1-1 θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εξοικείωση των Αμερικανών πιλότων και την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισής του.
Είναι πιθανό, λοιπόν, η Ουκρανία να προσφέρει παρόμοια συστήματα στο μέλλον ως τρόπο μείωσης του κόστους αγοράς αμερικανικών όπλων.