Αίσθηση έχει κάνει διεθνώς μια ακόμη πτυχή των ατελείωτων εφαρμογών και χρήσεων των μη επανδρωμένων στο σύγχρονο πόλεμο. Και αυτή, μας έρχεται από τα μέτωπα της Ουκρανίας, όπου και οι δύο εμπλεκόμενοι συνεχώς δοκιμάζουν νέες χρήσεις και ρόλους τους.
Έτσι, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο επιφανείας, τύπου Magura V, εξοπλισμένο με πυραύλους R-73 (σοβιετικοί αέρος-αέρος), κατάφερε να καταρρίψει ένα ρωσικό ελικόπτερο Μil Mi 8, το οποίο του έκανε επίθεση! Όπως αναφέρουν ουκρανικές πηγές, στην ίδια εμπλοκή και δεύτερο ρωσικό ελικόπτερο δέχθηκε πλήγμα, αλλά κατάφερε να επιστρέψει στη βάση του.
A historic strike: @DI_Ukraine warriors destroyed an aerial target using a Magura V5 naval drone.
A russian Mi-8 helicopter was destroyed using R-73 “SeeDragon” missiles near Cape Tarkhankut in temporarily occupied Crimea.
Another enemy helicopter was damaged and returned to… pic.twitter.com/AMOiuVEzWe
— Defense of Ukraine (@DefenceU) December 31, 2024
Το συμβάν έγινε στα ανοιχτά της Κριμαίας, στη χερσόνησο Tarkhankut, στο δυτικό μέρος της, εκεί που τα ουκρανικά μη επανδρωμένα επιφανείας κινούνται και έχουν καταγράψει πολλές επιτυχίες κατά ρωσικών πολεμικών πλοίων.
Εδώ όμως έχουμε μια παγκόσμια πρωτιά, καθώς συνδυάστηκε ένα παλαιάς σχεδίασης αλλά λειτουργικό όπλο, ο πύραυλος αέρος-αέρος Vympel R-73, με υπέρυθρη καθοδήγηση, ο οποίος σε ζεύγος έχει εγκατασταθεί πάνω στο μικρό πλωτό μη επανδρωμένο, ως αυτοπροστασία. Εικόνες από τέτοια Magura είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα, εντός 2024, καθώς αντιμετώπιζαν κίνδυνο από ρωσικά ελικόπτερα που περιπολούσαν στην Μαύρη Θάλασσα.
Ουκρανικά μη επανδρωμένα επιφανείας τώρα και με πυραύλους κατά ελικοπτέρων
Οι Ουκρανοί αποκαλούν πλέον αυτά τα βλήματα ως SeeDragon, στην ναυτική τους εφαρμογή, η οποία είναι πολύ απλή καθώς έχουν στερεωθεί σε ράγα υπό κλίση, στο κατάστρωμα του σκάφους.
Όπως φαίνεται από το βίντεο που αποδεσμεύθηκε από ουκρανικής πλευράς, η στοχοποίηση πρέπει να είναι οπτική, μέσω κάμερας πάνω στο Magura, οπότε ενεργοποιείται η υπέρυθρη κεφαλή του πυραύλου, “κλειδώνει” πάνω στο στόχο και εξαπολύεται. Η εμβέλεια του R-73 σε χρήση αέρος-αέρος εκτιμάται κάπου σε 30 χιλιόμετρα, αλλά με εξαπόλυση από το έδαφος (κι αυτό το έχουν ήδη κάνει οι Ουκρανοί, βάζοντας τα βλήματα σε εκτοξευτές Buk) ή την επιφάνεια της θάλασσας είναι σίγουρα μικρότερη.
Το συμβάν αποδεικνύει – για πολλοστή φορά- πως η χρήση μη επανδρωμένων (αέρος, επιφανείας, ξηράς, υποβρύχια) όχι μόνο κυριαρχεί στις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά καθόλου δεν έχει εξαντληθεί η ποικιλία ρόλων που αναλαμβάνουν. Σε ναυτική χρήση οι Ουκρανοί που έχουν κάνει σημαντικούς πειραματισμούς, έχουν ήδη εμφανίσει μοντέλα επιφανείας που φέρουν τετρακόπτερα για επισκόπηση (ως “μητρικά” δηλαδή άλλων μη επανδρωμένων), ή πυραύλους αέρος-αέρος όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, ή ηλεκτρονικούς παρεμβολείς, διάφορα οπλικά φορτία και τορπίλες, ενώ δοκιμάζουν επιθέσεις σε μικρούς στολίσκους, με διαχωρισμένους ρόλους μεταξύ των σκαφών, άλλα ως “αναγνωριστικά”, άλλα ως “δολώματα”, άλλα ως “καταδιωκτικά” και άλλα “κρούσης”.
Ουκρανικά αντιαεροπορικά Osa βάλλουν πυραύλους αέρος-αέρος, μπορεί να το κάνει και η Ελλάδα