Σε αναστολή 30 εξαγωγικών αδειών οπλικών συστήματων προς το Ισραήλ, προχώρησε η νέα κυβέρνηση Εργατικών της Βρετανίας, με το σκεπτικό πως αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για παραβιάσεις διεθνούς δικαίου.
Βέβαια το εμπάργκο αυτό δεν είναι “ολικό”, καθώς η Βρετανία έχει εγκρίνει κάπου 350 άδειες εξαγωγών προς το Ισραήλ, άρα μιλάμε για μια κίνηση περισσότερο συμβολική. Ενώ, όπως δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, David Lammy, η χώρα του αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα αυτοάμυνας και συνεχίζει να το στηρίζει σε αυτό.
Η ισραηλινή αντίδραση ήταν αυστηρή αλλά όχι ακραία, λέγοντας πως η Βρετανία με αυτή την κίνηση “στέλνει αμφίσημα μηνύματα στη Χαμάς”. Πάντως το εμπάργκο δεν ήταν ξαφνικό, καθώς το είχαν δηλώσει εδώ και μήνες οι Εργατικοί πως θα εξέταζαν το καθεστώς αμυντικών εξαγωγών προς το Ισραήλ.
Ειδικά για το μαχητικό F-35, όπου η Βρετανία είναι από τους κύριους υποκατασκευαστές, ουσιαστικά αυτό εξαιρέθηκε από το εμπάργκο, καθώς όπως δηλώθηκε, τα βρετανικά εξαρτήματα για τη συναρμολόγηση του μαχητικού πηγαίνουν απευθείας στις ΗΠΑ, εκεί γίνεται η κατασκευή του αεροσκάφους για όλους τους πελάτες και κάποια μαχητικά είναι για το Ισραήλ. Άρα ένα εμπάργκο δεν θα μπορούσε σταθεί γιατί θα διατάσρασσε όλη την παραγωγή των μαχητικών 5ης γενιάς. Θα ισχύει όμως το εμπάργκο αν το Ισραήλ ζητήσει ανταλλακτικό απευθείας από τη Βρετανία.
Επιστρέφοντας στην συμβολική και πολιτική σημασία του εμπάργκο, αυτή δεν είναι μικρή. Η Βρετανία είναι από τους παραδοσιακούς υποστηρικτές του Ισραήλ, και βρετανικά Eurofighter μετείχαν στην προστασία της χώρας από την ιρανική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα, τον φετινό Απρίλιο. Έτσι η βρετανική δημόσια αποδοκιμασία των ισραηλινών πρακτικών στη Γάζα, προστίθεται με ειδικό βάρος, στην ογκούμενη κατακραυγή που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Νετανιάχου, και πλέον και από τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες, συν βέβαια την προσφυγή της Νότιας Αφρικής (με τουρκική συμπαράταξη κιόλας), στο Διεθνές Δικαστήριο με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων.
Το αν αυτή η διπλωματική -κυρίως- πίεση φέρει αποτελέσματα είναι βέβαια άγνωστο. Καθώς το Ισραήλ είναι εγκλωβισμένο από πέρυσι, από την εισβολή της Χαμάς, σε μια υψηλής έντασης πολιτική και κοινωνική κρίση, όπου οι πιο σκληροπυρηνικοί ζητούν την “εξόντωση μέχρι ενός των τρομοκρατών”, ενώ μεγάλο μέρος της κοινωνίας ζητά ένα συμβιβασμό ώστε να απελευθερωνούν οι εναπομείναντες όμηροι.
Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube και στο Viber!