Πολύ πρόσφατα είχαμε γράψει ένα άρθρο που αφορούσε στην πρόθεση του ΕΣ να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των UAV Sperwer. Τα τελευταία ήταν κάποτε μια από τις πλέον πρωτοποριακές προμήθειες του ΕΣ, που πέρασε από τα ελαφρά ελικοφόρα … παρατήρησης, και τις τακτικές του Β’ ΠΠ και του Βιετνάμ, στα σύγχρονα μέσα.
Το ΓΕΣ εξετάζει αναβάθμιση των ελληνικών UAV Sperwer, θα εμπλακούν ελληνικές εταιρείες;
Η εμπειρία που αποκόμισε το ΕΣ από τα Sperwer είναι σημαντική. Πλέον γνωρίζει πολύ καλά την εντυπωσιακή χρησιμότητα των UAV, και είναι σαφές πως τα μέσα αυτά είναι αναπάσπαστο κομμάτι των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του. Πρέπει όμως να τονίσουμε ένα γεγονός. Πρωτοποριακά μεν τα Sperwer, προβληματικά δε. Σημειώνουμε πως ο ΕΣ έχει ένα εξαίρετο track record των μέσων αυτών, όταν σε άλλους στρατούς, τα Sperwer έπεφταν σαν το … χαλάζι.
Ενημέρωση για την υποστήριξη-αναβάθμιση των ΜΕΑ Sperwer του ΕΣ
Φυσικά και ο ΕΣ είχε απότομες … προσγειώσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα στελέχη του δεν τα πήγαν εξαίρετα με ένα σύστημα που πλέον είναι παρωχημένο. Αν και η δυνατότητα της σχεδόν κάθετης αποπροσγείωσης είναι σπάνια, εντούτοις, το μέσο υστερεί σε ηλεκτρο-οπτικά, σε αξιοπιστία, σε ποσοστά διαθεσιμότητας, αλλά και το βασικότερο, σε διασύνδεση με τη βάση του. Θυμίζουμε πως οι αγαπητοί μας γείτονες έχουν κάνει άλματα στο θέμα του ηλεκτρονικού πολέμου.
Τελικά όμως το ΓΕΣ σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ προχωρά σε μελέτες για τον εκσυγχρονισμό ή αντικατάσταση των Sperwer. Έτσι το Φεβρουάριο προχώρησε σε έκδοση προδιαγραφών για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, αν και θα μπορούσαμε να το πούμε και αντικατάσταση.
Οι προδιαγραφές που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και αναφέρονται στα μη επανδρωμένα UAV Sperwer που επιχειρεί ο Ελληνικός Στρατός περιγράφουν αναλυτικά την απαίτηση του ΓΕΣ για ένα σύγχρονο και εντελώς νέου τύπου UAV που έχει ανάγκη ο Ε.Σ για το μέλλον.
Βέβαια είναι σχετικά αδόκιμο, καθώς πολλές από τις νέες αυτές τεχνικές απαιτήσεις των UAV αναφέρονται, ως αναβάθμιση των Sperwer την στιγμή που μάλλον ζητείται ένα νέο και εντελώς διαφορετικό UAV, που προφανώς θα λειτουργεί από διάδρομο αποπροσγείωσης και όχι από καταπέλτη. Υπάρχει λοιπόν η θέληση του ΕΣ το πρόγραμμα να αφορά την μελλοντική αντικατάσταση των Sperwer και όχι την αναβάθμισή τους.
Το πρόγραμμα για την αναβάθμιση/ αντικατάσταση των Sperwer είναι σημαντικό και αφορά κατ’ ουσία νέα προμήθεια μη επανδρωμένων UAV διαθέτοντας έναν καθόλου ευκαταφρόνητο προϋπολογισμό άνω των 50 εκ. Ευρώ. Βέβαια, πρέπει να πούμε πως η Γαλλία “αναβαθμίζει” τα Sperwer αγοράζοντας τα UAV Patroller και τα βάζει στη θέση των παλαίμαχων Sperwer.
To Patroller σε σχέση με το Sperwer είναι ένα πραγματικό άλμα. Ικανότατο MALE, μπορεί να συνδυαστεί με τους σταθμούς βάσης του Sperwer MkII. To θέμα είναι πως η Ελλάδα έχει σε υπηρεσία το MkI, που σημαίνει πως οι σταθμοί βάσης δεν μπορούν να συνδυαστούν με το Patroller, εκτός κι αν τύχουν και αυτοί με τη σειρά τους ευρείας αναβάθμισης.
Ο χαρακτηρισμός δε αναβάθμιση δεν αποκλείει και προσδιορισμό υπέρ του υπάρχοντος κατασκευαστή, έστω και αν τελικά αφορά κάποιο από τα νεότερα προϊόντα του (όπως πχ το Patroller), αφού συνδέεται άμεσα το οποιοδήποτε μελλοντικό πρόγραμμα UAV με το Sperwer.
Επίσης, η λογική της επαναχρησιμοποίησης κάποιου από τον υπάρχοντα έστω και σε περιορισμένο βαθμό βοηθητικό εξοπλισμό των συστημάτων UAV Sperwer (ο οποίος θα είναι πραγματικά πεπαλαιωμένος έχοντας διανύσει τουλάχιστον μια 20ετία) δύναται να παρέχει προβάδισμα στον συγκεκριμένο κατασκευαστή, ίσως μια ακόμη επιβεβαίωση της πολύ καλής ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας. Κάτι τέτοιο βέβαια θα προϋπέθετε τη διακρατική σύμφωνία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να έχουμε διαγωνισμό.
Τον Δεκέμβριο παραδίδονται τα πρώτα drones Patroller στον Γαλλικό Στρατό
Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες για πιθανή εμπλοκή της NSPA του ΝΑΤΟ, η οποία έχει ως κύριο στόχο την παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης για επιλεγμένα οπλικά συστήματα (Patriot, Hawk, κλπ) και ιπτάμενα μέσα (ελικόπτερα, κινητήρες, κλπ) των κρατών μελών της συμμαχίας. Εδώ πρέπει να πούμε πως η NSPA δεν μπορεί να βοηθήσει στη προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων.
Τα κράτη μέλη του NATO και της Ε.Ε. χρησιμοποιούν άλλους οργανισμούς όπως ο OCCAR, εφόσον θέλουν να πραγματοποιήσουν μια νέα προμήθεια οπλικού συστήματος, συνήθως μέσω διαμορφωμένου κοινού και συνεργατικού προγράμματος. Συνεπώς, το ΓΕΣ πρέπει να έχει ήδη σχεδιάσει τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει στην προμήθεια, καθώς πρόκειται ίσως για μια από τις μεγαλύτερες του Ελληνικού Στρατού τα τελευταία χρόνια . Δεν αποκλείεται δε, η προμήθεια αυτή να χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκούς Πόρους, καθώς αφορά και την ασφάλεια των Ευρωπαϊκών Συνόρων.
Πρέπει να πούμε πως το θέμα UAV είναι σημαντικό, και οφείλει η χώρα μας να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη ελληνικής κατασκευής μέσων. Όπως και ο ίδιος ο ΥΠΕΘΑ έχει δηλώσει, η χώρα μας πρέπει να γίνει αυτάρκης στον τομέα αυτό, όπως έχει γίνει, αργά και μεθοδικά, η Τουρκία. Καλό είναι λοιπόν, να υπάρχει σημαντική εμπλοκή ελληνικών εταιρειών στη διαδικασία. Αν το ΓΕΣ επιθυμεί το Patroller, ας προχωρήσει με όποια νόμιμη διαδικασία προβλέπεται, αλλά με εμπλοκή ΚΑΙ ελληνικών εταιρειών.
Η Αίγυπτος θέλει Rafale, SCALP-EG, Cougar και Patroller αλλά δεν βιάζεται για Gowind
Επίσης, κάποια στιγμή, είτε το ΓΕΣ, είτε το ΓΕΝ είτε το ΓΕΑ, είτε ακόμη και το ΓΕΕΘΑ, πρέπει να εμπιστευτούν μια από τις αμιγώς ελληνικές προσπάθειες. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως ελληνικά UAV είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους, και οι δυνατότητές τους θα κάνουν τα Bayraktar να μοιάζουν πολύ “λίγα”. Έχουμε εταιρείες με εξαιρειτκές δυνατότητες στα ηλεκτροοπτικά (MILTECH, THEON, IDE κα) και στις ζεύξεις δεδομένος/επικοινωνίες (IDE), μπορούν να κάνουν θαύματα. Ας τις εμπιστευτούμε κάποια στιγμή, έστω κι αν είναι …ιδιωτικές. Μόνο η Βόρεια Κορέα έχει αμιγώς κρατικές αμυντικές βιομηχανίες. Όλες οι άλλες χώρες προχωρούν στην άμυνα κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.