Η μεγάλη αγορά των 80 Rafale που εξαγγέλθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πριν λίγες μέρες είχε δημιουργήσει αμέσως το ερώτημα: Θα πάρει η Αραβική χώρα και τα 50 F-35 που είχε παραγγείλει; Η απάντηση δίνεται σήμερα καθώς τα Εμιράτα ανακοίνωσαν πως σταματούν τη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για την αγορά αυτή, καθώς έχουν εμφανιστεί θέματα «τεχνικά, σχέσης τιμής-απόδοσης όπως και ζητήματα περιορισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χρήσης τους».
La Boom! 80 Rafale αγοράζουν τα Εμιράτα, η μεγαλύτερη παραγγελία που έγινε ποτέ
Το τελευταίο είναι το πιο σημαντικό καθώς τα Εμιράτα λένε ευθέως πως οι ΗΠΑ τους θέτουν περιορισμούς για το πως μπορούν να χρησιμοποιούν τα F-35, περιορισμοί που μπορούμε να υποθέσουμε πως είναι τόσο πολιτικοί όσο και «τεχνικοί», μιας και το αεροσκάφος είναι μια πολυσύνθετη ψηφιακή πλατφόρμα.
Διεθνή ΜΜΕ εντοπίζουν την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Εμιράτων στις σημαντικές σχέσεις που έχουν τα τελευταία με την Κίνα, και τις τεχνολογικές επενδύσεις του Πεκίνου εκεί, όπως π.χ. στην τεχνολογία 5G. Με τους Αμερικανούς να φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων των αμυντικών τους τεχνολογιών αλλά και γενικότερα να θέλουν να πιέσουν την αραβική χώρα να απομακρυνθεί από τον κινεζικό εναγκαλισμό.
Έχουμε έτσι μια επανάληψη της ιστορίας της Τουρκίας, αλλά από την ανάποδη αυτή τη φορά. Οπου αντί οι ΗΠΑ να «πετούν» εκτός προγράμματος F-35 την Τουρκία, είναι τώρα ο «πελάτης», δηλαδή τα Εμιράτα, που έχοντας και πακτωλό χρημάτων και εναλλακτικές αγορές εξοπλισμών -τη Γαλλία- πετάνε εκτός τον «πωλητή».
Είναι οριστική η ρήξη στο ζήτημα; Όχι ακόμη. Καθώς και οι δύο πλευρές εμφανίζονται πρόθυμες να το ξανασυζητήσουν, οι μεν ΗΠΑ να διατηρήσουν την πολύχρονη σχέση τους με τις αραβικές χώρες, τα Εμιράτα να ενισχύσουν το κύρος τους και την αποτρεπτική τους ικανότητα, που μπορεί όμως να αντλείται από κάθε πηγή ισχύος, ως στρατηγικός “ουδέτερος”.