Οι ανακοινώσεις νέων οπλικών συστημάτων από την τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι συνεχείς και δείχνουν πως τώρα διανύει μια φάση προς την ωριμότητα, καθώς έχοντας παράγει μια σειρά από «βασικές» τεχνολογίες, πλέον μπορεί να τις συνδυάζει για πιο σύνθετα συστήματα.
Ένα τέτοιο είναι η απομίμηση Phalanx που παρουσίασε η τουρκική ΜΚΕK παραδίδοντας το πρώτο λειτουργικό πρωτότυπο για δοκιμές. Τι είναι αυτό; Ένα εξάκαννο πυροβόλο τεχνολογίας Gatling, διαμετρήματος 20 χιλιοστών, που τροφοδοτείται από τύμπανο 1.500 βλημάτων, πάνω σε περιστρεφόμενο πυργίσκο, έχοντας στην κορυφή μονάδα ηλεκτροοπτικής καθοδήγησης. Αν όλα αυτά θυμίζουν «κάτι» από Phalanx, προφανώς και σωστά το σκέφτεστε καθώς είναι μια απομίμηση του, αλλά κατά το ήμισυ μιας και λείπει το ραντάρ διπλής κεραίας (ο γνωστός λευκός μακρόστενος θόλος στο πάνω μέρος του… αυθεντικού). Αντί για αυτόν, το τουρκικό σύστημα μένει σε κάτι πιο προσιτό, μια μονάδα με κάμερα ημέρας/νυκτός από τις πολλές παρεμφερείς που παράγει η Aselsan, μαζί με σύστημα IFF για αναγνώριση φίλιου στόχου.
Το τουρκικό σύστημα εγγύς προστασίας εφόσον δεν έχει ραντάρ θα δέχεται ενημέρωση για τον αρχικό εντοπισμό στόχου από το σύστημα μάχης του πλοίου (προφανώς θα ενσωματωθεί στο τουρκικό σύστημα μάχης Genesys) και στη συνέχεια θα βάλει είτε αυτόματα, είτε με τηλεχειρισμό από κονσόλα.
Ακόμη και οι προδιαγραφές κίνησης του πυργίσκου είναι ουσιαστικά αυτές του Phalanx, με περιστροφή 100 μοιρών το δευτερόλεπτο και κίνηση σε κάθετο τόξο από +85 μοίρες έως -15 (το Phalanx Block 1B κατεβαίνει έως τις -25). Τα πυρομαχικά του θα κατασκευάζονται από την ΜΚΕK, που παράγει σημαντικό μέρος των βλημάτων κάθε διαμετρήματος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ η ίδια εταιρία παρουσίασε, επίσης πρόσφατα, το ναυτικό πυροβόλο των 76 χιλιοστών, απομίμηση και αυτό του Leonardo SP.
Τι νόημα έχει η παραγωγή του συγκεκριμένου; Καθώς είναι ελαφρύτερο και πιο συμπαγές από το Gokdeniz, δηλαδή το άλλο τουρκικό σύστημα εγγύς προστασίας για πλοία, που είναι δίκαννο με διαμέτρημα 35 χιλιοστών με ραντάρ και ηλεκτροοπτικό σύστημα, μπορεί προφανώς να ενσωματωθεί σε πιο μικρά σκάφη, ως μια πιο απλή και φθηνή λύση. Η μέτρια αποτελεσματικότητα του σε σχέση με το πρότυπο Phalanx (εφόσον λείπει το ραντάρ) ίσως καλυφθεί στο μέλλον, αλλά μπορεί να παραμείνει ως έχει ως μια «γρήγορη» προσθήκη στην άμυνα οποιουδήποτε πλοίου. Ακόμη, τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το όλο σύστημα μπορεί να μετατραπεί και σε ξηράς (με τοποθέτηση πάνω σε κάποιο τροχοφόρο ή ερπυστριοφόρο), ώστε να προσφέρει κάλυψη για επερχόμενα βλήματα, UAV κ.λπ.