Σε άλλη κατηγορία μη επανδρωμένων, πιο «χαμηλής» τεχνολογίας από τα γνωστά Bayraktar TB2, το τουρκικό οκτακόπτερο Songar, έκανε πρόσφατα δοκιμές εκτόξευσης ρουκετών διαμέτρου 40 χιλιοστών. Οι 4 σωλήνες εκτόξευσης ήταν αναρτημένες στο κάτω μέρος του σκάφους, ανάμεσα στα σταθερά σκέλη προσγείωσης του. Το Songar είναι εξέλιξης της τουρκικής εταιρίας Asisguard και έχει ήδη παρουσιαστεί με διάφορα οπλικά φορτία, από πολυβόλο, τυφέκιο και βομβιδοβόλο, αλλά και με ελεύθερης πτώσης μικρές βομβίδες και βλήματα όλμου.
Το drone κινείται με μπαταρίες, μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 3.000 μέτρα με εμβέλεια τα 5 χιλιόμετρα, ενώ μπορεί να παραμείνει στον αέρα για 15 λεπτά. Από τις προδιαγραφές του είναι φανερό πως πρόκειται για ένα οπλισμένο drone για χρήση στην πρώτη γραμμή από ομάδα μάχης πεζικού, για άμεση υποστήριξη με εναέρια πυρά κατά «ελαφριών» στόχων.
Tongan-Songar: Tουρκικό σύστημα ρίψης βλημάτων όλμου από τετρακόπτερο
Το UAV προσφέρεται τόσο με σταθερό πλαίσιο ανάρτησης οπλικού φορτίου, όσο και με καρδανική ανάρτηση (gimbal), ενώ διαθέτει κάμερα, είτε απλή με ζουμ Χ10, είτε ημέρας-νυκτός. Η εμβέλεια των ρουκετών της δοκιμής εκτιμάται γύρω στα 500 μέτρα.
Σημειώνεται ότι μια παρεμφερή λύση έχει εμφανίσει και η ελληνική εταιρία SAS Technology, με το drone Sarissa SRS-1A, που είναι οπλισμένο με δύο ρουκέτες τύπου Hydra 70, δηλαδή αυτές των επιθετικών ελικοπτέρων Apache/Kiowa.