Μεγάλη πίεση φαίνεται πως ασκείται εντός Τουρκίας, ώστε να επιταχυνθεί το πρόγραμμα ανάπτυξης των κελιών κάθετης εκτόξευσης πυραύλων, που θα χρησιμοποιηθεί στα νέα σκάφη του Ναυτικού της. Έτσι πλέον η πρόβλεψη, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, για το σύστημα MDAS (όπως ονομάζεται) είναι να είναι έτοιμο το 2023!
Το MDAS, ανάπτυξης της Roketsan, πάει όμως «πακέτο» με τον επίσης εγχώριο αντιαεροπορικό πύραυλο Hisar, που είναι σε φάση παραγωγής. Ο Hisar O+ στην έκδοση ξηράς έχει βεληνεκές γύρω στα 25 χιλιόμετρα, φθάνοντας σε ύψος έως τα 10 χιλιόμετρα. H ναυτική του έκδοση με ραδιοκατεύθυνση μάλλον θα προσεγγίσει τα 40 χιλιόμετρα εμβέλεια.
Επιβεβαίωνεται πως οι ΗΠΑ μπλόκαραν την εξαγωγή του εκτοξευτή ΜΚ41 για τις νέες τουρκικές φρεγάτες
Το «πακέτο» αυτό, θα εξοπλίσει τις φρεγάτες κλάσης Istanbul αλλά και το μελλοντικό αντιτορπιλικό TF-2000. Οι Istanbul θα είναι συνολικά 4 σκάφη, το πρώτο έχει ολοκληρωθεί αλλά έχει «κολλήσει» η φάση εξοπλισμού, ακριβώς γιατί λείπουν κρίσιμα συστήματα όπως το αντιαεροπορικής προστασίας. Η αρχική σχεδίαση προέβλεπε την εγκατάσταση των αμερικανικών κελιών κάθετης εκτόξευσης ΜΚ41, αυτά όμως πλέον δεν παρέχονται λόγω εμπάργκο.
Αν το 2023 το MDAS είναι έτοιμο, αυτό σημαίνει πως πρέπει μέσα στο 2022 να δούμε και δοκιμαστική βολή. Πάντως τότε η Τουρκία θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της πρώτης Istanbul με σχεδόν πλήρες «τουρκικό» πακέτο όπλων: MDAS-Hisar για αντιαεροπορική άμυνα, πυραύλους ATMACA κατά πλοίων, αντιαεροπορικό πυροβόλο Gokdeniz για άμυνα σημείου και πολλά ακόμη συστήματα ηλεκτρονικών, σόναρ κ.λπ.
Όσο για τη χωρητικότητα των κελιών MDAS, αυτή αρχικά προβλέπεται «μονή», με 16 κελιά στις Istanbul, άρα με 16 βλήματα. Όμως η πρόθεση είναι να εξελιχθεί και η δυνατότητα τετραπλού γεμίσματος ανά κελί, ώστε να φθάσει ένας πλήρης φόρτος τα 64 Hisar. Το κελί του MDAS έχει τον σχετικό χώρο ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει π.χ. και βλήματα cruise ή ότι άλλο, σε μια -όχι μη αναμενόμενη- αντιγραφή της φιλοσοφίας (και των διαστάσεων;) του MK41.