Μια συνεργασία υψηλής τεχνολογίας που μπορεί να έχει και εξέλιξη είναι η πρόσφατη δοκιμή που έκανε η γνωστή αμυντική εταιρία Thales στη Βρετανία, με συνεργασία της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας. Στη δοκιμή χρησιμοποιήθηκε το μη επανδρωμένο οκτακόπτερο (μεγάλου μεγέθους) Jackal, το οποίο δημιουργήθηκε από τις τουρκικές εταιρίες FlyBVLOS και Maxwell Innovations και την βρετανική Flyby.
Το Jackal μετέφερε ως φορτίο δύο πυραύλους Martlet της Thales κάνοντας και βολή. Ο Martlet είναι ένας ελαφρύς πύραυλος με κατεύθυνση laser/υπερύθρων που ήδη χρησιμοποιείται από το Βρετανικό Ναυτικό ως αέρος-επιφανείας για εξαπόλυση από ελικόπτερα και μη επανδρωμένα. Έχει βάρος 13 κιλά, πολεμική κεφαλή 3 και εμβέλεια περίπου 5 χιλιόμετρα. Ο ίδιος -γνωστός και ως LMM- μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αντιαεροπορικός με χρήση από το έδαφος ή την επιφάνεια της θάλασσας και ήδη έχει δει δράση στην Ουκρανία.
Οι τουρκικές εταιρίες τώρα που μετέχουν στο πρόγραμμα: Η FlyBVLOS σχεδιάζει μη επανδρωμένα και προσφέρει υπηρεσίες εκπαίδευσης στην χρήση τους, σε στενή σχέση -και μετοχική- με τη βρετανική Flyby που παρέχει αντίστοιχες υπηρεσίες. Η Maxwell Innovations είναι μια τουρκική startup με επαφές με τουρκικά ακαδημαϊκά ιδρύματα και κρατικά ινστιτούτα, επίσης με έργο στην παραγωγή drone μεταφορών, χαρτογράφησης κ.λπ.
Ο συνδυασμός Jackal-Martlet προορίζεται -όπως γράφει η Thales- για «παροχή εγγύς αεροπορικής υποστηρίξεως, για εμπλοκή εχθρικών αρμάτων και ελικοπτέρων, για έλεγχο και άρνηση χρήσης περιοχής». Έμφαση έχει δοθεί στην προσαρμοστικότητα του εγχειρήματος ώστε να παραμένει σύγχρονο και να ενσωματώνει νέες τεχνολογίες, ενώ τονίζεται η χαμηλή τιμή και η δυνατότητα κάθετης απογείωσης του Jackal που επιτρέπει χρήση σε κάθε σημείο. Το μη επανδρωμένο έχει μεγίστη ταχύτητα 160 χιλιόμετρα, εμβέλεια 130, εκπέτασμα 5 μέτρα και μήκος 2,3 μπορεί να φθάσει σε υψόμετρο 13.000 ποδών.
Το κρίσιμο βέβαια είναι η συνεργασία, τουρκικών και βρετανικών εταιριών, με την Thales και την συμμετοχή της Βρετανικής Αεροπορίας, συγκεκριμένα του γραφείου Rapid Capabilities, που μελετά την ταχεία εφαρμογή νέων τεχνολογιών στο πεδίο της μάχης. Η τουρκική συμμετοχή γίνεται όχι μόνο λόγω τεχνογνωσίας, αλλά και γιατί μπορεί να προσφέρει ευκολία στις δοκιμές χωρίς τους περιορισμούς χρήσης που υπάρχουν στη Βρετανία (που έχει πιο αυστηρούς κανονισμούς) και γρήγορη συναρμολόγηση. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι συνεργαζόμενες εταιρίες κατάφεραν μέσα σε έξη εβδομάδες να ετοιμάσουν δύο πρωτότυπα Jackal με την υποδομή προσαρμογής των Martlet και να κάνουν δύο βολές.
Video: Πύραυλος Martlet χτυπά ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο Ka-52