Η τουρκική προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός εγχώριου πολυστρωματικού αντιαεροπορικού συστήματος είναι γνωστή εδώ και χρόνια, ενώ η ίδια τεχνολογία θα μεταφερθεί και στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, σε κελιά κάθετης εκτόξευσης.
Έτσι πλέον το δεύτερο «στρώμα» του συστήματος, δηλαδή ο μικρού-μέσου βεληνεκούς πύραυλος HISAR O+ ολοκλήρωσε τις τελικές δοκιμές του στις 24 Δεκεμβρίου (με κατάρριψη ιπτάμενου στόχου) και κρίθηκε έτοιμος για ένταξη στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ο HISAR O+ έχει βεληνεκές 25 χιλιομέτρων ενώ οι τουρκικές ανακοινώσεις του προσδίδουν έως και ικανότητα κατάρριψης πυραύλων cruise, ενώ μπορεί να χτυπήσει στόχους σε υψόμετρο έως 10+ χιλιομέτρων. Στην τερματική φάση ο πύραυλος έχει καθοδήγηση υπερύθρων (ενώ η ραδιοσυχνοτήτων είναι σε εξέλιξη), ενώ μπορεί να δεχθεί οδηγίες αλλαγής κατεύθυνσης κατά την πτήση.
Η τυπική πυροβολαρχία των HISAR O+ αποτελείται από 3D ραντάρ KALKAN μπάντας Χ, εμβελείας 120 χιλιομέτρων (60 χιλιόμετρα για στόχο μεγέθους μαχητικού) με ικανότητα παρακολούθησης 60 στόχων, ηλεκτροοπτικό σύστημα εντοπισμού, κέντρο ελέγχου πυρός, τηλεπικοινωνίες με link 1/11B/16, και 3 εκτοξευτές των 6 πυραύλων (σύνολο 18), όλα κινητά πάνω σε τροχοφόρα οχήματα. Το σύστημα μπορεί να ενταχθεί σε δικτυοκεντρική δομή για σύνθεση δεδομένων από άλλα ραντάρ και για διαμοιρασμό στόχων.
Στην κατασκευή τους έχουν συνεργαστεί η Aselsan με τη Roketsan και το ερευνητικό ινστιτούτο TUBITAK SAGE. Επόμενο στη σειρά πιστοποίησης είναι το βλήμα SIPER, μεγάλου βεληνεκούς, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να είναι έτοιμο το 2023.