Στη σύνοδο των G20 που διεξάγεται στη Ρώμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δέχθηκε ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόσφατη πρώτη χρήση τουρκικής κατασκευής οπλισμένων drone Bayraktar TB2 από την Ουκρανία κατά ρώσων αυτονομιστών.
Η… διπλωματική απάντηση ήταν πως «εφόσον οι Ουκρανοί έχουν αγοράσει αυτό το όπλο, πλέον τους ανήκει και δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται τουρκικό». Μάλιστα τόνισε πως η δική του χώρα στην πολεμική της ανάμιξη στη Συρία έχει αντιμετωπίσει πολλά οπλικά συστήματα κατασκευασμένα σε διάφορες χώρες, αλλά «δεν κατηγορούμε τη Ρωσία για αυτό». Για να καταλήξει πως «πρέπει η Ουκρανία να σταματήσει να χρησιμοποιεί το όνομα μας».
Πρώτη πολεμική εμπλοκή ουκρανικού Bayraktar TB2 κατά Ρώσων αυτονομιστών
Όπως είχαμε γράψει, η επίθεση ενός Bayraktar TB2 σε στόχο εντός της αποσχισμένης πλέον περιοχής του Ντονμπάς, αν και μικρής τακτικής σημασίας (καταστράφηκε ένα πυροβόλο των αυτονομιστών) έκανε μεγάλη αίσθηση καθώς θεωρήθηκε πως μπορεί να διαταράξει την έτσι κι αλλιώς ιδιόρρυθμη ισορροπία των ρωσωτουρκικών σχέσεων. Ειδικά όταν η Τουρκία αφήνει διεθνώς υπονοούμενα πως μπορεί να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αν οι ΗΠΑ δεν της προσφέρουν δικά τους. Έτσι η απάντηση του Τσαβούσογλου προσπαθεί να ξεπεράσει το όλο ζήτημα, με μια τυπικά «πολιτικά ορθή» διευκρίνηση η οποία όμως δεν είναι καθόλου πειστική. Καθώς όταν η Τουρκία πουλά όπλα στην Ουκρανία, μη επανδρωμένα Bayraktar TB2, κορβέτες Ada, κ.λπ. είναι σαφές πως αυτά θα στραφούν αποκλειστικά κατά της Ρωσίας. Η τελευταία δεν προβληματίζεται βέβαια από την συγκεκριμένη απειλή καθώς η υπεροπλία της έναντι της Ουκρανίας είναι συντριπτική, αλλά σαφώς το θεωρεί ως «μη φιλική κίνηση» η οποία προς το παρόν έχει μείνει χωρίς απάντηση.