Σε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ των New York Times αναφέρεται πως στην Αιθιοπία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Abiy Ahmed που κινδύνευσε πριν λίγες μέρες από την επίθεση ανταρτών από την περιοχή του Τιγκράι, διασώθηκε από τη χρήση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ανάμεσα τους και τουρκικών Bayraktar.
Αιθιοπία: 28 άμαχοι νεκροί μετά από αεροπορική επιδρομή στο Τιγράι
Για να δώσουμε λίγο το πλαίσιο της σύγκρουσης, η Αιθιοπία βρισκόταν σε πολύχρονο πόλεμο με την γειτονική Ερυθραία, μια σύγκρουση η οποία έληξε το 2018. H περιοχή του Τιγκράι όμως στην Αιθιοπία, η οποία συνορεύει με την Ερυθραία, παραμένει σε εξέγερση με έντονη δράση παραστρατιωτικών οργανώσεων, κυρίως του TPLF (Απελευθερωτικό Λαϊκό Μέτωπο του Τιγκράι, ένα αριστερών πεποιθήσεων εθνικιστικό/τοπικιστικό κίνημα) ενώ ο στρατός της Αιθιοπίας έχει εξαπολύσει μεγάλης έκτασης επιθετικές επιχειρήσεις εκεί. Στην περιοχή έχουν αναφερθεί μεγάλες σφαγές, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταφύγει στην προσφυγιά για να ξεφύγουν από τη ζώνη των συγκρούσεων ενώ τον Νοέμβριο οι κυβερνητικές δυνάμεις υπέστησαν σημαντική ήττα και οι αντάρτες είχαν αρχίσει να βαδίζουν προς την πρωτεύουσα, την Αντίς Αμπέμπα.
Αιθιοπία: κλιμάκωση του εμφυλίου – οι αντάρτες κινούνται προς την πρωτεύουσα της χώρας
Στις αρχές Δεκεμβρίου λοιπόν ο κυβερνητικός στρατός κατάφερε να ανακόψει την επίθεση των ανταρτών και να ανακαταλάβει κάποιες πόλεις που είχαν πέσει στα χέρια τους. Εδώ το ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει πως στις επιχειρήσεις αυτές, μετείχαν οπλισμένα drone από Τουρκία, Αραβικά Εμιράτα και Ιράν, τα οποία είχαν ενισχύσει τις κυβερνητικές δυνάμεις. Η επέμβαση των drones ήταν όπως φαίνεται κρίσιμη καθώς οι αντάρτες δεν είχαν αντιαεροπορική κάλυψη, και κινούνταν με χρήση πολλών πολιτικών αυτοκινήτων ή γενικότερα μη θωρακισμένων οχημάτων, οπότε τα drones μπόρεσαν να κόψουν τον ανεφοδιασμό τους και να εξουδετερώσουν πολλές μονάδες.
Τα drones που έφθασαν στην Αιθιοπία -με μυστικότητα- ήταν Bayraktar από την Τουρκία και Wing Loong II από τα Εμιράτα (οπλισμένα, κινεζικής κατασκευής) όπως και κάποια ιρανικής κατασκευής.
Με βάση τα παραπάνω η φημολογούμενη πώληση των Bayraktar στην Αιθιοπία επιβεβαιώνεται, ενώ πριν λίγες μέρες, η Άγκυρα οργάνωσε μια «Τουρκο-αφρικανική διάσκεψη» με πολλούς Αφρικανούς ηγέτες να παρευρίσκονται, ανάμεσα τους και ο Abiy Ahmed που συναντήθηκε και με τον Ερντογάν.
Τι διαφαίνεται από την όλη υπόθεση; Το έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, είναι η Τουρκική πρόθεση να ασκήσει όλο και πιο δυναμικό ρόλο στην Αφρική προβάλλοντας ως «περιφερειακή ισλαμική δύναμη» που μπορεί να εξυπηρετήσει αφρικανικές κυβερνήσεις στην αναζήτηση επενδύσεων και οπλικών συστημάτων χωρίς πολλές αναστολές. Η παρέμβαση της στην Αιθιοπία βέβαια, με τα Bayraktar να αναλαμβάνουν πολεμικό ρόλο αμέσως (κατά παράβαση των διεθνών επικλήσεων από τον ΟΗΕ για να περιοριστούν οι συγκρούσεις και να γίνει εκεχειρία) δείχνει πως αυτή η «αφρικανική περιπέτεια» της Τουρκίας μπορεί να φθάσει και σε πολεμική δράση. Με συμμάχους κατά περίπτωση, όπως εδώ με το Ιράν, κάτι που προφανώς έχει εξοργίσει την Αμερικανική πλευρά η οποία δίνει πολύχρονο αγώνα για να περιορίσει την Τεχεράνη από κάθε εξωστρεφή παρέμβαση.
Ετσι η Τουρκία αποδεικνύει ακόμη μια φορά πως έχει αναθέσει στον εαυτό της ένα ρόλο ισχύος εντός και εκτός ΝΑΤΟ και δυτικών συμμαχιών, με πολιτική και στρατιωτική παρουσία σε σημεία πολύ μακρινά από τον κοντινό της περίγυρο (κοντά 3.000 χιλιόμετρα είναι η απόσταση Τουρκίας-Αιθιοπίας, ενώ στα 1.000 είναι εκείνη με τη Λιβύη) και σε περιοχές που μέχρι τώρα αποτελούσαν «άβατο» για την ίδια και χωρίς βέβαια καμμία ενημέρωση ή συννενόηση με τους συνήθεις επικυρίαρχους…
Αναφορές για πιθανή πώληση Bayraktar στη Νιγηρία, η Τουρκία συνεχίζει την αφρικανική της «επέκταση»