Το μεγάλο ερώτημα στο τουρκικό πρόγραμμα MILGEM (εθνικό πλοίο) που εδώ και σχεδόν 15 χρόνια υπήρχε, ίσως (πραγματικά ίσως) ετοιμάζεται να αντικατασταθεί από ένα μεγαλύτερο. Να εξηγήσουμε τι εννοούμε: Το MILGEM ήταν και είναι ένα φιλόδοξο τουρκικό σχέδιο να προχωρήσει η χώρα στην κατασκευή, με βήματα, εθνικών πολεμικών πλοίων, όπου το «εθνικό» προσδιοριζόταν στην εγχώρια κατασκευή τους και στην σταδιακά όλο και μεγαλύτερη εγχώρια προστιθέμενη αξία, με τουρκικά όπλα και ηλεκτρονικά.
Τι έχει πετύχει η Τουρκία έως σήμερα: Το πρώτο στάδιο, αυτό της κατασκευής κορβετών, κλάσης Ada, έχει ολοκληρωθεί με παραγωγή 4 σκαφών, ενώ ήδη έχουν κλείσει και εξαγωγές σε Πακιστάν και Ουκρανία, αλλά και αναζητούνται άλλες, όπως π.χ. στις Φιλιππίνες. Το δεύτερο στάδιο, αυτό της κατασκευής φρεγατών (το επόμενο βήμα δηλαδή σε τονάζ και ικανότητες) καθυστέρησε κάποια χρόνια, με μόλις φέτος την πρώτη φρεγάτα κλάσης Istanbul (από 4) να ολοκληρώνεται στη βασική της μορφή, αλλά ακόμη να είναι σε στάδιο εξοπλισμού. Εδώ ήδη έχουμε σοβαρά προβλήματα καθώς τα διάφορα δυτικά εμπάργκο έχουν μπλοκάρει την εγκατάσταση εκτοξευτών αντιαεροπορικών πυραύλων MK41, την εγκατάσταση κύριου πυροβόλου, την εγκατάσταση ραντάρ AESA κ.ο.κ.
Παρόλα αυτά, στο κλείσιμο της αμυντικής έκθεσης IDEF 21, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ismail Demir, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκικής Προεδρίας, εξήγγειλε την πρόθεση της χώρας να εκκινήσει σύντομα τον διαγωνισμό για το τρίτο και τελικό στάδιο του MILGEM, αυτό της παραγωγής αντιτορπιλικού αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής, κλάσης TF-2000.
Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν που ήταν «πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αυτό» μάλλον βλέπει απάντηση, χωρίς βέβαια να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη χρονική δέσμευση. Γιατί ο Demir μίλησε για διαγωνισμό, στον οποίο μπορούν να μετέχουν όλα τα τουρκικά ναυπηγεία (στρατιωτικά και πολιτικά), κάτι που σίγουρα θα πάρει χρόνο. Το μεγαλύτερο ερώτημα όμως είναι πλέον αυτό: «Τι θα είναι αυτό το πλοίο;».
Σύμφωνα με ένα infographic που κυκλοφόρησαν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις -δείτε σχετικό ρεπορτάζ του Navalnews.com– στόχος πλέον είναι ένα σχεδόν 100% «τουρκικό» σκάφος, με συστήματα κατασκευασμένα στην συντριπτική τους πλειοψηφία εγχώρια. Από πλευράς οπλισμού προτείνονται-περιγράφονται τα εξής:
- Κύριο πυροβόλο 127 χιλιοστών (μάλλον διεθνές)
- Δύο συστήματα εγγύς προστασίας GOKDEΝIZ, τουρκικά της Aselsan, έτοιμα
- Αντιαεροπορικό σύστημα με 64 κελιά κάθετης εκτόξευσης MDAS, τουρκικό, υπό ανάπτυξη
- Αντιαεροπορικούς πυραύλους για αυτά τα κελιά, SIPER, τουρκικούς, σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης για το επίγειο σύστημα αντιαεροπορικής προστασίας HISAR. Στα ίδια κελιά πάντως θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως φαίνεται και άλλοι πύραυλοι του HISAR που είναι σε διάφορα, πιο ώριμα, στάδια εξέλιξης
- Πύραυλοι cruise, κάθετης εκτόξευσης GEZKIN, τουρκικούς, σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης
- Αντιπλοϊκούς πυραύλους ATMACA, 16 συνολικά, τουρκικούς, σε τελικό στάδιο δοκιμών
- Τορπιλοσωλήνες, πιθανά με ελαφριές τουρκικές τορπίλες ORKA, σε τελικό στάδιο
- Πυργίσκους με πυροβόλα και πολυβόλα, τουρκικούς, μάλλον τους έτοιμους STAMP, STOP, κλπ.
- Σύστημα αντιμέτρων, KALKAN, τουρκικό, έτοιμο
- Σύστημα laser αυτοάμυνας NAZAR, τουρκικό, σε στάδιο δοκιμών
- Από πλευράς ηλεκτρονικών:
- Κύριο ραντάρ το τεχνολογίας ΑESA, CAFRAD, τουρκικό σε αρκετά ώριμο στάδιο, με στοιχεία GaN, εμβελείας 450 χιλιομέτρων
- Ραντάρ στοχοποίησης, της οικογενείας CAFRAD, τουρκικό, ή των εκδόχων του STIR (ΑΚR-D) που παρουσίασε πρόσφατα η Aselsan σε αρκετά εξελιγμένο στάδιο
- IFF, αντίμετρα όπως το HIZIR, τηλεπικοινωνίες επίγειες και δορυφορικές, συστήματα οπτικού εντοπισμού, αισθητήρες laser, GPS, κ.λπ., τουρκικά, σε διάφορες φάσεις, κάποια έτοιμα, κάποια σε δοκιμές
- Ραντάρ ναυτιλίας κ.α., τουρκικά, εφόσον χρησιμοποιηθούν οι σχετικές λύσεις, π.χ. το ALPER της Aselsan
- Σόναρ κύτους, τουρκικό, θα είναι μια εξέλιξη του FERSAH της Aselsan. Στην έκθεση IDEF υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με την Armelsan για την από κοινού εξέλιξη του
- Σόναρ συρόμενο, LFAS, τουρκικό, σε τελικό στάδιο ανάπτυξης
- Σύστημα μάχης, το νεότερο ADVENT, τουρκικό, έτοιμο (αν και μάλλον θα απαιτηθεί εξέλιξη του)
‘Όσο για το ίδιο το σκάφος, αυτό προβλέπεται να είναι της τάξης των 8.500 τόνων, δηλαδή μεγαλύτερο από παλαιότερες περιγραφές που μιλούσαν για γύρω στους 7.000 τόνους, με μήκος 166 μέτρα, πλάτος 21,5 και βύθισμα 5,4 και πρόωση CODOG με δύο αεριοστρόβιλους και κινητήρες ντίζελ. Το πλήρωμα θα είναι γύρω στα 150 άτομα με δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων, ενώ θα υπάρχει αρκετός χώρος για προσθήκη πακέτων αποστολών (φουσκωτών σκαφών ειδικών δυνάμεων, μη επανδρωμένων πλοιαρίων και αεροσκαφών, κοντέινερ ηλεκτρονικών, κ.λπ.). Επίσης θα υπάρχει υπόστεγο και ελικοδρόμιο για την φιλοξενία τουλάχιστον ενός μεσαίου ελικοπτέρου της τάξης των 10-15 τόνων.
Συμπερασματικά το τουρκικό αντιτορπιλικό, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται θα είναι ένα σημαντικού ρίσκου βήμα, καθώς θα επιχειρηθεί να ξεκινήσει ο τελικός σχεδιασμός του (ο αρχικός είναι σε εξέλιξη εδώ και χρόνια) με ενσωμάτωση πολλών συστημάτων που όμως είναι ακόμη σε εξέλιξη! Το αν θα τα καταφέρει η Τουρκία, και πότε, παραμένει άγνωστο, άγνωστο είναι και το κόστος εξέλιξης όλων αυτών ταυτόχρονα, αν και όπως σε κάθε ανάλογη προσπάθεια και εδώ θα συσσωρευθεί σημαντική τεχνογνωσία.
Από ποσότητα δυνατό πλοίο, μακάρι να είναι από ποιότητα μάπα.
για το συστημα προωσης δεν ειδα ανακοινωση,θα εχει ενδειαφερων…
Αν επιλεγουν οι SIGMA μια ALS-140 θα ειναι πολυ ανωτερη και με λιγοτερο ρισκο αν καταφερουμε και παρουμε συμποαραγωγη ρανταρ, σοναρ και ηλεκτρονικων. Επισης το πλοιο (ΜΕ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ) θα μπορει να παραδωθει συντομοτερα δινοντας τον χρονο σε Ελληνικες πρωτοπορες εταιριες οπως η SCYTALIS ΝΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΛΟΙΟ. Το κρατος εχει συνεχεια ανεξαρτητως κυβερνησεων αρα και η αμυνα του πρεπει να εχει συνεχεια επισης. Μονο ετσι (ακολουθοντας το παραδει γμα της Τουρκιας και της Ισπανιας ) θα μπορεσουμε να επιβιωσουμε σαν ΕΘΝΟΣ
Οι Τούρκοι έχουν αποδείξει την στοχοπροσήλωση τους , την συνέπεια τους και οτι δεν φείδωνται πόρων όταν βάζουν προτεραιότητα σε κάτι.
Αργά η γρήγορα αυτό το εντυπωσιακό σκαρί θα πέσει στην θάλασσα και εμείς καλό θα είναι να το έχουμε δεδομένο αυτό.
Για αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε έτοιμοι οταν θα γίνει αυτό και να έχουμε κάνει τις σωστές επιλογές για την αντιμετώπισή του .
Και ο νοών νοήτω…
“High risk, high gain”…
Η Τουρκία έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα της εγχώριας ανάπτυξης οπλικών συστημάτων… και μπράβο τους!
Σίγουρα, αν η κατάσταση με τις ΗΠΑ ήταν όπως πριν 10χρόνια, τα βήματα, θα ήταν άλματα… και τότε δεν θα μιλούσαμε για “ισορροπία δυνάμεων” στην περιοχή, αλλά για αν-ισορροπία…
Αυτά σε κάνουν να σκέφτεσαι 2 πράγματα…
1ον, τι κάνουμε εμείς και σε τι κατάσταση βρίσκεται η δική μας εγχώρια βιομηχανία &
2ον, παίζει γενικά να είμαστε πολύ… τυχερός λαός…
Κάνουμε το ένα λάθος μετά το άλλο αλλά ακόμα και έτσι καταφέρνουμε και όχι μόνο επιβιώνουμε σε ένα τόσο δύσκολο γεωστρατηγικό χώρο, αλλά ίσως μας δωθεί και η δυνατότητα να βγούμε κερδισμένοι μέσα σε όλο αυτό το παιχνίδι! (ΑΝ έστω για μία φορά πάρουμε σωστές αποφάσεις)
Είναι σίγουρο πως το πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο αντίστοιχο τουρκικό πρόγραμμα . Όπως φαίνεται αυτό γίνεται με βάση την αρχή problem-solution . Ένα απλά παράδειγμα είναι η απόκτηση των Romeo . Problem- T-214TN solution Romeo MR-60 . Το ίδιο ισχύει και με τις Istanbul . Όπως φαίνεται ότι πάει το πράγμα ακόμα και μια HF2 μπορεί να κάνει καλά αυτό το υποεξοπλισμενο πλοίο το οποίο θα μπει σε υπηρεσία μάλλον ταυτόχρονα με την ενδιάμεση μας λύση αν αυτή είναι ένα πλοίο που ναυπηγείται ταχύτατα ( Sigma -11114 ) ή ένα ήδη υπάρχον ( Tico ή Μ ) . Το μόνο ζήτημα είναι ότι οι Τούρκοι πρωτοτυπούν βάζοντας 16 αντιπλοϊκους σε αντίθεση με τους 8 που έχουν όλες οι προτάσεις . Γι αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να μπορεί το νέο πλοίο να αναχαιτίζει πολλούς τέτοιους πυραύλους ταυτόχρονα + βλήματα από UAV και συστοιχίες . Με το TF-2000 αλλάζουν τα πράγματα . Εδώ θα μιλάμε για μια κινούμενη πυροβολαρχια . Είτε τα καταφέρουν οι Τούρκοι είτε όχι αυτό το πλοίο αποτελεί απειλεί και μάλιστα θα έχει δυνατότητες βολής πυραύλων στρατηγικής κρούσης έστω και αν σήμερα βρησκονται σε εμβρυικο στάδιο . Καλώς ή κακώς με δυο τρόπους αντιμετωπίζεται αυτό το πλοίο .
Α) Με Ticonderoga και μάλιστα φορτωμένο . Δεν υπάρχει συζήτηση το θηρίο Tico με 122 κελιά και 127 mm πυροβόλα συνθλίβει κάθε αντίπαλο στην Ανατολική μεσογειο .
Β) Με ένα αντιτορπιλικό … τσέπης . Φυσικα αυτό πρόσκειται για την Sigma 11115 extended AAW . Το πλοίο αυτό με τους 4 ΜΚ-41 και τον συνδυασμό SM-400 και Apar 2 διαθέτει ικανές δυνατότητες πυρός και εντοπισμού όπως και αναχαίτισης . Λόγω κόστους από τις τέσσερις Sigma μπορούν οι δυο να έχουν αυτή την διαμόρφωση και οι άλλες δυο να περιορίζονται στην κλασική έκδοση
Διάφορες . Η επιλογή Α είναι ένα πλοίο 25 ετών η Β ένα υπερσύγχρονο αλλά η Α υφίσταται στο νερό αλλά η Β όχι.
Μαγκιά τους και μπράβο τους.
Το πυροβόλο Leonardo oto STRALES.
Ότι είχα υπολογίσει έχει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Έχει ικανότητες όμως και μπορεί να αναχαιτίσει πυραύλους επιφανείας με δυνατότητα ελιγμών τα 40 G και να καταστρέψει ταχύπλοα σκάφη επιφανείας.
Μειονεκτήματα: Μικρό βεληνεκές 5 χιλιόμετρα μόνο είναι η εμβέλεια του ραντάρ και 8 χιλιόμετρα του βλήματος DART. Ακριβό κόστος βλήματος εν σχέση με τα απλά βλήματα των 76 χιλιοστών. Μικρή σε βάρος και σε δύσκολη θέση είναι τοποθετημένο το εκρηκτικό γέμισμα του βλήματος DART. Είναι χαμηλότερη σε βάρος από τα 2,4 κιλά των πυροβόλων των 57 χιλιοστών και μπροστά της έχει συστήματα τον IR ερευνητή στην αρχή του βλήματος, την κεραία GPS και την μονάδα του GPS, τα πτερύγια Canard, πίσω είναι τα πτερύγια και ο δέκτης του σήματος αλλαγής πορείας. Την ίδια τεχνική χρησιμοποιούν και οι πύραυλοι επιφανείας αλλά δεν έχουν πυροσωλήνα προσέγγισης όπως όλα τα ΑΑ βλήματα και έχουν κεφαλή μεγάλου βάρους. Για αυτό ρίχνουν 3 βλήματα DART για να είναι σίγουροι πως θα καταστρέψουν τον στόχο- πύραυλο επιφανείας.
file:///C:/Users/User/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.jpg
Η βολή του συστήματος.
https://www.youtube.com/watch?v=mfqqsv7oinU
Για την αντιαεροπορική βολή με DART πρέπει να φωτίζει τον στόχο συνέχεια με το ραντάρ του πυροβόλου και με άλλους πομπούς να στέλνουν τα στοιχεία στο βλήμα για να καταστρέψει τον στόχο. Με το DART μπορούμε να ρίξουμε και σε στόχους επιφανείας κυρίως στα μικρά ταχέα σκάφη επίθεσης. Το κόστος του βλήματος ανέρχεται στα 40 χιλιάδες ευρώ, αλλά χρειάζεται να έχεις υπομονή και χρόνο για την καταστροφή του επερχόμενου πυραύλου.
https://ndiastorage.blob.core.usgovcloudapi.net/ndia/2016/fuze/18535_Fioravanti.pdf
Το Ram
Δεν μου αρέσει που όλα βασίζονται στο ένα και μοναδικό ραντάρ.
Δυστυχώς η όποια σύγκριση με τα εγχώρια τεκταινόμενα στο ναυπηγικό τομέα προξενεί θλίψη.
Η 7η Ρουσσεν που είναι;;
Επειδή λοιπόν στα επόμενα δέκα χρόνια πρέπει να αλλαξουμε τα 2/3 του στόλου μας, μήπως να ζητήσουμε από τη Damen ένα ολοκληρωμενο επενδυτικό/ναυπηγικό πρόγραμμα (για φρεγάτες, πυραυλάκατους, κανονιοφόρους κλπ) για Sigma, ALS ή όποια άλλη σχεδίαση;
“Πύραυλοι cruise, κάθετης εκτόξευσης GEZKIN, τουρκικούς, σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης”
“Κύριο ραντάρ το τεχνολογίας ΑESA, CAFRAD, τουρκικό σε αρκετά ώριμο στάδιο, με στοιχεία GaN, εμβελείας 450 χιλιομέτρων”
Και εμείς ακόμα συζητάμε για αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού και περιστρεφόμενα AESA ραντάρ για τις μελλοντικές μας φρεγάτες
Ενδιαφέρον….
Αν ολα αυτά είναι Τουρκικά και όχι rebranding Δυτικών συστημάτων, θα είχε ένα νόημα σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ να δούμε τι επιδόσεις έχουν και πως συγκρίνονται με αντίστοιχα όπλα.
Επιπλέον θα ήταν χρήσιμη και μια ανάλυση κόστους/οφέλους (στο μέτρο του εφικτού με βάση επιβεβαιωμένα στοιχεία) ώστε να δούμε αν πράγματι μια χώρα που δεν έχει ιδιαίτερα προηγμένη τεχνολογία έχει νόημα να ασχοληθεί με ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων.
Οι περισσοτεροι Ελληνες θα πουμε. Σιγα, θα ειναι ενα πλοιο με πολυ υποδεεστερα συστηματα. Δεν υπαρχει φοβος. Θα κανει 20 χρονια να τελειωσει,….αν τελειωσει ποτε.
Σε 10-15 λοιπον χρονια που θα καλουνται οι υπερ εξοπλισμενες ,υπερσυγχρονες φρεγατες HF2 ,χωρις τα Τικο που θα αποσύρονται και τις Constellation, να στοιχιζουν μολις 1 δις εκαστη, να ερχονται 1 ανα πενταετια….ας ξανασκεφτουν τοτε ποσο αχρηστη και υποδεεστερη ειναι η Τουρκικη τεχνολογια.
Αλλα ακομα και τις εκπληκτικες Ολλανδικες να αποκτησουμε τα ιδια θα παθουμε ,απλα με καθυστερηση 10 ετων. Γιατι αγαπητοι μου , για να αντιμετωπισεις αυτην την “μετρια” Τουρκικη τεχνολογια θα πρεπει να διαθετεις 5 δις ανα 3 χρονια……
Οποτε μην ανησυχουμε, το μελλον μας ανηκει……..παρεα με το ΔΝΤ.
Αν ομως πιστευουμε ακραδαντα οτι η επερχομενη Τουρκικη τεχνολογια θα ειναι σαφως μετρια , θαυμα, κανενας λογος ανησυχιας. Με την αποκτηση των HF2 θα λυσουμε το προβλημα μας για 30 χρονια, (με μόλις 4 φρεγατοκορβετες και 2 δεινοσαυρους ) αν δε παμε σε Ολλανδους θα το λυσουμε για 60 χρονια (μολις με 4 φρεγάτες και 2 κορβετες).
Είμεθα ανετοι…….τα λυσαμε ολα.
E λοιπόν θα το γράψω και πάρτε το όπως θέλετε!
Τους λέω να αντικαταστήσουν τα ραντάρ στης φρεγάτες με το NS-50 ραντάρ για να μπορούν να ρίξουν τους πυραύλους ESSM II.
Λέω συγκεκριμένα να αντικαταστήσουμε στης ΜΕΚΟ το ραντάρ και το STIR με δυο ραντάρ NS-50 και θα μπορούμε να εκτοξεύσουμε 2+2 πυραύλους ESSM II!
Με κοιτάζουν με γουρλωμένα μάτια σαν να μη πω τι, λες και τους μιλάει ένας
εξωγήινος!
Το βάρος του ραντάρ ανέρχεται στα 750 κιλά για την κεραία και στα 680 κιλά μέσα στο πλοίο. Το ραντάρ χρησιμοποιεί την τεχνολογία του APAR Blk2. Το NS50 είναι ραντάρ X-band
Μια μελλοντική αναβάθμιση του NS50 μπορεί να φέρει μια κατάσταση κοιτάζοντας το ραντάρ, όπου το ραντάρ σταματά να περιστρέφεται και εντοπίζει τον στόχο με μεγαλύτερη ακρίβεια, μια τεχνολογία που κληρονομήθηκε από το SMART-L MM και χρησιμοποιεί αυτήν τη λειτουργία για αντιβαλλιστικές αποστολές. Το NS50 κληρονομεί επίσης την τελευταία τεχνολογία ραντάρ από την ανάπτυξη της Thales στο APAR Blk2.
Το NS50 θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή δεδομένων ελέγχου πυρός για το κύριο όπλο (το οποίο έχει οριστεί ως το BAE Systems Bofors 40Mk4
Το Naval News κατανοεί ότι το NS50 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δευτερεύον ραντάρ X-band σε μεγαλύτερους επιφανειακούς μαχητές (συμπληρώνοντας ένα ραντάρ S-band) με παρόμοιο τρόπο με το SPQ-9B της Northrop Grumman, το οποίο είναι τοποθετημένο σε πολλές τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και Σκάφη JMSDF. Ένα τέτοιο ραντάρ με ζώνη Χ έχει την ικανότητα να ανιχνεύει και να παρακολουθεί μικρούς στόχους πυραυλικών πυραύλων μικρής ταχύτητας, μικρής ταχύτητας και διατομής ραντάρ σε βαριά ακαταστασία περιβάλλοντος…
Ο Hugo Anbeek μας είπε «Αυτός είναι ένας τομέας όπου τα ραντάρ X-band υπερέχουν των ραντάρ S-band, επειδή έχετε καλύτερη απόδοση έναντι επιφανειακού στόχου, έχετε καλύτερη συνολική ακρίβεια και ανάλυση. Σίγουρα, φανταζόμαστε ότι το NS50 χρησιμοποιείται σε έναν τέτοιο ρόλο για μεγαλύτερα πλοία. Βλέπουμε επίσης το NS50 ως πιθανό δευτερεύον ραντάρ, ολοκληρώνοντας ένα NS100 ή NS200 ».
Με απλά λόγια θα μπορεί μελλοντικά να αντικαταστήσει τα STIR και να χρησιμοποιηθεί στης εκτόξευσης των ESSM II.
Τι είναι το ραντάρ NS-50 με λίγα λόγια!
Στην πράξη είναι μια από της 4 Fixed Panel κεραίες του Arar. Την πήραν την βελτίωσαν και την έβγαλαν σε περιστρεφόμενη μορφή. Αναφερόμαστε σε ένα ραντάρ AESA που θα έχει την δυνατότητα να σταματά βλέποντα προς τον στόχο η κεραία και μετά να κάνει στοχοποίηση, μετάδοση δεδομένων σε δυο πυραύλους και τερματική καθοδήγηση.
Αυτά είναι δικά μου από τους ψήλους στα άχυρα που ψάχνω τόσα χρόνια.
Διαβάστε παρακάτω:
EURONAVAL 2018: Thales launches the NS50 4D AESA radar (navyrecognition.com)
Οι Τούρκοι φτιάχνουν αντιτορπιλικά και εμείς δεν μπορούμε να φτιάξουμε ένα ΑΑ
σύστημα μόνοι μας.
Πως θα αντικαταστήσεις τα χωκ; Με τι;
Με το ραντάρ NS-50 με τους εκτοξευτές ΜΚ-29 από USA χρειάζονται 3 με πυραύλους ESSM και ESSM II για να φτιάξεις μια συστοιχία.
Έλος πια έλεος που δεν μπορούμε να φτιάξουμε ένα ΑΑ σύστημα!
Το φτιάχνω στο 1/4 του κόστους των ξένων συστημάτων φυσικά αν μου δώσουν οι
Αμερικάνοι τους ΜΚ-29 που έχουν πολλούς με μετατροπή για να δέχονται ESSM II.
Αλλιώς το φτιάχνεις με μεγαλύτερο κόστος.
Το δεν μπορώ και ότι δεν γίνετε, τέλος πια τέλος!
Το ότι δήθεν κοστίζει ακριβά τέλος πια τέλος.
Δεν θέλετε να τα φτιάξουμε αυτός είναι ο λόγος.
Οι Τούρκοι γιατί θέλουν αναρωτιέμαι;
Γιατί το κάνουν οι Τούρκοι;
ότι ποιότητας και να είναι τα συστήματα που θα χρησιμοποιήσουν οι τούρκοι, η προσήλωσή τους είναι εντυπωσιακή. έστω το μισό να δίναμε σε προσπάθειες όπως αυτή της als. αλλά εδώ που φτάσαμε ας κοιτάξουμε να μην κάνουμε εκπτώσεις στις φρεγάτες που θα πάρουμε. ας δούμε στην ανακοίνωση στη ΔΕΘ από σεπτέμβριο, πώς πάει το πρόγραμμα
Εγώ αυτό που διακρίνω είναι μια χώρα με όραμα. Θέλει να είναι 100% ανεξάρτητη και ηγέτης της περιοχής. Προς όλους εσάς που χλευάζετε, δείτε λίγο στην ιστορία που ήταν το Ισραήλ στην δημιουργία του διπλωματικά γεωπολιτικά και στρατιωτικά , και κάνετε σύγκριση με το τώρα.
Μια χαρά θα τα καταφέρουν οι γείτονες διότι έχουν μεθοδικότητα και όραμα.
Θα έχουμε αποφασίσει ποια φρεγάτα θα πάρουμε μέχρι να πέσει και αυτό στο νερό;
Τελικά φαίνεται ότι τα κελιά παίζουν ρόλο…
Ας μη γελιόμαστε. Η Τουρκία θα καταφέρει να ναυπηγήσει, έστω και με καθυστέρηση αυτό το τέρας. Κι εμείς εδώ, συζητάμε λύσεις με 16 ή ακόμα και με 11 κελιά και βάζουμε σαν προτεραιότητα την άμυνα σε επιθέσεις κορεσμού. Ελπίζω το ΠΝ να έχει αντιληφθεί τον επερχόμενο τρομακτικό κίνδυνο και να επιλέξει το πιο αξιόμαχο πλοίο. Πέρα από αυτό όμως, θα πρέπει άμεσα να υπάρξει η πολιτική απόφαση σε εθνικό επίπεδο για την εκκίνηση της εθνικής ναυπηγικής (και όχι μόνο), αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και της εθνικής αφύπνισης ενόψει των δύσκολων καιρών που έρχονται. Το να περιμένουμε την σωτηρία από τους Αμερικανούς ή όποιους άλλους, μόνο αφελές αν όχι εγκληματικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Ευτυχία ή ύπαρξη ανθρώπων σαν τον γερουσιαστή Μπόμπ Μενέντεζ, ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και άλλοι σαν τον Υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν που μόλις χθες χαρακτήρισε την Τουρκία ως ανεκτίμητο σύμμαχο των ΗΠΑ. Αν οι ΗΠΑ ήθελαν πραγματικά να μας προστατεύσουν, δεν θα μας πρότειναν το ατυχές project της LM. Αν ήθελαν να μας δώσουν Ticonderoga, (που προσωπικά θα τα ήθελα), θα μας τα έδιναν στα πλαίσια της συμφωνίας για τις βάσεις και όχι με αντίτιμο τον αφοπλισμό του υπόλοιπου στόλου επιφανείας. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προτάξει το θέμα της εθνικής επιβίωσης και να ενισχύσει με κάθε θυσία τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τους λόγους που επιβάλλουν την όποια θυσία. Η γειτονική χώρα εξοπλίζεται μανιασμένα, την ώρα που ο λαός της πεινάει. Γιατί το κάνει;
Όταν οι Τούρκοι ανακοίνωναν τις Milgem κάποιοι λοιδορούσαν αλλά τελικά τις έφτιαξαν και πλέουν.Και τώρα θα φτιάξουν και τις TF-2000.Εμεις τι θα αντιτάξουμε; πυρπολικά;Ίσως να ναυπηγουσαμε ταχύπλοα μη επανδρωμένα με εκρηκτική κεφαλή ή μεταφορα τορπιλών και να τα αμολουσαμε σε επιθέσεις κορεσμού..
Πολύ καλά κάνει η Τουρκία και όσο μπορεί αναπτύσσει και δοκιμάζει οπλικά συστήματα…
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει όμως η σχέση της Τουρκίας με την Κίνα αλλά και το Ιράν που έχουν εξελίξει απίστευτα το reverse engineering και αντιγράφουν όπλα της Δύσης αφού ξέρουν ότι δεν πρόκειται να τους τα δώσουν ποτέ…
Εμείς απλά πελάτες όπως πάντα …
Επιτροπές ,κόμματα ,συνδικάτα …
Και κάποιοι πιστεύουν για εθνικά πλοία ,οχήματα ,τουφέκια …
Μόνο η κουτάλα είναι ακόμα ελληνικής κατασκευής και απλώς αλλάζει χέρι …
The ones author says early stage is not correct neither Siper nor Nazar DRICM or MDAS vertical launch sytem or GEZGIN cruise missile will be ready in a 2 years to IDEF23
Είναι καιρός να προσγειωθουμε στην πραγματικότητα και να δούμε την απειλή όπως είναι πραγματικά γιατί στην Ελλάδα ξεχνάμε γρήγορα.Ευτυχως ανά τακτά χρονικά διαστήματα μας προσγειωνουν οι γείτονες.Ολοι ήξεραν ότι οι Τούρκοι σχεδίαζαν τις tf 2000 εδώ και χρόνια τώρα όμως αποκρυσταλωνεται το σχέδιο και είναι σαφώς χειρότερο 8000 τόνοι, 64 κελιά 16 αντιπλοοικοι ραντάρ aesa κλπ. και εμείς τσακωνομαστε για 8,16, η 32 κελιά σε πλοία 4000 τόνων το πολύ.Με αυτά θα αντιπαρατεθουμε στις tf 2000;Θα μου πει κάποιος σιγά μην τα καταφέρουν οι Τούρκοι να φτιάξουν τέτοιο πλοίο και ίσως να έχουν δίκιο αλλά μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό;Το ότι σχεδιάζουν και θέλουν τέτοιο πλοίο δεν μας προβληματίζει;Και όσο για τα οπλικά συστήματα που θέλουν να αναπτύξουν οι αναπτύσσουν ήδη μόνοι τους ποιος ξέρει αύριο φεύγει ο Ερντογαν και αλλάζουν όλα, και έχουν την αμέριστη βοήθεια της δύσης.Οφειλουμε λοιπόν να είμαστε προετοιμασμενοι για το χειρότερο σενάριο και στοχεύουμε ψηλά όσον αφορά το τι πλοία θα έχουμε στον στόλο μας στο μέλλον.
Υγ. ίσως τα tico να είναι μονόδρομος μιας και δε βλέπω να υπάρχει δυνατότητα από την πλευρά μας για κάτι αντίστοιχο καινούργιο εξαρχής.
Αφού σε αλλά άρθρα έχει ήδη υπαινιχθεί εδώ και καιρό ότι οι προσπάθειες της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας προκαλούν τον γέλωτα γιατί καθόμαστε και αναλωνόμαστε σε περισσότερα άρθρα;
και αφού δεν πρέπει και δεν ειναι σοβαρό να ´μετραμέ´ κελιά και τα 11 των LCS, συγνώμη, MMSC, συγνώμη, των HF2 είναι υπέρ αρκετά για το ΠΝ των επόμενων 30 ετών, (σ σ 4χ11 =44 σύνολο) γιατί μας απασχολεί ποσά κελιά για γέλια και πόσους αντίπλοικους για γέλια θα έχει το ΤΠΝ; Τι μας νοιάζει αν θα κάνουν αντιτορπιλικά ή διαστημόπλοια;
ετσι δεν είναι ή μήπως όχι;
yes, you got it right I am a bitter, cynical old man…
H μόνη φρεγάτα που έχει σχετικά συγκρίσιμο οπλισμό είναι η ΜΕΚΟ με 127αρι 16 αντιπλο:ϊκούς και μετά στα κελιά 32 νομίζω.
Απο κεί και πέρα φρεγάτα απέναντι σε αντιτορπιλικό δεν έχει ιδιαίτερη τύχη.
Πρακτικά τα σκάφη αυτά θα είναι συνοδευτικά των Αναντολού και Τράκυα για Ανατ. Μεσόγειο και Δυτικά της Κρήτης. Εντός Αιγαίου προβολή σημαίας για φόβο και δέος.
Εμείς αν κάνουμε την επιλογή να πάρουμε με τα λεφτά που διαθέτουμε κάθε τριάντα χρόνια τις πανίσχυρες HF2 με τα όποια tico κλπ που τότε που θα αποσύρονται έχοντας καταξοδέψει και το budget του ΠΝ για ανάγκες συντήρησης κλπ,… θα γελάνε και οι ροφοί….εκτός και αν έχουν το υπερόπλο τα waterjets για να φεύγουν γρήγορα και να μην τους προφταίνουν τα τούρκικα εντός της ασφάλειας του ναυστάθμου Σαλαμίνας.
Πλοία τύπου Tf-2000 θα μπορούσαν ανετα να κανουν ναυτικο αποκλεισμο σε συμπλεγμα νησιων του ανατολικου Αιγαιου και ταυτοχρονα να αποβιβαζουν εφεδρειες χωρις να ανοιξει ρουθουνι. Ποιο αραγε αεροπλανο η πλοιο θα τολμουσε να στειλει ενισχυσεις?? Με 64 Α/Α κελια και 16 atmaca μπορειτε να φανταστειτε το μεγεθος του κορεσμου που θα πεσει επανω στην ελληνικη αμυνα?? Αντιτορπιλικα πρεπει να αγορασουμε και οχι φρεγατες.
Μου αρέσουν όσα γράφουμε την στιγμή που δεν δίνει 16 εκατομμύρια ευρώ το υπουργείο
για να εκσυγχρονίσει μια γαλλική πυραυλάκατο.
Με το ραντάρ NS-50, νέο CMS και έναν ΜΚ-29 στην θέση του πυροβόλου των 76 χιλιοστών στην πρύμνη, θα μπορεί να ρίξει δυο ESSM II στα 50 χιλιόμετρα.