Σχεδόν 15% μείωση κατέγραψαν οι τουρκικές εξαγωγές πολεμικού και αεροδιαστημικού υλικού το 2020 σε σχέση με το 2019, φθάνοντας τα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την Τουρκική Ομοσπονδία Εξαγωγών η μείωση οφείλεται περισσότερο στη γενικότερη αναστάτωση που έφερε την περασμένη χρονιά η πανδημία του κορωνοϊού και στα πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια που μπήκαν στο διεθνές εμπόριο.
Η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας ήταν οι ΗΠΑ, που απορρόφησαν προϊόντα αξίας 784,2 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ ακολουθεί το Αζερμπαϊτζάν με 260,8 εκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση κατά 194% (!) σε σχέση με το 2019. Είναι εμφανές δηλαδή πως το Αζερμπαϊτζάν στην περυσινή πολεμική του σύγκρουση με την Αρμενία στηρίχθηκε σε μαζικές και άμεσες αγορές τουρκικού πολεμικού υλικού, είτε drones όπως διαφημίστηκε έντονα, είτε πιο συμβατικών όπλων όπως ρουκέτες και πυρομαχικά.
Τα Αραβικά Εμιράτα επίσης «ψώνισαν» τουρκικά το 2020, με 200 εκατομμύρια δολάρια, με άνοδο 51% σε σχέση με το 2019.
Η ανάπτυξη πάντως της τουρκικής αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας δεν κρύβεται, καθώς από το 2002 όπου τα εγχώρια παραγόμενα οπλικά συστήματα κάλυπταν το 35% των εθνικών στρατιωτικών προμηθειών, πλέον καλύπτουν το 70%, με την αξία να έχει εκτοξευθεί από τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια στα 70. Έτσι η Τουρκία έχει πετύχει να αυτοτροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό στα αμυντικά της προγράμματα ενώ παράλληλα σημειώνει και σημαντικές εξαγωγές που το 2002 ήταν μόλις 248 εκατομμύρια δολάρια, για να φθάσουν το 2019 τα 2,7 δισεκατομμύρια και φέτος τα 2,3.
144 μύρια το κομμάτι. Αν δεν είχαμε χρεοκοπήσει θα έλεγα ότι πρέπει να πάρουμε μια 80αριά!!!
Υπολόγιζα γύρω στα 5δισ. χοντρικά πρέπει να υπολογίζουμε πέριξ των $150εκ. αναλόγως της ποσότητας και το βάθος της υποστήριξης.
Σμπωκος έξω σπιτάκι γιατί…..η τελευταία του μιζουλα …..εκτός από τις άλλες…για τα ιπτάμενα ραντάρ ……του επιβλήθηκε ποινή με αναστολή……δηλαδή του τράβηξαν το αυτακι να μη το ξανακάνει ……..
Μαρεσουν τα ωραία.αρθρα για τα λεφτά.που πάνε σε…….συντάξεις και όχι στην Άμυνα πολύ…..
Επιτέλους εξοπλισμοι
Άρα βγαίνει γύρω στα 144 εκατομμύρια ανα σκάφος που σίγουρα θα περιλαμβάνει κάποια έξοδα λογιστικής υποστήριξης ,τι στο καλό νέο τύπο βάζει στην πολεμική αεροπορία της, όλο και κάποια πράγματα θα χρειαστεί , άρα το ποσό είναι μέσα σε λογικά πλαίσια.
32 ή 34 τελικά?
Αυτο θα μπορουσε να ειναι και τελεσιγραφο για την καθε κυβερνηση δηλαδη να μην συνεχισει να αγνοει τα εσωτερικα προβληματα της καθε χωρας και να επαιμβαινει σε λυσεις οικονομικα ασυμφορες ακομα και σε καιρους κρισης.
Εντελώς καλοπροαίρετα, όλοι εσείς που μιλάτε για κόστος συντήρησης του F-35 θέλω να μου πείτε τι χαλάει η χώρα για να διατηρεί σε υπηρεσία 30+ F-4E AUP και 15+ mirage 2000eg/bg σε συνάρτηση με την επιχειρησιακή αξία τους…