Το Πεντάγωνο θα συνεχίσει τη συνεργασία με την τουρκική βιομηχανία στο πρόγραμμα παραγωγής του «αόρατου» μαχητικού F-35 μέχρι το 2022, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η κίνηση των ΗΠΑ αποσκοπεί στην τήρηση των συμφωνηθέντων, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία του F-35, Lockheed Martin, εξακολουθεί να αναζητά εναλλακτικούς προμηθευτές για τα υλικά που κατασκευάζονται τώρα στην Τουρκία. Παράλληλα όμως, όπως αναφέρει το «Bloomberg», η ενέργεια θα είναι μια πρώτη ένδειξη πως ο Λευκός Οίκος έχει μαλακώσει τη στάση του απέναντι στις τουρκικές εταιρείες, τις οποίες υποσχέθηκε πέρυσι να διώξει από το πρόγραμμα του μαχητικού τον Μάρτιο του 2020 (σ.σ.: κάτι που δεν έγινε), επειδή η Τουρκία παρέλαβε το Α/Α σύστημα S-400 από τη Ρωσία.
Πάγια στάση της Ουάσινγκτον είναι ότι το F-35 δεν μπορεί να συνυπάρξει με μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής δεδομένων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να γίνουν γνωστά χαρακτηριστικά των ικανοτήτων του μαχητικού. Η Τουρκία είναι (ακόμα) ένας από τους αρχικούς εταίρους του προγράμματος και φιλοδοξούσε να παραγγείλει περίπου 100 μαχητικά, που θα την μετέτρεπαν σε έναν από τους τέσσερις κορυφαίους εξαγωγικούς χρήστες του τύπου, μαζί με την Ιαπωνία, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι την έναρξη παραλαβής του S-400, η Τουρκία είχε παραγγείλει έξι μαχητικά, τα οποία η Γερουσία ζητά να τροποποιηθούν και να περάσουν στον έλεγχο της Αμερικανικής Αεροπορίας.
Το Πεντάγωνο περιμένει αύξηση του κόστους στην επόμενη παραγγελία F-35 (και λόγω Τουρκίας)
Πριν από τα αμερικανικά αντίποινα για την παραλαβή του ρωσικού συστήματος, οι τουρκικές εταιρείες έφτιαχναν 817 από τα περίπου 24.000 εξαρτήματα του αεροσκάφους και 188 από τα περίπου 3.000 τμήματα του κινητήρα. Σήμερα συνεχίζουν να παράγουν τμήματα για το αεροσκάφος και 139 εξαρτήματα του κινητήρα.