Με την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, πολλών υπουργών και αρχηγών επιτελείων η Turkish Aerospace Industries (ΤΑΙ), η μεγαλύτερη τουρκική εταιρία στο χώρο της αεροδιαστημικής, έκανε χθες την τελετή μιας μεγάλης εγκατάστασης στην Άγκυρα κατασκευής αεροπορικών και διαστημικών απαρτιών από σύνθετα υλικά (ανθρακονήματα, πολυμερή κ.λπ.). H επένδυση φθάνει τα 181 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η εγκατάσταση θα καλύπτει το 2% της παγκόσμιας ζήτησης σε σχετικά εξαρτήματα. Επίσης εγκαινιάστηκαν ένα κέντρο διαστημικών τεχνολογιών όπως και ένα κέντρο επισκευών.
Όλα τα κτήρια είναι σε μια βιομηχανική ζώνη κοντά στην Άγκυρα η οποία αναπτύσσεται ειδικά για την αεροδιαστημική βιομηχανία, με πολλές εταιρίες να έχουν ήδη εγκατασταθεί εκεί ώστε να δημιουργηθεί ένα κατασκευαστικό και ερευνητικό οικοσύστημα.
Σε μια από τις τυπικές ομιλίες του, γεμάτη με πομπώδεις αναφορές στο «ένδοξο παρελθόν», ο Ερντογάν έκανε μέχρι και παρομοίωση των εξελίξεων στην τουρκική αμυντική βιομηχανία με τα ισχυρά για την εποχή τους τόξα των Ούνων και την ανάπτυξη της ναυπηγικής των Σελτζούκων Τούρκων! Ο ίδιος έκανε μια ανασκόπηση της αμυντικής βιομηχανίας περιγράφοντας τις εξελίξεις της, με στόχο τόσο την εγχώρια αυτονομία εξοπλισμών όσο και τις μεγάλες εξαγωγές.
Πέρα από τις φαμφάρες πάντως οι ειδήσεις που βγήκαν από τις σχετικές παρουσιάσεις για τις εξελίξεις των προγραμμάτων της Turkish Aerospace ήταν οι εξής:
Προβλέπεται παραλαβή των πρώτων εκπαιδευτικών Hurkus από την Τουρκική Αεροπορία τον Φεβρουάριο, σε μια παρτίδα 6 αεροσκαφών.
Το ελαφρύ ελικόπτερο T625 Gokbey θα ενταχθεί φέτος στις Τουρκικές Ένοπλές Δυνάμεις (Αεροπορία και Στρατοχωροφυλακή), σε μια σταδιακή αντικατάσταση των παλαιών UH-1. Δεν έγινε γνωστό πόσα ελικόπτερα θα περιλαμβάνει η αρχική παραγγελία.
To νέο τουρκικό μαχητικό TF-X θα εμφανιστεί, τουλάχιστον ως στατικό πρωτότυπο το 2023 (αυτό είναι μια υπόσχεση-διαβεβαίωση που επαναλαμβάνεται συνεχώς). Για το μαχητικό ήδη κατασκευάζεται μια νέα εγκατάσταση 65.000 τετραγωνικών η οποία θα φιλοξενήσει το σύνολο των 2.300 μηχανικών και τεχνικών που εργάζονται στο πρόγραμμα, ενώ περίπου άλλοι χίλιοι θα ενταχθούν εκεί. Συνολικά η TAI έχει επενδύσει 700 εκατ. δολάρια την τελευταία πενταετία σε νέες εγκαταστάσεις και υποδομές.