Η Ισραηλινή Αεροπορία εκτέλεσε μια νέα σειρά επιδρομών σε συριακές αεροπορικές βάσεις αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της T-4 (Tiyas Air Base) στην κεντρική Συρία, που αναφορές θέλουν την Τουρκία να εξετάζει τη μετατροπή της σε ορμητήριο μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με τη σύμφωνη γνώμη του νέου καθεστώτος εξουσίας, του Αλ Σάραα.
Σύμφωνα με το The War Zone, οι ζημιές δεν είναι ακόμη απόλυτα γνωστές, αλλά προστίθενται σε αυτές που προκλήθηκαν από προηγούμενες επιθέσεις. Η T-4 ήταν άλλωστε στο στόχαστρο ισραηλινών επιθέσεων και στο παρελθόν, καθώς ήταν μια από τις σημαντικότερες βάσεις πολεμικών αεροσκαφών της Συριακής Αεροπορίας επί Άσαντ. Η βάση απέχει κάπου 250 χιλιόμετρα από τα τουρκοσυριακά σύνορα στα βόρεια, και 150 από την Δαμασκό που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της, οπότε η κεντρική της τοποθεσία είναι ιδανική για επιχειρήσεις σε όλη τη Συρία.
Όπως γράφει το Middle East Eye, στόχος της Τουρκίας είναι η ανακατασκευή της T-4 και η χρήση της για επιχειρήσεις εναντίον του ISIS, που δραστηριοποιείται ακόμη στη συριακή έρημο. Αυτό δηλώνεται βέβαια ως πρόθεση, αλλά υπάρχει και έντονη η αίσθηση πως μια τέτοια αεροπορική βάση θα μπορεί στην συνέχεια να χρησιμοποιηθεί και κατά των κουρδικών δυνάμεων εντός Συρίας, που ελέγχουν μια μεγάλη ζώνη της χώρας, βόρεια και ανατολικά.
Εφόσον αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί, η βάση θα ανακατασκευαστεί και τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα θα αναπτυχθούν για παροχή προστασίας. Όμως οι ζημιές από τις ισραηλινές επιθέσεις καθιστούν τη μεταφορά δυνάμεων και υλικών στη βάση πιο δυσχερή και τα έργα περισσότερο χρονοβόρα αλλά και επισφαλή, αν εκδηλωθούν νέες επιθέσεις από το Ισραήλ.
Η νέα τάξη πραγμάτων στη Συρία έχει μετατρέψει την Τουρκία σε κυρίαρχη δύναμη στα συριακά εσωτερικά θέματα ενώ οι επαφές για τη σύναψη ενός τουρκο-συριακού αμυντικού συμφώνου συνεχίζονται από τον Δεκέμβριο. Αυτά βέβαια έχουν ενοχλήσει ιδιαίτερα το Ισραήλ το οποίο στέλνει τα δικά του “πολεμικά” μηνύματα αποτροπής, αλλά και προβληματίσει τις γειτονικές χώρες, που βλέπουν ένα νέο επικυρίαρχο της περιοχής να αναδύεται με έντονα παρεμβατική πολιτική.
Πάντως τη ισραηλινή αντίδραση σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν λέγοντας πως “δεν επιθυμούμε μια αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία” και πως αν η νέα συριακή κυβέρνηση θέλει να “έρθει σε μια συννενόηση με το Ισραήλ, αυτό είναι δικό τους θέμα”. Αυτά βέβαια αφού καταδίκασε το Ισραήλ ως “την μεγαλύτερη απειλή στην Μέση Ανατολή”.