Σε κoινή συνέντευξη τύπου με τον Oυκρανό ομόλογo του Πέτρο Ποροσένκο που είχε παραχωρήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέρυσι στις 10/10/2017 με τη λήξη της σύσκεψης του Aνώτατου Στρατηγικoύ Συμβoυλίου Τουρκίας – Ουκρανίας, είχε δηλώσει τα εξής:
«Στο πλαίσιο των συζητήσεων μας με τον κ. Ποροσένκο επιβεβαίωσα για άλλη μια φορά τη συνέχεια της υποστήριξης που παρέχει η Τουρκία για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της πολιτικής συνεργασίας συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας. Η Τουρκία δεν αναγνώρισε και ούτε θα αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας.»
Όλα αυτά, το 2017. Φέτος και χωρίς καν να έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος, κάτι φαίνεται να άλλαξε. Η Ουκρανία, που η Τουρκία την είχε ανακηρύξει ως «χώρα-εταίρο προτεραιότητας» δυο χρονιές, το 2003 και το 2011, φαίνεται ότι δεν είναι πλέον τόσο μεγάλη προτεραιότητα, εν όψει της προσέγγισης της Τουρκίας με την Ρωσία.
Εξού και βλέπουμε ειδήσεις όπως η παρακάτω, όπου Τούρκοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην Κριμαία. Από ό,τι αναφέρεται, οι επενδύσεις έχουν να κάνουν με τους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης, των κατασκευών και του τουρισμού.
Turkish businesmen want to invest in Crimea! https://t.co/dsxFlOxhj6
— Ali Özkök – علي أزكوك (@Ozkok_) August 19, 2018
Θυμίζουμε βέβαια ότι πρόκειται για μία περιοχή που ο πρόεδρός της Τουρκίας πριν ούτε δέκα μήνες είχε χαρακτηρίσει ως κατεχόμενο έδαφος, και μία περιοχή που ειρήσθω εν παρόδω, η προσάρτησή της έχει καταδικαστεί από την Δύση και την πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας.
Μάλιστα ειδικά όσον αφορά τις ΗΠΑ είναι γνωστό πως έχουν επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία για την συγκεκριμένη ενέργεια κι επιπλέον έχουν περάσει τη νομοθεσία CAATSA.
Το CAATSA ψηφίστηκε από το Κογκρέσο πέρυσι για να τιμωρήσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Κριμαία, την υποστήριξη των αυτονομιστών στην Ουκρανία και την ανάμειξή της στη Συρία.
Ο Πρόεδρος Τραμπ, αν κι είχε αμφιβολίες σχετικά με τις κυρώσεις της Ρωσίας, υπέγραψε τελικά απρόθυμα το νομοσχέδιο τον περασμένο Αύγουστο.
Εκτός αυτών δε, η εν λόγω νομοθεσία επιβάλλει κυρώσεις σε συμμαχικές τους χώρες και σε περίπτωση που εγχώριες εταιρείες έχουν συναλλαγές με ρωσικές.
Αμερικανός ΥΠΕΘΑ Μάτις: Πρέπει να αφήσουμε τους συμμάχους μας να αγοράσουν ρωσικά όπλα!
Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για μία ακόμα κλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, με παράπλευρη απώλεια αυτή τη φορά την Ουκρανία, που αποδεικνύεται με μία λέξη, «αναλώσιμη» .