Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η Τουρκία συζητά με τη Σομαλία, με την οποία διατηρεί στενές σχέσεις (έως και στρατιωτικής πατρωνείας), την εκεί δημιουργία ένος κέντρου εκτόξευσης και δοκιμών πυραύλων, τόσο βαλλιστικών όσο και για διαστημική χρήση.
Η τοποθεσία της Σομαλίας είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τέτοιο κέντρο, καθώς οι εκτοξεύσεις μπορεί να γίνονται προς τον Ινδικό Ωκεανό, άρα θα δοκιμάζονται με ασφάλεια βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλης εμβελείας. Παράλληλα η γειτνίαση της Σομαλίας με τον ισημερινό της Γης, βελτιώνει τη δυνατότητα εξαπόλυσης διαστημικών οχημάτων.
Σήμερα η Τουρκία για τις δοκιμές των βαλλιστικών της όπλων χρησιμοποιεί το πεδίο στη Σινώπη στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά αυτό έχει “περιορισμούς” καθώς όσο μεγαλώνει η εμβέλεια των βλημάτων (όπως π.χ. ο πύραυλος Tayfun που θεωρητικά μπορεί να προσεγγίσει τα 1.000 χιλιόμετρα), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η πτώση να γίνει εντός υδάτων ελεγχόμενων από άλλη χώρα, π.χ. τη Ρωσία, την Ουκρανία, ή όποια άλλη παράκτια της Μαύρης Θάλασσας. Ενώ βέβαια όλες αυτές οι χώρες θα μπορούν να παρακολουθούν την δοκιμή με ραντάρ, εξάγοντας πολύτιμα συμπεράσματα. Αντίθετα, μια εκτόξευση από τη Σομαλία προς τα αχανή του Ινδικού, είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί.
Όσο για τις διαστημικές φιλοδοξίες της Άγκυρας και αυτές είναι γνωστές και διατυπωμένες με υπερβολή (ο Ερντογάν είχε μιλήσει μέχρι και για μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη πριν λίγα χρόνια). Αλλά και εκεί, παρόλες τις καθυστερήσεις, η Τουρκία εξελίσσει την τεχνολογία της κάνοντας ήδη δοκιμές μικρών πυραύλων που ξεπερνούν τη στρατόσφαιρα.
Τουρκικό διαστημικό πρόγραμμα: Προσγείωση αλλά… συνεχίζει με στόχο τη Σελήνη
Η Σομαλία τώρα, έχοντας υπογράψει και συμφωνία με την Τουρκία, ώστε η τελευταία να αναλάβει την στρατιωτική επιτήρηση της ΑΟΖ και των διεθνών υδάτων της, αποτελεί πλέον μια ακόμη “ισχυρής τουρκικής επιρροής” χώρα στην Αφρική, με την Άγκυρα να προσφέρει επενδύσεις, στρατιωτικό υλικό και υπηρεσίες, εκπαίδευση στις τοπικές ένοπλες δυνάμεις, όπως και πολιτική και διπλωματική υποστήριξη.
ΕΞΕΛΙΞΗ: Η Τουρκία αναλαμβάνει τη ναυτική στήριξη της Σομαλίας για δέκα χρόνια!