Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Αμύνης Oleksii Reznikov η Τουρκία έστειλε στην Ουκρανία καινούργια μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, τα οποία είναι «ήδη σε θέση μάχης» όπως είπε.
Η μοίρα των αρχικών ουκρανικών Bayraktar είναι ασαφής. Στις πρώτες μέρες της εισβολής η Ρωσία είχε ανακοινώσει πως βομβάρδισε την αεροπορική βάση Kulbakino, η οποία βρίσκεται στο Μικολάγιεβ, μεταξύ Χερσώνας και Οδησσού, στη νότια Ουκρανία. Εκεί ήταν εγκατεστημένα τα ουκρανικά Bayraktar οπότε η υπόθεση ήταν πως είχαν καταστραφεί, τα περισσότερα αν όχι όλα.
Πριν τρεις μέρες όμως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι Ουκρανοί άρχισαν να μεταδίδουν βίντεο με στοχοποιήσεις και καταστροφές ρωσικών αρμάτων, οχημάτων, στοιχείων αντιαεροπορικών συστημάτων, μέσω Bayraktar, οπότε κάποια πρέπει να βρίσκονται σε λειτουργία. Το ενδιαφέρον με τα μη επανδρωμένα μεγέθους Bayraktar είναι πως δεν χρειάζονται μεγάλους διαδρόμους απογείωσης και εκτεταμένες εγκαταστάσεις να λειτουργήσουν, άρα οι Ουκρανοί μπορεί να τα χρησιμοποιούν από πρόχειρα αεροδρόμια, ενώ σε χαμηλή πτήση είναι δύσκολο να εντοπιστούν, στη μεγάλη έκταση της Ουκρανίας.
Ukrainian Bayraktar TB2 armed drones at work. The Russian BUK was destroyed in the area of Malina Zhytomyr region. — Ukrainian military
Bayraktar TB2 were supplied by Turkey. And they are working very smoothly against the Russian weaponry
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) February 27, 2022
Το αν τα Bayraktar μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση των μαχών είναι βέβαια συζητήσιμο. Αυτή τη στιγμή στο Βορρά της Ουκρανίας έχει εμφανιστεί εδώ και 2 μέρες μια τεράστια ροή ρωσικών τεθωρακισμένων και ενισχύσεων που κατευθύνονται προς Κίεβο, με την κίνηση να γίνεται όλη μέρα και χωρίς κανένα μέσο προφύλαξης. Αυτό δείχνει πως οι Ρώσοι αισθάνονται (στη συγκεκριμένη ζώνη τουλάχιστον) ασφαλείς από αεροπορικές επιθέσεις. Συνολικά όμως δεν έχουν καταφέρει να κατακτήσουν πλήρη αεροπορική κυριαρχία πάνω από την Ουκρανία, κάτι και πολύ δύσκολο καθώς δεν έχουν καταλάβει τοπικά αεροδρόμια σε λειτουργική κατάσταση. Έτσι όλες οι πτήσεις γίνονται ακόμη από Ρωσικά εδάφη (και Λευκορωσικά), ενώ το ξανατονίζουμε η Ουκρανία έχει μεγάλη έκταση -σχεδόν 1.200 χιλιόμετρα από Δύση σε Ανατολή- που για να καλυφθεί με περιπολίες (CAP) απαιτεί πολύ μεγάλο αριθμό αεροσκαφών σε 24η χρήση.