Στον απόηχο της συμφωνίας για ενεργειακή σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, τόσο με υποθαλάσσιο καλώδιο όσο και με μεταφορά φυσικού αερίου, η αντίδραση της Τουρκίας ήταν έντονη χαρακτηρίζοντας και τις τρεις χώρες ως πηγή έντασης στην περιοχή. Σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο ότι «αγνοούν τα συμφέροντα Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων», ενώ από την οργή της Άγκυρας δεν γλυτώνει η Αίγυπτος που έμμεσα της καταλογίζεται ότι «εξώθησε τη Λιβύη σε αστάθεια».
Μεγάλης γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου
Ενδεικτικά η τουρκική ανακοίνωση λέει τα εξής:
«Έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι δεν θα πετύχει καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο στην οποία δεν περιλαμβάνονται η Τουρκία και η ΤΔΒΚ (σ.σ. το ψευδοκράτος). Η Τουρκία υποστηρίζει τα ενεργειακά έργα που θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, αυτά τα έργα δεν θα πρέπει να αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς.
Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της διακήρυξης, η κύρια πηγή της έντασης στην περιοχή είναι οι μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις θαλάσσιων συνόρων του διδύμου Ελλήνων/Ελληνοκυπρίων και η αγνόηση των Τουρκοκυπρίων. Πρόσφατα δόθηκε η δέουσα απάντηση στις προσπάθειες αυτού του διδύμου να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας προκειμένου να δημιουργήσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.»
Είναι ενδιαφέρον πάντως γεωπολιτικά πως η Τουρκία ενώ είχε κάνει μια απόπειρα μέσα στη χρονιά για να προσεγγίσει την Αίγυπτο, όπου παραδοσιακά η τελευταία διατηρεί τον ηγετικό της ρόλο στον Αραβικό κόσμο, πλέον φαίνεται να την ακυρώνει. Η Αίγυπτος από την πλευρά της, έχοντας ανακαλύψει και προχωρήσει σε εκμετάλλευση μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοιχτά της, αναζητά διόδους να τα εξάγει στην Ευρώπη, που είναι η κοντινότερη μεγάλη αγορά. Και φυσικά εδώ «συγκρούεται» με την Τουρκία, που επίσης προωθεί μέσα από το δικό της έδαφος τις εξαγωγές φυσικού αερίου από Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν.