Την πιθανότητα αυτής της τριπλής συνεργασίας επιβεβαίωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του.
“Πριν έρθουν οι Ταλιμπάν στην εξουσία, διευθύναμε τη λειτουργία του στρατιωτικού σκέλους του αεροδρομίου κάτω, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Το πολιτικό σκέλος το είχε αναλάβει μια εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων”.
Το θέμα του αεροδρομίου της Καμπούλ μάλιστα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγιεντ Αλ Ναχιάν στην Άγκυρα πριν λίγο καιρό.
“Έίπαν (σ.σ.: τα ΗΑΕ) ότι θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε το αεροδρόμιο και οι τρεις πλευρές μαζί” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Θυμίζουμε ότι η Άγκυρα και Ντόχα μετά την μεταξύ τους συμφωνία, απέστειλαν αντιπροσωπείες στην Καμπούλ για συνομιλίες με την ηγεσία των Ταλιμπάν. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν δηλωνει ότι εξετάζονται όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από πολλές χώρες.
Η επείγουσα ανάγκη για τη λειτουργία του αεροδρομίου και η “σφήνα” των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Ο de facto ηγέτης των ΗΑΕ και διάδοχος του θρόνου στο Αμπού Ντάμπι, διαθέτει πακτωλό δισεκατομμυρίων στα κρατικά fund ενώ αποτελεί στενό σύμμαχο των ΗΠΑ, παρά τους κλυδωνισμούς στις σχέσεις του με την Ουάσινγκτον εξαιτίας της αναστολής των συζητήσεων για την απόκτηση των μαχητικών F-35.
Είναι ένας ισχυρός παίκτης στην περιοχή, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διεκδικεί και διεθνή ρόλο για τη χώρα του, συμμετέχοντας σε διεθνείς, στρατιωτικούς συνασπισμούς οι οποίοι επεμβαίνουν σε διάφορες συγκρούσεις στον κόσμο, όπως στη Λιβύη και την Υεμένη.
Είναι προφανές ότι το Άμπου Ντάμπι το ενδιαφέρει και το Αφγανιστάν, όπου και θέλει να συνεχίσει να έχει την ευθύνη της λειτουργίας του αεροδρομίου και ενδεχομένως να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη χώρα. Κατά συνέπεια, είναι προφανές ότι δεν θα παραδώσει εν λευκώ στην Τουρκία ή στο Κατάρ ένα project που “έτρεχε” για περίπου ενάμισι χρόνο πριν την ανακατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.
Οι τελευταίοι δε επιθυμούν διακαώς να ξαναρχίσουν οι διεθνείς πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς έχει σταματήσει η παροχή της διεθνούς βοήθειας στη χώρα. Παράλληλα, η λειτουργία του αεροδρομίου θα δώσει και ένα σήμα επιστροφής στην “κανονικότητα”, κάτι που επίσης θέλουν οι Ταλιμπάν για να εδραιώσουν την εξουσία τους στη χώρα, η οποία αυτή τη στιγμή παραμένει απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο.
Μια άλλη διάσταση του θέματος που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι πιθανότατα οι ΗΠΑ δεν θέλουν να επιτρέψουν στην Τουρκία να “παίζει” μόνη της στο Αφγανιστάν, γεγονός που θα ενισχύσει το προφίλ του προέδρου Ερντογάν.
Κατά συνέπεια, η πιθανή επιτυχία στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας/Κατάρ με τους Ταλιμπάν εξαρτάται πλέον και από τις κινήσεις του Άμπου Ντάμπι, το οποίο έσπευσε να θυμίσει την αναβαθμισμένη θέση την οποία σταδιακά καταλαμβάνει στη Μέση Ανατολή…
Αυτο ηταν αναμενωμενο….Τα μαθατε τα νεα….ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΣΗΜΑ απεσυραν την υποστηριξη τους στον EAST MED εξαγριονωντας Ισραηλ και αφηνοντας στα κρυα του λουτρου Ελλαδα και Κυπρο με την δικαιολογια οτι ο αγωγος θα προκαλεσει εντασεις! Τι εγινε παιδια? ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΗΠΑ παλι μιναμε με αδεια χερια? Τους δωσαμε βασεις και λιμανια και αυτοι μας πουλανε. ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΟ ΕΓΡΑΦΑ ΑΥΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ οτι οι ΗΠΑ δεν θα δυσαρεστησουν την Τουρκια ελπιζωντας σε αλλαγη ηγεσιας το 2023? Το ελεγα το βλεπατε το παιξατε? Ουτε 0.001 αποδοση δεν εδινε τοσο σιγουρακι ητανε!