Τον Απριλή του 2017, σχεδόν τρία χρόνια πριν, όταν συζητιόταν έντονα η αγορά των S-400 από την Τουρκία, η Π&Δ είχε αναλύσει πως το ρωσικό Α/Α σύστημα και τα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς, δεν θα ήταν δυνατόν να συνυπάρξουν στη γείτονα χώρα. Δεν ήμασταν προφήτες, ούτε είχαμε κάποια “εσωτερική” πληροφόρηση. Παρά το γεγονός πως λοιδορηθήκαμε από “αναλυτές” του πληκτρολογίου (και δεν εννοούμε τους αναγνώστες μας), γνωρίζαμε πολύ καλά αυτό που κάθε λογικός άνθρωπός μπορούσε να συμπεράνει: Οι ΗΠΑ δεν θα επέτρεπαν ποτέ σε μια σύμμαχο χώρα να αγοράσει ρωσικό σύστημα που ενδεχομένως θα μπορούσε να υποκλέψει τα μυστικά του F-35. Σαφώς υπήρχαν και άλλοι παράγοντες όπως αυτοί προβλέπονται μέσω της αμερικανικής νομοθεσίας CAATSA, αλλά ο κίνδυνος να διαρρεύσουν μυστικά του πανάκριβου και ικανότατου F-35, δεν άφηναν πολλές επιλογές για τις ΗΠΑ.
Φτάνοντας στο σήμερα νιώθουμε δικαιωμένοι. Πριν λίγο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε τα δύο βασικά νομοσχέδια για τον προϋπολογισμό άμυνας της αμερικανικής κυβέρνησης, στα οποία έχουν ενσωματωθεί το ελληνικού ενδιαφέροντος νομοσχέδιο «EastMed Act», η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και η άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία.
Υπενθυμίζεται ότι το «EastMed Act» είναι ενσωματωμένο στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης, ενώ οι διατάξεις για τα F-35 και την άρση του εμπάργκο συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου.
Στο νόμο του προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα, συμπεριλαμβάνεται η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.
Η Τουρκία είχε ουσιαστικά εκδιωχθεί από το πρόγραμμα του F-35, ήδη από τον περασμένο Ιούλιο. Η υπογραφή του προϋπολογισμού από τον Αμερικανό πρόεδρο, σημαίνει πως η Άγκυρα και τυπικά πλέον, δεν πρόκειται να δει μαχητικά 5ης γενιάς να προσγειώνονται στα αεροδρόμιά της.
https://twitter.com/deptofdefense/status/1208186990400692224?s=21&fbclid=IwAR3K6LQ4Wd5yO7SFKo-jnMk2QP73jbdidDljkaGIViZfHjE_Cj3-G-GB2b4