Μνημόνιο αντιτρομοκρατικής συνεργασίας υπέγραψαν στην Άγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν και Ιράκ, Φουάντ Χουσέιν. Το μνημόνιο προβλέπει και στρατιωτική συνεργασία, όπως και σύσταση διμερών επιτροπών συνεργασίας σε άλλα ζητήματα.
Για την Τουρκία η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε ενίσχυση της καταδίωξης της κουρδικής οργάνωσης PKK, η οποία δρά στο εσωτερικό της χώρας, αλλά οι μαχητές της βρίσκουν καταφύγιο “δίπλα”, στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Δηλαδή τη ζώνη στα βόρεια του Ιράκ, όπου λειτουργεί ημιαυτόνομη διοίκηση με επίκεντρο το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (KDP), και επικεφαλής την οικογένεια Μπαρζανί.
Εκεί το PKK βρίσκει αρκετή ανοχή (αν και όχι πλήρη) και διατηρεί ορεινά στρατόπεδα εκπαίδευσης και υποστήριξης των δράσεων του. Τα οποία συχνά γίνονται στόχος βομβαρδισμών της Τουρκικής Αεροπορίας, η οποία παραβιάζει τον ιρακινό ενάεριο χώρο χωρίς αντίδραση.
Έτσι η συμφωνία αυτή δεν είναι σίγουρο τι ακριβώς αποτέλεσμα θα έχει, καθώς η υπογραφή από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, δεν σημαίνει πως θα εφαρμοστεί και στο Ιρακινό Κουρδιστάν.
Σύμφωνα πάντως με τουρκική ανακοίνωση η ιρακινή κυβέρνηση συναίνεσε να εντάξει το PKK σε λίστα οργανώσεων υπό απαγόρευση, ενώ αναμένεται να προχωρήσει και σε χαρακτηρισμό του ως “τρομοκρατικό”.
Πάντως αυτή η συναίνεση Τουρκίας-Ιράκ, εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική που ασκεί τελευταία η Άγκυρα: ώστε να αναθερμάνει και εξελίξει τις σχέσεις της με τους γείτονες της, Ιράκ και Συρία, για να αποσπάσει μια συνολική συνεννόηση καταδίωξης του κουρδικού κινήματος, είτε του PKK, είτε του YPG στη Συρία. Εκεί δηλαδή που το αίτημα της κουρδικής αυτονομίας, είναι “αγκάθι” και στις δύο γειτονικές χώρες.
Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube και στο Viber!