Η ενεργοποίηση των τουρκικών S-400 μοιάζει να έχει αναβληθεί εξαιτίας του κορωνοϊού.
Η Τουρκία ήθελε να ενεργοποιήσει τους πυραύλους μέσα στον Απρίλιο, αλλά η αντιμετώπιση της πανδημίας, σε συνδυασμό με τη ρευστή κατάσταση στην οικονομία, την οδηγεί στην απόφαση να μην προκαλέσει περαιτέρω τις ΗΠΑ.
Μιλώντας στο «Reuters» υπό καθεστώς ανωνυμίας, ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος σημειώνει ότι η Άγκυρα δεν θα κάνει πάντως πίσω στο ζήτημα, αλλά φοβάται πως η κίνηση θα επιφέρει συνέπειες που πρέπει να αποφευχθούν, αφού υπάρχει πιθανότητα προσφυγής σε εξωτερική χρηματοδότηση για τη στήριξη της οικονομίας.
Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αναφέρεται δημόσια στους S-400 το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η οικονομία της Τουρκίας βγήκε από την ύφεση μόλις το προηγούμενο έτος.
Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, αν ενεργοποιηθεί το ρωσικό σύστημα. Οι ίδιες έχουν ήδη διακόψει τη μεταβίβαση των μαχητικών F-35 στην Τουρκική Αεροπορία, λέγοντας ότι το S-400 μπορεί να υπονομεύσει τις ικανότητες του F-35. Ο Τούρκος αξιωματούχος προσθέτει ότι θα μπορούσε να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ενεργοποίηση των S-400, ίσως αρκετοί μήνες, καθώς μερικές τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν ξεπεραστεί. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη των S-400 δίνει περισσότερο χρόνο στην Τουρκία να σκεφτεί την επόμενή της κίνηση, λένε οι αναλυτές. Αν η Τουρκία αναγκαστεί να ζητήσει οικονομική βοήθεια, η πίεση για τους S-400 θα ενισχυθεί.
Η πρόσφατη κρίση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Συριακού Στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ, έδειξε ότι «η Τουρκία δεν έχει εντελώς χαθεί, ότι υπάρχει μια ευκαιρία να απομακρυνθεί από τη Ρωσία και να έρθει κοντά στις ΗΠΑ», καταλήγει ο Ozgur Unluhisarcikli, επικεφαλής του ερευνητικού γκρουπ «German Marshall Fund» με έδρα την Άγκυρα.