Αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε σε πολλούς στην Ελλάδα, η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου “θα ‘πρέπει’ να πουλήσουμε μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία” (“We should sell them the F-16 jets…“). Ο “διάβολος” όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες και κυρίως στη διατύπωση.
Ο Τζο Μπάιντεν, ήταν και είναι ένας δημοφιλής πολιτικός με μια καριέρα που ξεκίνησε το 1973, όταν εξελέγη για πρώτη φορά γερουσιαστής. Γνωρίζει επομένως άριστα τη γλώσσα της διπλωματίας. Η πρόσφατη δήλωσή του, χρησιμοποιεί τη λέξη “should” και όχι “must”. Η δεύτερη λέξη μεταφράζεται ως “πρέπει” στα ελληνικά. Το “should” όμως, χρησιμοποιείται συχνά ως μια αμφίσημη λέξη και σημαίνει πως κάτι είναι πιθανό ή αναμενόμενο να γίνει, σε αόριστο χρόνο και ασαφή τρόπο. Δεν είναι όμως όρος που υποδηλώνει υποχρέωση και ο Μπάιντεν το γνωρίζει αυτό πολύ καλά.
Ο Τζο Μπάιντεν, φρόντισε επίσης να τονίσει πως για να πωληθούν F-16 στην Τουρκία, καθώς και να εκσυγχρονιστούν τα υπάρχοντα, απαιτείται έγκριση του Κογκρέσου. “Χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου για να το κάνω αυτό και νομίζω ότι μπορώ να το επιτύχω“.
Ακόμη και αυτή η διατύπωση, δε σημαίνει πως οι ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Μπάιντεν, δεσμεύτηκαν ή αποφάσισαν την πώληση, που ούτως ή άλλως, είναι μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία.
Χθες, αντιπροσωπεία μελών της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων (House of Representatives), με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Γκρέγκορι Ουέλντον Μικς, συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Κατόπιν, η Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής βρέθηκε στο ΓΕΕΘΑ, όπου τους υποδέχτηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Στις συναντήσεις ήταν παρόν και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και το επίμαχο ζήτημα με τα F-16 της Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή, δεν είναι τυχαίο πως Αμερικανοί βουλευτές, οι οποίοι είναι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας για ελληνικά θέματα στο Κογκρέσο, συγκροτούν μέτωπο, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δε θα προχωρήσει στην πώληση, αλλά και στην αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου μαχητικών F-16 της Τουρκίας.
Μέτωπο βουλευτών στο Κογκρέσο των ΗΠΑ κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία
Η διπλωματική γλώσσα είναι πολλές φορές εσκεμμένα αμφιλεγόμενη στις διατυπώσεις της και οι έμπειροι επικεφαλείς κρατών, γνωρίζουν άριστα τη χρήση της. Το εάν και πότε θα εγκριθεί το αίτημα της Τουρκίας, είναι κάτι που αργήσει να μαθευτεί, πόσο μάλλον να υλοποιηθεί.