Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει νέους μηχανισμούς για τη συζήτηση διμερών ζητημάτων με την Αίγυπτο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), επισημαίνοντας ότι μια αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών θα ταξιδέψει στο Κάιρο για να συζητήσει τον οδικό χάρτη για την ομαλοποίηση των σχέσεων.
«Καταβάλλουμε προσπάθειες για τη δημιουργία νέων μηχανισμών με την Αίγυπτο για να συζητήσουμε για τα ζητήματα που έχουμε μεταξύ μας. Έτσι, μια αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών πηγαίνει στο Κάιρο για το σκοπό αυτό », είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ σε δημοσιογράφους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ επισκέπτεται το Κάιρο αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσει την εξομάλυνση των σχέσεων μετά από οκτώ έτη διμερών εντάσεων.
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Η Τουρκία είναι ισχυρός υποστηρικτής της Αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας όταν ήρθε στην εξουσία το 2011 εν μέσω της Αραβικής Άνοιξης. Θεωρείται ωστόσο τρομοκρατική οργάνωση από τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, της Ρωσίας, της Συρίας, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Σίσι, ωθώντας την Τουρκία να υποβαθμίσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο. Οι διαφωνίες με την πάροδο των ετών έχουν επεκταθεί στη Συρία, τη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα.
Η μεγαλύτερη πηγή τριβής παραμείνει η υποστήριξη της Τουρκίας για την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής του κινήματος, αλλά η Αίγυπτος το θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία ανέκαθεν μιλούσε για την προθυμία της να ξαναχτίσει δεσμούς με την Αίγυπτο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Το Κάιρο έχει ξεκαθαρίσει πάντως ότι δεν θα υπάρξει βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Τουρκία, εάν η Άγκυρα δεν λάβει ισχυρότερα μέτρα για την επίλυση των διαφωνιών.