Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αμφιλεγόμενη απόφαση για εκ νέου διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης, εν μέσω “εγχώριων” διαμαρτυριών και αυξανόμενης διεθνούς καταδίκης.
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας μετά την απόφαση των αρμόδιων εκλογικών αρχών της χώρας που αποφάσισαν τη Δευτέρα να ακυρώσουν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης, ένα μήνα μετά την εκλογή του υποψηφίου της αντιπολίτευσης ως Δήμαρχου της Πόλης.
Ο κ. Ekrem Imamoglu, υποψήφιος με το CHP, αναδείχτηκε επισήμως Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης από τις εκλογικές αρχές της πόλης στα μέσα Απριλίου, μετά από εβδομάδες “διαμάχης” για το αποτέλεσμα που ακολούθησε μια μερική ανακαταμέτρηση που τον βρήκε να κερδίζει τον αντίπαλό του με μόλις 13.000 ψήφους, σε μια πόλη με 10 εκατομμύρια ψηφοφόρους.
Τώρα, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας (YSK) ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα επαναληφθούν στις 23 Ιουνίου, μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε πράξη «απλής δικτατορίας» από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Σύμφωνα με την Politico, η νίκη του Ιμαμόγλου, σε συνδυασμό με τις μεγάλες απώλειες του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), “είχε αναγγελθεί ως το τέλος μιας εποχής, με το συντηρητικό πολιτικό κίνημα του Ερντογάν να χάνει τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια. Η απόφαση του YSK – που ασκείται υπό έντονη πίεση από την κυβέρνηση – σηματοδοτεί μια καμπή για την Τουρκία. Τα προηγούμενα χρόνια, οι εκλογές της χώρας θεωρήθηκαν άδικες, αλλά παρόλα αυτά ανταγωνιστικές, μια υπόθεση που τώρα τίθεται υπό αμφισβήτηση από την απόφαση να ακυρωθεί μια ήδη επικυρωμένη νίκη της αντιπολίτευσης».
Από τη δεκαετία του 1990, όταν ο Ερντογάν ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία εκεί ως δήμαρχος, το AKP και ο προκάτοχός του κέρδισαν σταθερά στις τοπικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης. Επιπλέον, το CNN λέει ότι ο Ερντογάν υπήρξε το πρόσωπο των τοπικών προεκλογικών εκστρατειών του ΑΚΡ φέτος “και οι εκλογές θεωρούνταν ουσιαστικά ένα δημοψήφισμα για την κυβέρνησή του”. Ωστόσο, η νίκη της αντιπολίτευσης δεν ήταν απροσδόκητη αλλά αντίθετα η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν πιο έντονη από ό,τι αναμενόταν. Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως ζητήσει την ακύρωση των εκλογών της Κωνσταντινούπολης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ευρείες “ανωμαλίες” στην ψηφοφορία. Από τότε έχει εντείνει την αξίωσή του ότι το αποτέλεσμα είχε “πειραχθεί”, λέγοντας σε κοινοβουλευτική συνάντηση του ΑΚΡ την Τρίτη ότι «οι κλέφτες» είχαν κλέψει την «εθνική βούληση» στην εκλογική περιφέρεια και η επανάληψη της ψηφοφορίας ήταν το «καλύτερο βήμα», για τη χώρα.
Η αντιπολίτευση βλέπει την κίνηση των εκλογικών αρχών ως συνέπεια της πίεσης του Ερντογάν, αλλά ο ανταποκριτής του BBC, Mark Lowen, λέει ότι ο πρόεδρος «ποτέ δεν πρόκειται να χωνέψει την απώλεια της Κωνσταντινούπολης. Όμως, υπάρχει μια στρατηγική γεμάτη κινδύνους. Η τουρκική λίρα – η οποία έχει χάσει πάνω από 30% τον περασμένο χρόνο – έχει υποχωρήσει ξανά. Μια οικονομία σε ύφεση δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει την μεγάλη αβεβαιότητα για τους Τούρκους. Μετά από όλα, η αιτία που χάθηκε η Κωνσταντινούπολη για τον Ερντογάν ήταν τα οικονομικά δεινά που προοιωνίζονται”.
Με 16 εκατομμύρια κατοίκους, η πόλη είναι “ο οικονομικός κινητήρας της Τουρκίας και ελέγχει ένα μεγάλο κομμάτι δημόσιων δαπανών” αναφέρει ο Guardian και ο Ερντογάν ισχυρίζεται συχνά ότι “όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία”. Επιπλέον, ο Imamoglu συνεχίζει να αυξάνει την δημοτικότητα του και η επανάληψη των εκλογών θα μπορούσε να διευρύνει περαιτέρω τη νίκη του και να αποδειχθεί εξαιρετικά δυσάρεστη για τον Ερντογάν.
Τέλος, υπάρχουν και οι διεθνείς συνέπειες μιας τέτοιας φαινομενικά κραυγαλέας προσπάθειας για εκ νέου διεξαγωγή σημαντικών εκλογών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι η απόφαση θα τερματίσει την αξιοπιστία των δημοκρατικών εκλογών στην Τουρκία, ενώ οι ισχυρότερες χώρες της ηπείρου, η Γερμανία και η Γαλλία, αντιτίθενται στην απόφαση αυτή.
Πηγή: theweek.co.uk